Három napos menet, kétszáz kóstolt bor és párlat, valamint három mesterkurzus után kissé megfáradva próbálom summázni a valóban nagyívű eseményt.
A pénteki, szakmai nap a kóstolásoké volt, szombaton Steven Spurrier cabernet-kurzusa (külön fogok írni róla), majd némi portóizás után a vasárnap már reggel a helyszínen ért, ugyanis Herczeg Ágnes a Buttler syrah-t mutatta be tizenkét különböző iskolázásban. (Erről is születik majd önálló bejegyzés.)
Elmondható, hogy mindenki komoly borokat hozott, a zászlóshajók is vízre lettek bocsátva. A borászok, gazdák is nagy számban voltak jelen az eseményen, szlovén és román pincészetek is megjelentek, valamint volt Magyarország kontra világ, amit persze 8:3 arányban mi nyertünk. Húzónevek, master of wine-ok, slágertémák (cabernet franc, habzóborok, stb.) és megfelelő méretű helyszín, zökkenőmentes szervezés jellemezte az idei VinCÉt.
A legjobbak voltak számomra vörösben:
Pók Tamás Nagy-Eged Kékfrankos 2009
Remek savgerincre építő, nagyon arányos, hosszú lecsengésű.
St.Andrea Merengő 2009
Nagy bor nagyzolás nélkül: tökéletes szerkezet, érett, hosszú, semmi felesleges extra koncentráció.
Gróf Buttler Nagy-Eged Bikavér 2006
Földes-erdei gombás, fekete bogyós gyümölcsökre emlékeztető aromájú, bonyolult, mély bor.
Malatinszky Kúria Kövesföld 2009
Fineszes, jól felismerhető, légies eleganciájú kiválóság.
Kreinbacher Syrah 2009
A legjobb rhone-i syrah-kra emlékeztető, hűvös, minerális karakter.
Vylyan Mandolás Cabernet Franc 2007
Slukk!-ot fogok írni róla, elegáns bor, a nagy test és hossz ellenére szinte könnyednek hat.
Takler Regnum 2007
Minden nehézkességet levetkőzött a bor: sűrű, nagy anyag sok cserrel, még bőven van ideje érni.
Errazuriz Chadwick 2009
Komplex bor végtelen hosszú lecsengéssel, újvilági kliséket nyomokban sem tartalmaz.
…és fehérben:
Kertész Chardonnay 2008
Érett alapanyag, jó struktúra, igazi meglepetés.
Pócz Kokas-hegyi Olaszrizling 2008
A ?régi sulis? nagyhordós olaszrizling tisztán és hibátlanul, szépen jön a táj is borban.
Jásdi Csopaki Rizling 2011
Nagyon klassz, őszinte balatoni ivóbor a szó legjobb értelmében.
Szent Benedek Pincészet Furmint Szent-Tamás dűlő 2008
Nagyszerű, férfias mineralitás és kedvesség egyszerre, jól strukturált, nemes anyag.
Stag’s Leap Karia Chardonnay 2007
Még egy chardonnay, ami nem a fajtáról szól: Angelo Gaia Rossj-Bass-ára emlékeztetett, remek.
…buborékokkal:
Pere Ventura Tresor Brut Nature (Cava)
Louis Roederer Brut Vintage 2004
… lepárolva:
Brill Sárgarépa párlat
Egyszerűen fogalmazva répa illatú és ízű, az alkohol szinte nem is játszik.
Bruichladdich Islay Single Malt Scotch
Nagyon komplex, nehezen megfejthető, tőzeges-sós aromatikájú scotch.
Carat Premium Vodka
Olyan tiszta és neutrális, hogy szinte peng.
Jegyzetfüzet alapján megpróbálom kiemelni azokat a tételeket, amelyek ezeken felül tetszettek még:
Árvai Padihegyi Furmint 2009 (tiszta, lendületes)
Csetvei Krisztina Napholdcsillag és Rozé (tartalmas, de légies borok+jó design, nagyon korrekt munka)
Dveri Pax Szlovéniából (izgalmas szürkebarát és száraz muskotály, kiváló iskolázású rizling, nagyon tiszta és precíz borok)
Bock Pince Bock Cuvée 2007 (nagy és vastag, de arányos villányi)
Gere Attila Syrah 2008 (meleg, fűszeres, finom animalitással hintve)
Gere Tamás&Zsolt Cabernet Franc Selection 2007 (súly, tartás)
Heumann Terra Tartaro 2007 (egyre jellemzőbb a pincére ez a stílus, jó az irány)
Malatinszky Kúria Cabernet Franc 2009-2006 (gyönyörű sor, finoman herbás-gyógyfüves aromák, komplexitás, finesz)
Vylyan Duennium 2006 (ereje teljében)
Schloss Esterházy Chardonnay (a reduktív, csavarzáras tetszett jobban: lendületes, precíz)
Schloss Esterházy Tesoro 2009 (nagy bor, jó szerkezettel)
Castelgiocondo Brunello di Montalcino 2005 (pár percre újra ott éreztem magam)
Pere Ventura Cava-k általában mind
Brill zöldségpárlatok (új dimenzióba helyezi az erről alkotott képet)
Egri Borászati Klaszter (ki kell emelnem őket, nagyon jó egy helyen, a borászok összefogása által létrehozott standon végignézni az Egri Csillagokat és Bikavéreket), ezen belül Pók Tamás, Csutorás és Bolyki János borai, Kovács Nimród NJK 2006 (egyre szebben integrálódik a hordóhatás, kezd csúcsra érni a bor), Janus Syrah 2008 (remek első próbálkozás a fajtával), Tornai Apátsági Furmint (a szép savak legyűrik a hordó hatásait, a mineralitás pedig pariban van fajtával).
Nyilván nem tudtam mindent felsorolni, akaratlanul is kimaradt sok szépség. Egy kis ?szakmázgatás? erejéig a két mesterkurzust igyekszem mihamarabb papírra vetni, mert sok tanulsággal szolgált. Szerintem senki sem távozott csalódottan, ez a három nap a bőség zavarában telt, aki kimaradt belőle, sajnálhatja, vagy jövőre pótolhat.