Az idei, 45. Vinitalyn gondoltak rá először a szervezők, hogy egységesen, külön pavilonban és szervezett keretek között mutatják meg a szakmának az olasz pezsgő- és habzóborokat.
A Sparkling Italy névre hallgató külön pavilonban azokat a borokat válogatták ki, melyek az olasz klasszikus vagy Charmat módszerekkel készültek. Ez mondjuk le is fedi a palettát, mert a klasszikus módszert nagyjából a ?komolyabb? boroknál, és elsősorban de nem kizárólag Franciaortában használják ? ez palackos érlelést jelent, míg a Charmat módszer tökugyanaz, mint a Methode Champanoise, leánykori nevén a Metodo Italiano vagy népiesebben tankpezsgő.
Aki azonban ettől azt gondolná, orrfelhúzva, hogy pfujj, nagyot tévedne, kb. úgy, mint, mikor lenézte a csavarkupakot. A kóstoló megért egy-két misét, pláne, hogy nem mindenki nyerhetett bebocsátást. A lényeg azonban nem csak a borokon volt, hanem a bemutatás módszerén, ezért születtet ez a kis beszámoló is.
A kóstolót ugyanis végletekig modernizálták, azaz addig, amíg a dolog természete engedte. Belépéskor mindenki kapott egy névre szóló és egy órán át használható digitális kártyát. Ezt a kártyát minden régiónál a pulton lévő konzolokba kellett helyezni. A rendszer beindult, ezt követően választani lehetett a felkínált pezsgők közül, minden bornál külön leírás volt a monitoron. Választásunkat azonnal látták saját monitorukon a felszolgáló sommelier-k, akik töltöttek. Ezt követően megjelent egy egyszerű szín-illat-íz értékelő interfész, és ha ráböktünk az általunk megítélt értékekre választhattunk következő bort. A rendszer a kártyán tárolt minden adatot, távozáskor kóstolásainkat kinyomtatva megkaptuk. A lapon az is szerepelt, hogy milyenre értékeltük a kóstolt borokat és az is, hogy a Vinitaly mely csarnokának hányadik standján van annak a pincészetnek a pavilonja. Különben a felkészült pohárnokoktól mindent lehetett kérdezni, és a régiók termeiben rengeteg, egyszerűen befogadható infó állt rendelkezésre. Aki meg ennél többet akart, elment a pincészet standjához komolyabbat beszélgetni.
Próbáltam képgalérián visszaadni az élményt, remélem sikerült.
[nggallery id=25]
Ja, hogy a borok milyenek voltak? A legrosszabb értékelésem 3.5 csillag volt. Általános benyomásom: magas színvonal, következetes minőség, izgalmas borok. (Kivéve a Moscato d’Astit, melyek nem nekem valók.) A legjobbakat külön lefotóztam, ezek: Zardetto Spumante DOCG Brut Tre Venti Rive di Oglinao (Prosseco Valdo); Enrico Serafino Alta Langa Zero DOC (Piemonte); Francaesco Moser Brut 51,151 DOC (Trento).