• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

Szekszárd zamata simán

2012-10-16 ● Kántor Endre

Nem sokszor lel az ember olyan borokra, melyek simán, erőlködés nélkül közvetítik egy borvidék zamatát. A szekszárdi Márkvárt pince borai ilyenek. Árérték arányban nézve pedig egyenesen őrület, hogy nem találkozom velük többet: ezen változtatni fogok.

Márkvárt János (ifjabbik, nekem Jani) családja régóta foglalkozik borokkal: a családi pincészetet a hagyományos szőlőtermesztésre és borkészítésre építették, a tudás apáról-fiúra szállt. A pince modernkori alapításának éve 1996 volt, ami az első vonalba tenné a pincészetet, kb. ekkor indultak meg a környéken, akik azóta naggyá lettek.

Márkvárték a megfontolt, lassú haladást választották, nem ugrottak fejest a barrik-őrületbe, sőt: fahordót ma is csínján használnak. Az első hordókat 2007-ben szerezték be, akkor is 10 hektósokat, a kisfahordó szóba sem jöhetett. A hetes évjárat egyes borai kerültek ezekbe, de palackozásnál már az acéltartályosokkal lettek házasítva, csak fahordós bor azóta sincs. A 2009-esek egy része került megint hordóba, ekkorra már másodtöltésűként.

Márkvárt Janiék a területet sem bővítették ész nélkül: jelenleg 10 hektáron gazdálkodnak, az ültetvények azonban pompás területeken, a Szekszárd történelmi borvidék legkiválóbb dűlőiben vannak:  Baranya-völgy, Faluhely, Cinka, Bödő, Bakta, Őcsényi-hegy. Szőlőt nem vásárolnak fel, saját termésből gazdálkodnak.

Boraik nemrég kaptak új címkét, az egységes arculat nagyon jót tett a megjelenésnek. Ráadásul, a címke hűen hozza azt, amit a pince képvisel: a tradíció és a modern, a letisztultság és a vibrálás, bujaság szimbiózisa.

Márkvárt Olaszrizling 2011

A Baranya-völgy dűlőben 50 éves ültetvényről termett szőlőből származik, olyan ültetvényről, ahonnan oltóvesszőt szoktak vinni. Október eleji és egy november eleji szüret házasítása. Piszok jó olaszrizling: tanítani való fajtajelleges illat, mandulás-marcipános-kammillás cucc, egyesek szerint ez a rezeda, de én még olyat nem kóstoltam. Lényeg, hogy virágos, fehérhúsú, érett gyümölcsös, de frissességet is mutat. A savak nagyon jók, a test közepes, citrusok, alma és édesség-kesernyésség a szájban. Csavarzárral kerül forgalomba, 1000 forintért, ami orbitális vétellé teszi. 4,5 csillag gond nélkül.

Márkvárt Kadarka 2011

Nagy részben bakművelésű öreg tőkékről szüretelt kadarkából készült, teljes beérést követően szüreteltek. Első gondolatom: Na, ezt tudja Szekszárd! Hogy a gyümölcsök érvényesüljenek. A napsütötte teraszok és a lösz, mely néhol agyagos, néhol meszes, de sosem túlzón azt eredményezi, hogy olyan kadarka szülessen, amilyennek a tőke azt tervezte. Illatra pirosbogyós gyümölcsök, főleg cseresznye és cseresznye dzsem, egy kis eper, édesfűszerek. A sav pont elég, az alkohol nem sok, közepes test és finis, leheletnyi bársonyos tannin, nagyon jó ivású bor. 1200 Ft, amivel 4 csillagot hoz.

Márkvárt Kékfrankos 2009

Október végén szüretelt, jól beérett szőlőből készült. A harmada másodtöltésű 10 hektós horódban érett másfél évig, a többi acéltartályban volt. Buja és meleg kékfrankos fajtajelleges illat, meggy és némi szilva, fahéj és süti, kis virágosság is fellelhető. Könnyed test vörösborhoz mérten. Szájban lecsiszolt tannin, szelíd sav és alkohol jellemzi. Valódi jó ivású szekszárdi bor, a finis lehetne hosszabb, de nem zavaró. Ellenben simán lecsúszik egy palackkal egy jó beszélgetés mellett. Kedves bor, 1800 Ft-ért 3,5 csillag.

Márkvárt Kadarka 2009

Már a 2011-es is nagyon tetszett, de ez igazán ütős. Buja, intenzív gyümölcskosárral nyit, olyan illata van, hogy alig lehet szétválasztani benne az egyes gyümölcsöket: van itt érett, ropogós cseresznye, mézédes meggy, ribizli, szamóca, némi szilva. Utóbbiból a fahéjjal együtt szilvalekváros jegyek lesznek, főként szájban. A fűszeresség tehát inkább az édes vonulatban jelentkezik. Szájban robbant: nem nagy test, nem is nagyon hosszú a bor, de így kerek. Nem véletlenül nyert ez a kadarka versenyt. Egyértelműen érződik rajta, hogy 60%-ban 70 éves bakművelésű (40%-ban 10 éves kordonos) szőlőkből készült, hordót sosem látott, a gyümölcsösség megőrzésére pedig már fél éves korában palackba került. Így érett ilyen szépre. 2200 Ft, de minden fillérje megéri, és 4,5 csillagot kap.

