• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

Aggastyánok viadala

2011-01-05 ● Kántor Endre

Két igen agg palackot sikerült felfedeznem az ünnepek alatt, összeeresztettem hát őket. Cabernet sauvignonok, felfogások és kontinensek kiegyenlítetlen harca volt ez. A 97-es Gallót az első körben kiütéssel lealázta a 98-as Bock. Nem volt egyenlő a küzdelem.

Már, ha objektíven nézzük. A világ azonban korántsem objektív, jóapám borpolca pedig még a legnagyobb jóindulattal sem. Ott egy lécen heverhet egymás mellett gyakorlatilag bármi. Ennek három alapvető oka van: az egyik, hogy általában rám hagyatkozik borilag, akkor kóstolgatunk együtt, amikor találkozunk és viszek pár figyelemreméltó palackkal. Ez azért van, (és ez a másik ok) mert jóapámnak megvan az a rendes magyar emberhez méltó szokása, hogy jó előre megveszi a mindennapi fogyasztásra szánt borát. Ez általában valami könnyedebb szekszárdi vörös. Aztán, harmadikként, és az első kettő hatására, a paraszolvált vagy ajándékba kapott palackok úgy kerülnek a polcra, ahogy éppen elférnek.

Ezért aztán, amikor néha átkutatom, izgalmas dolgok kerekednek elő. Így történt ez most is, amikor a portfoliótisztogatás során rábukkantam egy Ernest & Julio Gallo Cabernet Sauvignon 1997-esre és egy Bock Royal Cuvée Barrique 1998-asra. Gyorsan ki is nyitottuk őket. Nyilván nem lehettünk biztosak abban, hogy a két bor az elmúlt években tökéletes tárolást kapott, sőt, valószínű, hogy nem. Erről azonban az esetek többségében aligha lehetünk biztosak. Feltételeztük azt, hogy eleget szenvedtek mindketten, és az eredményre koncentráltunk.

A dugóhúzásnál már lehetett érezni, hogy a kaliforniai versenyző már túl van ereje teljén. Ezt abból lehetett megállapítani, hogy a dugó olyan könnyedén és hangtalanul csusszant ki belőle, mint vénemberből a fing. A dugón rögtön látszott, hogy tönkrement, kiszáradt, összetöppedt, nem tudta ellátni funkcióját.

A kiöntés előtt az is látszott, hogy irgalmatlan mennyiségű feltapadt anyag van a Gallo nyakán, elsőre nem borkőnek nézett ki. A színén már lehetett látni a teljes szétbomlás jeleit: azon kívül, hogy egészségtelen barnás állaga lett, már rég nem csillogott tükrösen, inkább egy poros, homogén matt folyadék lett.

Az illatát (?) tanítani lehetne, azoknak, akik keresik a szétesett bor szagát. Az oxidáció itt már átcsap ecetességbe, büdös, dohos, mosogatólészerű szagokat áraszt, hol vannak már a feketebogyós gyümölcsök, ó, mondd. Megkóstolni csak a korrektség kedvéért kóstoltuk, valójában nem is aggastyán volt ő, hanem bomlófélben lévő zombi. Megadtuk neki a kegyelemkiöntést a csapba.

A villányi versenyzőnél nem észleltünk hordalékot, a dugó tökéletes állapotban leledzett. Megszagolva is minden ok volt vele. Ami érdekes: kiöntésnél sem találkoztunk szárazanyaggal, borkővel, a palack egészen tiszta maradt utána.

Tiszta, tükrös csillogású, árnyalatában egészen mély még a bor, barnás éllel. Nem tiszta CabSav ő, Pinor noirral házasították anno.  Illatra már sok nyoma nem volt az anno fontos és divatos Barrique kifejezésnek, elsőre inkább komoly palackbukét és némi oxidációt vettünk észre. Ez lassan kiszellőzött, és hátrahagyta azt, ami a borból maradt.

Nem voltak már friss gyümölcsök itt sem, lekváros jegyeket és animalitást éreztünk, meg némi fűszert a háttérben. Sajnos ez sem volt már tökéletes állapotban, ha lenne még pár palackkal, azt mondanám, hogy azonnal fogyasztandó, de ezt is óvatosan. Ott mozgott ugyanis már annak a görbén a leívelő szakaszánál, amely az életútját jelenti.

