• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

VinCE 2012 Összefoglaló

2012-03-26 ● borravalo.hu

Három napos menet, kétszáz kóstolt bor és párlat, valamint három mesterkurzus után kissé megfáradva próbálom summázni a valóban nagyívű eseményt.

A pénteki, szakmai nap a kóstolásoké volt, szombaton Steven Spurrier cabernet-kurzusa (külön fogok írni róla), majd némi portóizás után a vasárnap már reggel a helyszínen ért, ugyanis Herczeg Ágnes a Buttler syrah-t mutatta be tizenkét különböző iskolázásban. (Erről is születik majd önálló bejegyzés.)

Elmondható, hogy mindenki komoly borokat hozott, a zászlóshajók is vízre lettek bocsátva. A borászok, gazdák is nagy számban voltak jelen az eseményen, szlovén és román pincészetek is megjelentek, valamint volt Magyarország kontra világ, amit persze 8:3 arányban mi nyertünk. Húzónevek, master of wine-ok, slágertémák (cabernet franc, habzóborok, stb.) és megfelelő méretű helyszín, zökkenőmentes szervezés jellemezte az idei VinCÉt.

A legjobbak voltak számomra vörösben:

Pók Tamás Nagy-Eged Kékfrankos 2009

Remek savgerincre építő, nagyon arányos, hosszú lecsengésű.

St.Andrea Merengő 2009

Nagy bor nagyzolás nélkül: tökéletes szerkezet, érett, hosszú, semmi felesleges extra koncentráció.

Gróf Buttler Nagy-Eged Bikavér 2006

Földes-erdei gombás, fekete bogyós gyümölcsökre emlékeztető aromájú, bonyolult, mély bor.

Malatinszky Kúria Kövesföld 2009

Fineszes, jól felismerhető, légies eleganciájú kiválóság.

Kreinbacher Syrah 2009

A legjobb rhone-i syrah-kra emlékeztető, hűvös, minerális karakter.

Vylyan Mandolás Cabernet Franc 2007

Slukk!-ot fogok írni róla, elegáns bor, a nagy test és hossz ellenére szinte könnyednek hat.

Takler Regnum 2007

Minden nehézkességet levetkőzött a bor: sűrű, nagy anyag sok cserrel, még bőven van ideje érni.

Errazuriz Chadwick 2009

Komplex bor végtelen hosszú lecsengéssel, újvilági kliséket nyomokban sem tartalmaz.

…és fehérben:

Kertész Chardonnay 2008

Érett alapanyag, jó struktúra, igazi meglepetés.

Pócz Kokas-hegyi Olaszrizling 2008

A ?régi sulis? nagyhordós olaszrizling tisztán és hibátlanul, szépen jön a táj is borban.

Jásdi Csopaki Rizling 2011

Nagyon klassz, őszinte balatoni ivóbor a szó legjobb értelmében.

Szent Benedek Pincészet Furmint Szent-Tamás dűlő 2008

Nagyszerű, férfias mineralitás és kedvesség egyszerre, jól strukturált, nemes anyag.

Stag’s Leap Karia Chardonnay 2007

Még egy chardonnay, ami nem a fajtáról szól: Angelo Gaia Rossj-Bass-ára emlékeztetett, remek.

…buborékokkal:

Pere Ventura Tresor Brut Nature (Cava)

Louis Roederer Brut Vintage 2004

… lepárolva:

Brill Sárgarépa párlat

Egyszerűen fogalmazva répa illatú és ízű, az alkohol szinte nem is játszik.

Bruichladdich Islay Single Malt Scotch

Nagyon komplex, nehezen megfejthető, tőzeges-sós aromatikájú scotch.

Carat Premium Vodka

Olyan tiszta és neutrális, hogy szinte peng.

Jegyzetfüzet alapján megpróbálom kiemelni azokat a tételeket, amelyek ezeken felül tetszettek még:

Árvai Padihegyi Furmint 2009  (tiszta, lendületes)

Csetvei Krisztina Napholdcsillag és Rozé (tartalmas, de légies borok+jó design, nagyon korrekt munka)

Dveri Pax Szlovéniából (izgalmas szürkebarát és száraz muskotály, kiváló iskolázású rizling, nagyon tiszta és precíz borok)

Bock Pince Bock Cuvée 2007 (nagy és vastag, de arányos villányi)

Gere Attila Syrah 2008 (meleg, fűszeres, finom animalitással hintve)

Gere Tamás&Zsolt Cabernet Franc Selection 2007 (súly, tartás)

Heumann Terra Tartaro 2007 (egyre jellemzőbb a pincére ez a stílus, jó az irány)

Malatinszky Kúria Cabernet Franc 2009-2006 (gyönyörű sor, finoman herbás-gyógyfüves aromák, komplexitás, finesz)

Vylyan Duennium 2006 (ereje teljében)

Schloss Esterházy Chardonnay (a reduktív, csavarzáras tetszett jobban: lendületes, precíz)

Schloss Esterházy Tesoro 2009 (nagy bor, jó szerkezettel)

Castelgiocondo Brunello di Montalcino 2005 (pár percre újra ott éreztem magam)

Pere Ventura Cava-k általában mind

Brill zöldségpárlatok (új dimenzióba helyezi az erről alkotott képet)

Egri Borászati Klaszter (ki kell emelnem őket, nagyon jó egy helyen, a borászok összefogása által létrehozott standon végignézni az Egri Csillagokat és Bikavéreket), ezen belül Pók Tamás, Csutorás és Bolyki János borai, Kovács Nimród NJK 2006 (egyre szebben integrálódik a hordóhatás, kezd csúcsra érni a bor), Janus Syrah 2008 (remek első próbálkozás a fajtával), Tornai Apátsági Furmint (a szép savak legyűrik a hordó hatásait, a mineralitás pedig pariban van fajtával).

