• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

Bodorborok

2011-10-18 ● borravalo.hu

Új arc a villányi albumban Bodor Bence, aki 2009-ben először palackozott saját neve alatt bort és ezeket most be is mutatta (egyelőre a szakmai közönségnek). Skimming-jelleggel estem be a kóstolóra, nagyjából harminc percem adatott és nem bántam meg, hogy a kíváncsiság győzött a hétfő délutáni rohanás felett.

Új arcokat megismerni mindig jó (mondjuk, varietas delectat, vagy egyszerűen a kíváncsiság okán). Az, ami először megfogalmazódik bennem kérdésként ilyenkor, hogy egy adott fajtát a hely és a közönség elvárásai okozta hendikep mellett milyen felfogásban fog elkészíteni az ?új fiú?. Nevesint tudjuk, hogy mit várunk el egy nem ?sztárdűlőből? és ?sztárborász? által, de ?sztárborvidékről? készült italtól ? főleg ha az árkategóriát is ismerjük ?, meg képben vagyunk, hogy ki mit csinál a pl. a franc-al és véleményünk szerint ki hol szúrja el.

Tehát vannak elvárásaink és nyilván reménykedik az ember, hogy valami izgalmassal találkozik. Aztán gyakran megelégszik azzal, ha nem talál nagyobb hibát, vagy moroghat, ha valaki túl magas árszinten kezd, esetleg éretlen, rossz anyagra erőlteti rá, hogy ez egy stílus, de számtalan aspektusból el lehet szúrni egy entrée-t (gagyi címke, béna kommunikáció, piaci szegmens rossz megválasztása, stb.).

Bodor Bence pont az ellenkező benyomást tette rám: birtokát jó tíz éve alakítja Diósviszló környékén, saját telepítésű területeiről (ami eddig tizenhárom és fél hektár) 2009-ig csak saját és barátai örömére készített bort, a többi eladásra került szőlő formájában. Ezen a gyakorlaton változtatott és egy profi arculattal, átgondolt fajtaválasztékkal lép most a kritikus közönség elé. Gondolhatnánk, hogy nehéz időpontban, de szerintem a 2009-es évjárat borai jelenlegi állapotukban ezeket a nehézségeket jól ellensúlyozzák.

A 2010-es rozé közepes lazacszínű, tiszta és gyümölcsös illatú bor, lendületes, de nem bántó savakkal, még elemében van. Jó ivású, CS-alapú itóka. A többi ? mind vörös és mind 2009-es ?, lássuk sorban: a kékfrankos jó vétel, meleg karakterű, édesfűszeres illattal, okos hordóhasználattal (használt francia tölgyhordók). Teste közepesnél nagyobb, édes fele hajló textúrával, de túlzások nélkül, rengeteg gyümölccsel, szegfűszeggel, szinte újvilágias villanásokkal. Populáris és higgadtan árazott. A merlot-t némi paprikás-zöld vonal miatt vak sorban akár cabernet sauvignon-nak is nézhetném illat alapján, aztán a korty hozza a kötelező gyakorlatot a sok érett, piros gyümölccsel, de a lecsengést kissé eluraló tanninokkal. Nem bonyolult, ugyanakkor tiszta munka. A cabernet sauvignon tejeskávés, krémes gyümölcsillattal nyit, szájban borsos-meggyes, harsány, jó és határozott savakkal (kell is, mert a tannin rengeteg, és bár érett, a lecsengést némileg asztringenssé teszi), a hordó puha tónusokat tesz alá. ?Oké?, írtam fel. A többszörös díjnyertes cabernet franc volt igazán izgalmas: elegáns eukaliptusz, csoki és áfonya az illatban, a korty pedig balanszált (itt is rengeteg a tannin, de gyönyörűen integrált, ugyanakkor bársonyos érzetű), minden billenés nélkül, nagyon hosszan gyümölcsös lecsengéssel.

