• Bor
  • Sör
  • Párlat
  • Kávé
  • Gasztro

borravalo.hu

bor ● sör ● párlat ● kávé ● gasztro ● bárkultúra

  • Címlap
  • Közélet
  • Hírek
  • Design
  • Podcast
  • Mindenmás
  • Kapcsolat

Burgundia, Lajosék szerint

2010-03-23 ● borravalo.hu

Nagy dög burgundi palack sárga kapszulával, cirkalmas írással, mi az? Stevie Kraft Louis Latour kóstolón járt, ahol felről le, meg leről fel is végigkóstolta a fehérborokat. Chardonnay őrjöngés Marsannay és Santennay között, Montrachet-alsó és felső érintésével.

Azt mondhatjuk, hogy íme, itt az egyik legpatinásabb burgundi ház, ez azért mégiscsak frankó; Az van a palackra írva, hogy 1797-ben alapították. Azt azonban ne feledjük el, hogy a Lajáék alapvetően negocianok, vagyis kereskedők. Egyrészt szőlőt, másrészt bort vásárolnak fel, keverik, érlelik, aztán továbbadják. Ezért a szőlője közepén a rögöket egyenként kérges markába vevő, kissé borostás burgundi termelőt tessék elfelejteni.

Latourék alapvetően gyár, nagy borokkal a tetején, es átlagosokkal a piramis alján. A minőség azonban mindenhol konzisztens, megbízható palackok ezek. Ha nincs pofátlanul túlárazva, akkor érdemes rárepülni.

Burgundia meg olyan, amilyen. Minden domb oldalán, minden falú szélén van egy-egy Cru, ami kicsit más, es nagyon helyi. A szőlőfajta 100% Chardonnay, általában alsace-i vagy limousini tölgybe öltöztetve. Kicsit mindig más, annak való, aki szeret elmolyolni a részletekkel. Szikár jegyzetek, szűkmarkú csillagozással.

louislatour1

Marsannay 2007

Illatra sok citrus, meg zöldalma, kis ásványos krétás mellékzöngékkel. A sav közepes, a test könnyed, a tölgy valahogy kiáll az egészből, nem épült be. Az ízben leginkább érett, édes alma érezhető. Valszeg kis érlelés nem ártana neki, attól lenyugodna.***

St. Aubin 2007

Kerekebb bor, Illatra leginkább a tölgy érződik, meg utána sok-sok érett almás, citromnak nyoma sincs. A sav is jobban simul, nem lóg ki, pedig közepes ez is, csak rendesen körbe van pakolva anyaggal. A test közepes, a textúra krémes a hordótól, és sok friss alma ízét érezni, meg persze ott a vanília a hordóból. *** és fél.

Santenay 2004

Már a színén is látszik a plusz néhány év, így mélyebb citromsárga. Az illat már-már barnuló félben lévő, nagyon érett almát mutatta. Az a rohadt almaság amit annyira lehet szeretni a Santenay-ben. Nagyseggű chardonnay-val van dolgunk. A szájban kerek, nagy testű, a tölgy édessége már eltűnt, de a fűszerek még ott vannak, de itt is a túlérett alma vezet. Azt mondhatnánk, hogy túlérett, ha nem lenne mindeközben rendes savgerinc, amire az egész bort felhúzták. Nagyon szép, izgalmas bor, bár kétségkívül megosztja a közönséget. **** és fél (de Kraft mondjuk egy perverz állat.)

louislatour2

Meursault 2005

A legorrbavágóbb a dologban az, hogy itt nincs gyümölcs az illatban. Durva ásványosság van, amolyan meszes (mert, hát milyen volna errefele?), meg a hordó hoz rá valami édes illatot. A szájban aztán váratlanul vajas és krémes, az ásványos jegyek egyáltalán nem agresszívak, de jelen vannak. És  van itt már citrom is, meg alma. A sav közepesnél egy kicsit erősebb, de nem zavaró, van mire támasztani a vázat. **** és fél

Chassagne Montrachet 2006

Kevesebb az ásványos jegy, több a krémes, vajas jelleg. A tölgy teljesen simára csiszolódott, emellett érezhető az érett alma illata. A szájban egészen kerekded, krémes textúra. A nagy test egészen beburkolja a savat, de az nem tűnik el teljesen, érezhetően tartja a bort. A tölgy íze mutatkozik elsőnek, inkább a krémesség folytatásának érezni, nem tolakszik. Aztán jön a friss alma. Nagyon hosszú utóíz. *****

Meursault 1er Cru „Chateau de Blagny” 2005

Erős alma és tölgy birkózik az illatban, az egész valahogy masszívabbnak koncentráltabbnak tűnik, az ásványosság nem annyira agresszív. A sav itt is be van takarva, a test elég nagy. A tölgy viszont folyamatosan fölé kerekedik a gyümölcsöknek, igazából nincs nyugvópont. Az ásványosság itt egyáltalán nem érezhető olyan intenzíven. ****

Meursault 1er Cru „Goutte d’Or” 2001

Sötétebb mélyebb citromszín (na ja, hiszen ez egy közel tíz  éves bor, de ne öregítsük – 9,25 éves). Érett, nagyon érett almák, és sok krémes tölgyfa, és még ezek mögül is kikandikál a krétás ásványos jelleg. Nofene. A szájban kerek, a sarkok símára csiszolva, sav integrálódott, amint a tölgy is. Ez a bor meg van nyugodva. Az alma kezd kicsit barnulni, de ez csak izgalmasabbá teszi (lásd =>MILF) és továbbra is erős ásványosság érződik. Ez hát a terroir? Ez hát… *****