Szerintem a fentiekből kiderült, akinek nem, annak leírom: tessék feltenni Márkvártékat a szekszárdi térképre, keresni a boraikat. Tudnak.

Címkék: 2009, 2011, árérték, Bakta, Baranya-völgy, Bödő, Cinka, Faluhely, kadarka, kékfrankos, Márkvárt, Őcsényi-hegy, olaszrizling, Szekszárd

← SAP furmint 2009 Matias Kéknyelű 2009 (reduktív) →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...
Loading
00:00 / 40:42
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    May 19, 2025 • 40:42

    Ács Bori, a Telex újságírója, gasztro rovatvezetője bölcsészeti háttérrel lett gasztrós szakíró, majd szakácskönyvszerző. Amiről ír, azt mindig tapasztalatból teszi: rigorózusan elkészít mindent maga.

  • Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    May 9, 2025 • 38:04

    Ercsey Dániel borszakíró, a Pécsi Borozó főszerkesztője igazi borverseny ultramaratonista: nála több nemzetközi és hazai versenyen kevesen vettek részt. Beszélgettünk a versenyek értelméről, magyar borok helyzetéről, bormarketingről.

  • Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Apr 24, 2025 • 38:08

    Az Arany Kaviár Étterem 2025. március 12-én ünnepelte fennállásának 35. évfordulóját. Harmincöt még gombócból is sok, nemhogy vendéglátásból. Ami az éttermet életben tartotta, nem titok, viszont annál nehezebb pálya: személyes részvétel, odaadás, szenvedély, kitartás.

  • Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Apr 9, 2025 • 40:43

    Étkezések, ételek Sopron város úriszékén, 1775 – ez a címe annak a forrásközlésnek és előtanulmánynak, amit D. Szakács Anita történész jegyez, és amely részletesen bemutatja, milyen ételek és italok voltak terítéken ebben az esztendőben az úriszék tagjainak.

  • Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Apr 2, 2025 • 41:15

    Diplomatának indult, külker végzettséggel, hat nyelvvel, ígéretes külföldi karrierrel. Aztán besodorta az először csak hobbinak induló gasztroblog. A Mautner Zsófi sztori.

  • A vegán pizzaiolo: Preyer György

    A vegán pizzaiolo: Preyer György

    Mar 28, 2025 • 38:41

    Kommunikációs szakember volt, aztán elkezdett pizzasütéssel foglalkozni, mondván, na nehogymár egy pizzát ne tudjon ő maga megsütni… Mára az egyik leginnovatívabb gasztroműhely tulajdonosa.

  • A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    Mar 19, 2025 • 42:12

    Döbbenetes, 200%-os büntetővámot jelentett be Donald Trump amerikai elnök az EU-ból érkező alkoholos italokra. Az USA az Európai Unio legnagyobb exportpiaca ebben az ágazatban, rengeteg érintett van a borászatoktól, a likőr- és párlatkészítőkön át a sörcégekig. Érintettek a gyartók, a kereskedők, de a sor végen a legnagyobb vesztes a fogyasztó…

  • Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Mar 13, 2025 • 33:11

    Vannak olyan ételek, amelyek világhírnévre tettek szert, és meghatározóak egy ország, vagy népcsoport szempontjából, így aztán nem meglepő, ha sokan azt hiszik, hogy ezek hagyományos, régi receptek. Nos, ez nagyon sokszor nem így van…

  • A prágai temető receptjei

    A prágai temető receptjei

    Mar 5, 2025 • 40:16

    Umberto Eco zseniálisan fordulatos, cselekményben tobzódó 19. századi történelmi regényének főhőse Simone Simonini – a galád hamisítónak és kémnek egyetlen öröme van az életben: az evés. Na, de miket eszik? És ezeket hogyan kell elkészíteni?

  • Nagy Zoltán: Prága úgy elhúzott, hogy csak a féklámpáit látjuk...

    Nagy Zoltán: Prága úgy elhúzott, hogy csak a féklámpáit látjuk...

    Feb 27, 2025 • 40:19

    „Nem mindig a személyes preferenciáinkat követi a piac, de nekünk az a dolgunk, hogy lekövessük a változásokat ” – mondja Nagy Zoltán, a Boutiq’ Bar tulajdonosa. Ezt azonban néha könnyebb mondani, mint csinálni…

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!