Ennek ellenére el lehetet szopogatni, szájban még némi izgalmat is adtak a még mindig jó savak és érezhető tanninok.  Ráncos már tehát, de korántsem zombi.

Nyilván nem feleltek meg tökéletesen a körülmények egy átfogó, objektív teszthez. Nyilván az egyik bor egy évjáratot rávert a másikra. Nyilván nem lehet tudni mi volt a borokkal mielőtt jóapám polcára kerültek. De hát ilyen feltételek voltak, ezek között magasan a Bock nyert.

(Azért a címre visszatérnék itt a végén, zárójelesen. Korántsem kellene csak az évjárat miatt aggastyánnak nevezni e borokat, simán lehetnének még szép milf korban, akár. Sajnos általában az a tapasztalat, hogy a rohanó világnak készített borok is gyorsabb fogyasztásra vannak szánva, és tízéves korukra már elöregszenek.)

Címkék: 1997, 1998, barrique, Bock, cabernet sauvignon, gallo, Kalifornia, pinot noir, USA, Villány

← Minden furmint a helyén Domaine du Traginer Collioure 2007 →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?
Loading
00:00 / 35:54
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Jun 24, 2025 • 35:54

    Pacal, hagymás vér, kakastöke paprikás, bárányszív steak, a Hortobágy osztrigája, rántott velő – fincsi, mi? Bizony fincsi, pedig a legtöbben vagy nem mernek ilyen alapanyaghoz nyúlni, vagy nem is tudnak róla.

  • A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    Jun 17, 2025 • 35:22

    Idén volna 200 éves a füredi Anna-bál… De csak volna, ha igaz lenne a legenda. Sajnos azonban, mint oly gyakran, itt sem teljesen stimmel a sztori, legalábbis jelen történeti tudásunk és a kutatások alapján.

  • Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Jun 11, 2025 • 39:18

    Ranjeet Singh Dhillon, a 20 éves Indigo, Bombay és Indigo Express éttermek társtulajdonosa fiatalemberként, először 1990-ben érkezett Magyarországra, amiről akkor még alig tudott valamit.

  • Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    May 22, 2025 • 43:16

    A Michelin és zöld csillagos SALT étterem séfje az idei MBH Gourmet Fesztivál egyik nagykövete. Imádja azzal megmosolyogtatni a vendégeket, amikor ételeivel átad valamit magából.

  • Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    May 19, 2025 • 40:42

    Ács Bori, a Telex újságírója, gasztro rovatvezetője bölcsészeti háttérrel lett gasztrós szakíró, majd szakácskönyvszerző. Amiről ír, azt mindig tapasztalatból teszi: rigorózusan elkészít mindent maga.

  • Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    May 9, 2025 • 38:04

    Ercsey Dániel borszakíró, a Pécsi Borozó főszerkesztője igazi borverseny ultramaratonista: nála több nemzetközi és hazai versenyen kevesen vettek részt. Beszélgettünk a versenyek értelméről, magyar borok helyzetéről, bormarketingről.

  • Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Apr 24, 2025 • 38:08

    Az Arany Kaviár Étterem 2025. március 12-én ünnepelte fennállásának 35. évfordulóját. Harmincöt még gombócból is sok, nemhogy vendéglátásból. Ami az éttermet életben tartotta, nem titok, viszont annál nehezebb pálya: személyes részvétel, odaadás, szenvedély, kitartás.

  • Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Apr 9, 2025 • 40:43

    Étkezések, ételek Sopron város úriszékén, 1775 – ez a címe annak a forrásközlésnek és előtanulmánynak, amit D. Szakács Anita történész jegyez, és amely részletesen bemutatja, milyen ételek és italok voltak terítéken ebben az esztendőben az úriszék tagjainak.

  • Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Apr 2, 2025 • 41:15

    Diplomatának indult, külker végzettséggel, hat nyelvvel, ígéretes külföldi karrierrel. Aztán besodorta az először csak hobbinak induló gasztroblog. A Mautner Zsófi sztori.

  • A vegán pizzaiolo: Preyer György

    A vegán pizzaiolo: Preyer György

    Mar 28, 2025 • 38:41

    Kommunikációs szakember volt, aztán elkezdett pizzasütéssel foglalkozni, mondván, na nehogymár egy pizzát ne tudjon ő maga megsütni… Mára az egyik leginnovatívabb gasztroműhely tulajdonosa.

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!