Nyilván nem tudtam mindent felsorolni, akaratlanul is kimaradt sok szépség. Egy kis ?szakmázgatás? erejéig a két mesterkurzust igyekszem mihamarabb papírra vetni, mert sok tanulsággal szolgált. Szerintem senki sem távozott csalódottan, ez a három nap a bőség zavarában telt, aki kimaradt belőle, sajnálhatja, vagy jövőre pótolhat.

Címkék: Brill, Bruichladdich, Carat Premium Vodka, errazuriz, gróf buttler, Jásdi, Karia Chardonnay, Kertész, Kreinbacher, Louis Roederer, Malatinszky, Pere Ventura Tresor, Pócz, Pók Tamás, Regnum, single malt, St. Andrea, Stag's Leap, Szent Benedek, Takler, VinCE, VinCE 2012, Vylyan, whiskey

← Megittuk a főzőbort Somlói oximoron →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Kéktúrásból hasgombász: Almási Petra
Loading
00:00 / 31:54
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Kéktúrásból hasgombász: Almási Petra

    Kéktúrásból hasgombász: Almási Petra

    Nov 5, 2025 • 31:54

    Ehető gombák Magyarországon címmel jelent meg Almási Petra könyve, a hazai erdők fogyasztható gombáiról, friss felhasználási módjairól és tartósításásáról. Kezdő és gyakorlott gombászoknak, és a megszokottól eltérő alapanyagokra nyitottaknak.

  • Mit adott nekünk Gundel Károly?

    Mit adott nekünk Gundel Károly?

    Oct 21, 2025 • 32:13

    Világlátott vendéglős, hagyományőrző, újító, gasztro író, akiről a világkiállítás kapcsán még a New York Times is szuperlatívuszokban írt. Katona Csaba történész és Kántor Bandi születésének évfordulója apropóján beszélgetnek Gundel Károlyról.

  • Kappadókiától Dzserbáig - nyári élményeink

    Kappadókiától Dzserbáig - nyári élményeink

    Oct 16, 2025 • 36:22

    Az idei nyár is dúskált gasztro élményekben – persze így van ez, ha az ember eleve keresi ezeket. Gazdagodtunk szép élményekkel külföldön és itthon is, ezeket elevenítjük fel.

  • Celebpiák: Jason Momoa vodkáján is túl

    Celebpiák: Jason Momoa vodkáján is túl

    Oct 9, 2025 • 39:05

    Mit keresnek a celebek a lepárlókban, pincékben? Mióta trend az, hogy egy színész, zenész, vagy sportoló saját italmárkát népszerűsít? Erről beszélgettünk Nagy Zoltánnal, a Boutiq’Bar tulajdonosával.

  • Bubik Szekszárdról - 1838

    Bubik Szekszárdról - 1838

    Sep 30, 2025 • 37:03

    Szekszárd és pezsgő? Ráadásul methodé tradicionelle, azaz palackos erjesztés és érlelés? Az 1838 nem egy dátum, bár az is lehetne, hisz a magyar pezsgőgyártás hőskorát idézi meg, a számmal ellátott palackokban azonban egy borvidék teljesen új arca mutatkozik be.

  • Női szemmel a rum pincében - Cynthia Vargas, a Matusalem master blendere

    Női szemmel a rum pincében - Cynthia Vargas, a Matusalem master blendere

    Sep 23, 2025 • 15:21

    Izgalmas, rendhagyó és hiánypótló bemutatón vehettünk részt a Casa Ron Matusalem és a Liquid Gold rendezésében: a master blender Cynthia Vargas először hagyta el a dominikai érlelőpincét, hogy bemutassa, mivel dolgozik most, milyen újdonságok vannak.

  • Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Jun 24, 2025 • 35:54

    Pacal, hagymás vér, kakastöke paprikás, bárányszív steak, a Hortobágy osztrigája, rántott velő – fincsi, mi? Bizony fincsi, pedig a legtöbben vagy nem mernek ilyen alapanyaghoz nyúlni, vagy nem is tudnak róla.

  • A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    Jun 17, 2025 • 35:22

    Idén volna 200 éves a füredi Anna-bál… De csak volna, ha igaz lenne a legenda. Sajnos azonban, mint oly gyakran, itt sem teljesen stimmel a sztori, legalábbis jelen történeti tudásunk és a kutatások alapján.

  • Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Jun 11, 2025 • 39:18

    Ranjeet Singh Dhillon, a 20 éves Indigo, Bombay és Indigo Express éttermek társtulajdonosa fiatalemberként, először 1990-ben érkezett Magyarországra, amiről akkor még alig tudott valamit.

  • Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    May 22, 2025 • 43:16

    A Michelin és zöld csillagos SALT étterem séfje az idei MBH Gourmet Fesztivál egyik nagykövete. Imádja azzal megmosolyogtatni a vendégeket, amikor ételeivel átad valamit magából.

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!