• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

Burgundia, Lajosék szerint

2010-03-23 ● borravalo.hu

Nagy dög burgundi palack sárga kapszulával, cirkalmas írással, mi az? Stevie Kraft Louis Latour kóstolón járt, ahol felről le, meg leről fel is végigkóstolta a fehérborokat. Chardonnay őrjöngés Marsannay és Santennay között, Montrachet-alsó és felső érintésével.

Azt mondhatjuk, hogy íme, itt az egyik legpatinásabb burgundi ház, ez azért mégiscsak frankó; Az van a palackra írva, hogy 1797-ben alapították. Azt azonban ne feledjük el, hogy a Lajáék alapvetően negocianok, vagyis kereskedők. Egyrészt szőlőt, másrészt bort vásárolnak fel, keverik, érlelik, aztán továbbadják. Ezért a szőlője közepén a rögöket egyenként kérges markába vevő, kissé borostás burgundi termelőt tessék elfelejteni.

Latourék alapvetően gyár, nagy borokkal a tetején, es átlagosokkal a piramis alján. A minőség azonban mindenhol konzisztens, megbízható palackok ezek. Ha nincs pofátlanul túlárazva, akkor érdemes rárepülni.

Burgundia meg olyan, amilyen. Minden domb oldalán, minden falú szélén van egy-egy Cru, ami kicsit más, es nagyon helyi. A szőlőfajta 100% Chardonnay, általában alsace-i vagy limousini tölgybe öltöztetve. Kicsit mindig más, annak való, aki szeret elmolyolni a részletekkel. Szikár jegyzetek, szűkmarkú csillagozással.

louislatour1

Marsannay 2007

Illatra sok citrus, meg zöldalma, kis ásványos krétás mellékzöngékkel. A sav közepes, a test könnyed, a tölgy valahogy kiáll az egészből, nem épült be. Az ízben leginkább érett, édes alma érezhető. Valszeg kis érlelés nem ártana neki, attól lenyugodna.***

St. Aubin 2007

Kerekebb bor, Illatra leginkább a tölgy érződik, meg utána sok-sok érett almás, citromnak nyoma sincs. A sav is jobban simul, nem lóg ki, pedig közepes ez is, csak rendesen körbe van pakolva anyaggal. A test közepes, a textúra krémes a hordótól, és sok friss alma ízét érezni, meg persze ott a vanília a hordóból. *** és fél.

Santenay 2004

Már a színén is látszik a plusz néhány év, így mélyebb citromsárga. Az illat már-már barnuló félben lévő, nagyon érett almát mutatta. Az a rohadt almaság amit annyira lehet szeretni a Santenay-ben. Nagyseggű chardonnay-val van dolgunk. A szájban kerek, nagy testű, a tölgy édessége már eltűnt, de a fűszerek még ott vannak, de itt is a túlérett alma vezet. Azt mondhatnánk, hogy túlérett, ha nem lenne mindeközben rendes savgerinc, amire az egész bort felhúzták. Nagyon szép, izgalmas bor, bár kétségkívül megosztja a közönséget. **** és fél (de Kraft mondjuk egy perverz állat.)

louislatour2

Meursault 2005

A legorrbavágóbb a dologban az, hogy itt nincs gyümölcs az illatban. Durva ásványosság van, amolyan meszes (mert, hát milyen volna errefele?), meg a hordó hoz rá valami édes illatot. A szájban aztán váratlanul vajas és krémes, az ásványos jegyek egyáltalán nem agresszívak, de jelen vannak. És  van itt már citrom is, meg alma. A sav közepesnél egy kicsit erősebb, de nem zavaró, van mire támasztani a vázat. **** és fél

Chassagne Montrachet 2006

Kevesebb az ásványos jegy, több a krémes, vajas jelleg. A tölgy teljesen simára csiszolódott, emellett érezhető az érett alma illata. A szájban egészen kerekded, krémes textúra. A nagy test egészen beburkolja a savat, de az nem tűnik el teljesen, érezhetően tartja a bort. A tölgy íze mutatkozik elsőnek, inkább a krémesség folytatásának érezni, nem tolakszik. Aztán jön a friss alma. Nagyon hosszú utóíz. *****