Chassagne Montrachet 1er Cru „Morgeots” 2002

Orrban finom és nagyon részletgazdag citrus – főleg olajos citrom, meg alma érződik. A sav közepes, a bor nagytestű. A tölgy szépen beépült az ízek közzé, de csak a háttérben ad egy  kis fűszeres aromát – itt valszeg leginkább lágyítani kellett a tölgyfa. A legerősebb íz a szájban is a gyümölcsösség, jó hosszan tartó almás-citrusos ízek, egyértelműen a gyümölcs uralja a bort. **** és fél

louislatour3

Puligny Montrachet 1er Cru 2006

Erős mészköves jegyek rögvest az első szippantáskor. Ez a szikárság érezhető a szájban is. Elsőre jó sok citrus köszön be, majd jön a meszes ásványos jelleg, itt a tölgy csak másodhegedűs lehet, akármekkora is, ennyi citrussal-kővel nem bír (kő-papír-hordó/ezderossz). Arra viszont elég volt a fa, hogy simára egyengesse a bort, lecsiszolja a kiálló savakat. Nagyon kerek, nagyon egyben van, és masszívan tart is még jó darabig. Hosszasan frissen ér véget a szájban. *****

Corton Charlemagne Grand Cru 2005

A krémesség tökéletes ellentéte. A bor ütősen ásványos, ezt követi a tölgy, de semmi vajasság-krémesség nem érezhető. A test nagy, de szikár, a savak jól érezhetőek. És micsoda savak… Az ásványossággal nyit be, aztán jön a tölgy fűszeressége, és mindenféle citrus, úgyismint citrom és grapefruit, meg a citromhéj olajos keserűsége. Mindez persze irgalmatlanul hosszan tart. ***** megérdemelten, meg mi más lenne?

Batard Montrachet Grand Cru 2004

Majdnem acélos ásványosság, a mészkő érződik az illatban elsőre, aztán a tölgy csitítja valamennyire az ázottmészkő-szagot. A test nagy és robosztus, de kerek, nem akad meg sehol, egyben vonul végig. Sok a tölgy aztán érett alma érezhető, és az egészet az ásványos alapzörej viszi végig. Nagy bor. *****

Batard Montrachet Grand Cru 2002 (Magnum palackból)

Sok alma, és ásvány, de leginkább kerekítő tölgy érződik az illatban. Aztán a bor azt a mutatványt csinálja meg, hogy közepes sav, és kiemelkedően magas ásványos jegyek mellett a textúra mégis krémes, és bársonyos, tökéletesen csiszolt. Van tölgy, van mészkő, van alma talán egy kis citrus is akad, de a tomorkányi sánta ördög akarja ezt ízekre szedni, amikor ennyire tökéletesen egyben van a bor. ***** (ez egy jó bor válasza a közepesplusszozásra…)

Összességében az egybefüggőséget, a nagy összhangot veszi észre az ember, meg azt, hogy a helyi jellegzetességek is szépen ki vannak kerekítve. Ha nagyban is lehet ilyen bort csinálni, akkor hajra, van hova fejlődni. Aki finnyáskodni akar, annak az ár/érték arányt emelném ki, meg a hozzáférhetőséget. Jól iható, szép, tipikus borok, jó áron. Nagyjából ennyi a tanulság, de ez éppen elég is.

Címkék: burgundia, chardonnay, Chassagne Montrachet, Chateau de Blagny, Corton Charlemagne, cru, Goutte d'Or, grand cru, Louis Latour, Marsannay, Meursault, Montrachet, Morgeots, Puligny Montrachet, Santenay, St. Aubin

← Ridge, Santa Cruz Mountains Cabernet 2006 A bolgár kalauz – Villányi Chardonnay 2008, Ruppert Szőlőbirtok →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
  • YouTube

Podcast

Whisky: a hagyomány él, de erősödik a koktél trend

Konc vs. Cibere – farsang és böjt

Márciusi ifjak és a szabadság bora

Instagram

Follow on Instagram

Hírlevél

Nem szeretnél lemaradni? Érdekelnek a kiemelt események, ajánlatok?

Hírek, Programok

Nagy Egri Borműhely kóstoló

Négy érmet hoztak el a Kreinbacher magnumok a pezsgő vb-n

Borszerda egri borokkal

Egytőről évjáratbemutató

Negyedszer is Trófea díjat kapott a Tornai Pincészet



Mi az, hogy ital/bár kultúra? Egyáltalán, miért kell a borokról, sörökről, párlatokról vagy kávékról kóstolójegyzetet írni? Inni kell, és kész, nem? De.
Persze, mi azt gondoljuk, hogy közben keresni kell a jót, a még jobbat, a tökéletest - ha van olyan. A kultúra a civilizáció építőeleme. Ahogy az irodalomban vagy zenében, az italok és ételek terén is lehet alkotni, és a tökélyre törekvő alkotást megérteni. Közben pedig lehet inni is - ünnepkor, lazításnak, búfelejtésre - hisz ez is kultúránk része. Főleg akkor, ha kulturáltan csináljuk. Ezért vagyunk mi: hogy megmutassuk mit és hogyan érdemes. Hogy mikor, az rátok van bízva...
  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

Keresés

Archívum

Facebook közösség

Copyright © 2023 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!