Jól esne egy zászlóshajó, esetleg egy bordói jellegű házasítás, akár eltérő design-al is jelezve, de mivel még bőven az útkeresési fázisban vagyunk, előbb ismerkedjünk a névvel és kóstoljuk meg, ami jelenleg adatik, mert érdemes. Az árakról szándékosan nem ejtettem szót, amiről én tudok, azt reálisnak tartom, akit érdekel, úgyis utánajár. Tudomásom szerint a budapesti kontaktszemély Koncsik Zoltán, őt (is) lehet keresni a beszerzést illetően, de a pince holnapja a palackokhoz hasonlóan dekoratív és informatív és a borász is nyitott, szóval csak bátran a felfedezéssel.

Címkék: 2009, 2010, Bodor, Bodor Bence, cabernet franc, cabernet sauvignon, Diósviszló, kékfrankos, merlot, Villány

← Vistalba Tomero Petit Verdot Reserva 2008 Dúzsi Tolnai Menoire 2010 →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!
Loading
00:00 / 43:16
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    May 22, 2025 • 43:16

    A Michelin és zöld csillagos SALT étterem séfje az idei MBH Gourmet Fesztivál egyik nagykövete. Imádja azzal megmosolyogtatni a vendégeket, amikor ételeivel átad valamit magából.

  • Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    May 19, 2025 • 40:42

    Ács Bori, a Telex újságírója, gasztro rovatvezetője bölcsészeti háttérrel lett gasztrós szakíró, majd szakácskönyvszerző. Amiről ír, azt mindig tapasztalatból teszi: rigorózusan elkészít mindent maga.

  • Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    May 9, 2025 • 38:04

    Ercsey Dániel borszakíró, a Pécsi Borozó főszerkesztője igazi borverseny ultramaratonista: nála több nemzetközi és hazai versenyen kevesen vettek részt. Beszélgettünk a versenyek értelméről, magyar borok helyzetéről, bormarketingről.

  • Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Apr 24, 2025 • 38:08

    Az Arany Kaviár Étterem 2025. március 12-én ünnepelte fennállásának 35. évfordulóját. Harmincöt még gombócból is sok, nemhogy vendéglátásból. Ami az éttermet életben tartotta, nem titok, viszont annál nehezebb pálya: személyes részvétel, odaadás, szenvedély, kitartás.

  • Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Apr 9, 2025 • 40:43

    Étkezések, ételek Sopron város úriszékén, 1775 – ez a címe annak a forrásközlésnek és előtanulmánynak, amit D. Szakács Anita történész jegyez, és amely részletesen bemutatja, milyen ételek és italok voltak terítéken ebben az esztendőben az úriszék tagjainak.

  • Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Apr 2, 2025 • 41:15

    Diplomatának indult, külker végzettséggel, hat nyelvvel, ígéretes külföldi karrierrel. Aztán besodorta az először csak hobbinak induló gasztroblog. A Mautner Zsófi sztori.

  • A vegán pizzaiolo: Preyer György

    A vegán pizzaiolo: Preyer György

    Mar 28, 2025 • 38:41

    Kommunikációs szakember volt, aztán elkezdett pizzasütéssel foglalkozni, mondván, na nehogymár egy pizzát ne tudjon ő maga megsütni… Mára az egyik leginnovatívabb gasztroműhely tulajdonosa.

  • A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    Mar 19, 2025 • 42:12

    Döbbenetes, 200%-os büntetővámot jelentett be Donald Trump amerikai elnök az EU-ból érkező alkoholos italokra. Az USA az Európai Unio legnagyobb exportpiaca ebben az ágazatban, rengeteg érintett van a borászatoktól, a likőr- és párlatkészítőkön át a sörcégekig. Érintettek a gyartók, a kereskedők, de a sor végen a legnagyobb vesztes a fogyasztó…

  • Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Mar 13, 2025 • 33:11

    Vannak olyan ételek, amelyek világhírnévre tettek szert, és meghatározóak egy ország, vagy népcsoport szempontjából, így aztán nem meglepő, ha sokan azt hiszik, hogy ezek hagyományos, régi receptek. Nos, ez nagyon sokszor nem így van…

  • A prágai temető receptjei

    A prágai temető receptjei

    Mar 5, 2025 • 40:16

    Umberto Eco zseniálisan fordulatos, cselekményben tobzódó 19. századi történelmi regényének főhőse Simone Simonini – a galád hamisítónak és kémnek egyetlen öröme van az életben: az evés. Na, de miket eszik? És ezeket hogyan kell elkészíteni?

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!