Meursault 1er Cru „Chateau de Blagny” 2005

Erős alma és tölgy birkózik az illatban, az egész valahogy masszívabbnak koncentráltabbnak tűnik, az ásványosság nem annyira agresszív. A sav itt is be van takarva, a test elég nagy. A tölgy viszont folyamatosan fölé kerekedik a gyümölcsöknek, igazából nincs nyugvópont. Az ásványosság itt egyáltalán nem érezhető olyan intenzíven. ****

Meursault 1er Cru „Goutte d’Or” 2001

Sötétebb mélyebb citromszín (na ja, hiszen ez egy közel tíz  éves bor, de ne öregítsük – 9,25 éves). Érett, nagyon érett almák, és sok krémes tölgyfa, és még ezek mögül is kikandikál a krétás ásványos jelleg. Nofene. A szájban kerek, a sarkok símára csiszolva, sav integrálódott, amint a tölgy is. Ez a bor meg van nyugodva. Az alma kezd kicsit barnulni, de ez csak izgalmasabbá teszi (lásd =>MILF) és továbbra is erős ásványosság érződik. Ez hát a terroir? Ez hát… *****

Chassagne Montrachet 1er Cru „Morgeots” 2002

Orrban finom és nagyon részletgazdag citrus – főleg olajos citrom, meg alma érződik. A sav közepes, a bor nagytestű. A tölgy szépen beépült az ízek közzé, de csak a háttérben ad egy  kis fűszeres aromát – itt valszeg leginkább lágyítani kellett a tölgyfa. A legerősebb íz a szájban is a gyümölcsösség, jó hosszan tartó almás-citrusos ízek, egyértelműen a gyümölcs uralja a bort. **** és fél

louislatour3

Puligny Montrachet 1er Cru 2006

Erős mészköves jegyek rögvest az első szippantáskor. Ez a szikárság érezhető a szájban is. Elsőre jó sok citrus köszön be, majd jön a meszes ásványos jelleg, itt a tölgy csak másodhegedűs lehet, akármekkora is, ennyi citrussal-kővel nem bír (kő-papír-hordó/ezderossz). Arra viszont elég volt a fa, hogy simára egyengesse a bort, lecsiszolja a kiálló savakat. Nagyon kerek, nagyon egyben van, és masszívan tart is még jó darabig. Hosszasan frissen ér véget a szájban. *****

Corton Charlemagne Grand Cru 2005

A krémesség tökéletes ellentéte. A bor ütősen ásványos, ezt követi a tölgy, de semmi vajasság-krémesség nem érezhető. A test nagy, de szikár, a savak jól érezhetőek. És micsoda savak… Az ásványossággal nyit be, aztán jön a tölgy fűszeressége, és mindenféle citrus, úgyismint citrom és grapefruit, meg a citromhéj olajos keserűsége. Mindez persze irgalmatlanul hosszan tart. ***** megérdemelten, meg mi más lenne?

Batard Montrachet Grand Cru 2004

Majdnem acélos ásványosság, a mészkő érződik az illatban elsőre, aztán a tölgy csitítja valamennyire az ázottmészkő-szagot. A test nagy és robosztus, de kerek, nem akad meg sehol, egyben vonul végig. Sok a tölgy aztán érett alma érezhető, és az egészet az ásványos alapzörej viszi végig. Nagy bor. *****

Batard Montrachet Grand Cru 2002 (Magnum palackból)

Sok alma, és ásvány, de leginkább kerekítő tölgy érződik az illatban. Aztán a bor azt a mutatványt csinálja meg, hogy közepes sav, és kiemelkedően magas ásványos jegyek mellett a textúra mégis krémes, és bársonyos, tökéletesen csiszolt. Van tölgy, van mészkő, van alma talán egy kis citrus is akad, de a tomorkányi sánta ördög akarja ezt ízekre szedni, amikor ennyire tökéletesen egyben van a bor. ***** (ez egy jó bor válasza a közepesplusszozásra…)

Összességében az egybefüggőséget, a nagy összhangot veszi észre az ember, meg azt, hogy a helyi jellegzetességek is szépen ki vannak kerekítve. Ha nagyban is lehet ilyen bort csinálni, akkor hajra, van hova fejlődni. Aki finnyáskodni akar, annak az ár/érték arányt emelném ki, meg a hozzáférhetőséget. Jól iható, szép, tipikus borok, jó áron. Nagyjából ennyi a tanulság, de ez éppen elég is.

Címkék: burgundia, chardonnay, Chassagne Montrachet, Chateau de Blagny, Corton Charlemagne, cru, Goutte d'Or, grand cru, Louis Latour, Marsannay, Meursault, Montrachet, Morgeots, Puligny Montrachet, Santenay, St. Aubin

← Ridge, Santa Cruz Mountains Cabernet 2006 A bolgár kalauz – Villányi Chardonnay 2008, Ruppert Szőlőbirtok →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...
Loading
00:00 / 40:42
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    May 19, 2025 • 40:42

    Ács Bori, a Telex újságírója, gasztro rovatvezetője bölcsészeti háttérrel lett gasztrós szakíró, majd szakácskönyvszerző. Amiről ír, azt mindig tapasztalatból teszi: rigorózusan elkészít mindent maga.

  • Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    May 9, 2025 • 38:04

    Ercsey Dániel borszakíró, a Pécsi Borozó főszerkesztője igazi borverseny ultramaratonista: nála több nemzetközi és hazai versenyen kevesen vettek részt. Beszélgettünk a versenyek értelméről, magyar borok helyzetéről, bormarketingről.

  • Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Apr 24, 2025 • 38:08

    Az Arany Kaviár Étterem 2025. március 12-én ünnepelte fennállásának 35. évfordulóját. Harmincöt még gombócból is sok, nemhogy vendéglátásból. Ami az éttermet életben tartotta, nem titok, viszont annál nehezebb pálya: személyes részvétel, odaadás, szenvedély, kitartás.

  • Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Apr 9, 2025 • 40:43

    Étkezések, ételek Sopron város úriszékén, 1775 – ez a címe annak a forrásközlésnek és előtanulmánynak, amit D. Szakács Anita történész jegyez, és amely részletesen bemutatja, milyen ételek és italok voltak terítéken ebben az esztendőben az úriszék tagjainak.

  • Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Apr 2, 2025 • 41:15

    Diplomatának indult, külker végzettséggel, hat nyelvvel, ígéretes külföldi karrierrel. Aztán besodorta az először csak hobbinak induló gasztroblog. A Mautner Zsófi sztori.

  • A vegán pizzaiolo: Preyer György

    A vegán pizzaiolo: Preyer György

    Mar 28, 2025 • 38:41

    Kommunikációs szakember volt, aztán elkezdett pizzasütéssel foglalkozni, mondván, na nehogymár egy pizzát ne tudjon ő maga megsütni… Mára az egyik leginnovatívabb gasztroműhely tulajdonosa.

  • A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    Mar 19, 2025 • 42:12

    Döbbenetes, 200%-os büntetővámot jelentett be Donald Trump amerikai elnök az EU-ból érkező alkoholos italokra. Az USA az Európai Unio legnagyobb exportpiaca ebben az ágazatban, rengeteg érintett van a borászatoktól, a likőr- és párlatkészítőkön át a sörcégekig. Érintettek a gyartók, a kereskedők, de a sor végen a legnagyobb vesztes a fogyasztó…

  • Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Mar 13, 2025 • 33:11

    Vannak olyan ételek, amelyek világhírnévre tettek szert, és meghatározóak egy ország, vagy népcsoport szempontjából, így aztán nem meglepő, ha sokan azt hiszik, hogy ezek hagyományos, régi receptek. Nos, ez nagyon sokszor nem így van…

  • A prágai temető receptjei

    A prágai temető receptjei

    Mar 5, 2025 • 40:16

    Umberto Eco zseniálisan fordulatos, cselekményben tobzódó 19. századi történelmi regényének főhőse Simone Simonini – a galád hamisítónak és kémnek egyetlen öröme van az életben: az evés. Na, de miket eszik? És ezeket hogyan kell elkészíteni?

  • Nagy Zoltán: Prága úgy elhúzott, hogy csak a féklámpáit látjuk...

    Nagy Zoltán: Prága úgy elhúzott, hogy csak a féklámpáit látjuk...

    Feb 27, 2025 • 40:19

    „Nem mindig a személyes preferenciáinkat követi a piac, de nekünk az a dolgunk, hogy lekövessük a változásokat ” – mondja Nagy Zoltán, a Boutiq’ Bar tulajdonosa. Ezt azonban néha könnyebb mondani, mint csinálni…

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!