• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

Chateau de Fieuzal 2000

2010-10-15 ● borravalo.hu

Az esti műszak után maradt egy negyed dekanternyi 2000-es de Fieuzal. Hála a feledékeny city boyoknak (mondjuk öntöttem beléjük Orosz Gábor 2003-as aszúját rendesen…)!

A jegesvödrök fényesre nyalva, hűtők feltöltve, nézzük milyen volt 2000 Pessac Leognanban. Pessac Leognan érdekes apelláció, annyi szent. Fiatalka Bordeaux egészéhez képest, helyi népi kezdeményezésként csak 1987-ben lett belőle önálló AOC. Addig a Bordeaux városát közvetlenül körülvevő Graves része volt. A legjobb chateauk viszont itt tömörültek, és kilobbizták maguknak, hogy (nanáhogy!) külön váljanak a tömegtől. Itt van az egyik legrégebbi ismert chateau, a Haut Brion is (az 1855-os első besorolásúak egyike).

A de Fieauzal szintén nagy múltú chateau. Eredetileg a la Rouchefoucauld családé volt, a II. Világháború után svéd (!) menedzsment alá került, legutóbb 2001-ben cserélt gazdát. Több mint 40 hektáron termelnek, az ültetvény 60%-a CabSav, 33% Merlot, az apraja meg CabFranc es Petit Verdot. 1953-ban es 1959-ben is a grand cru classékba sorolták a Graves-ban.

A bor egészen sötét színű, gránát széllel, némi üledék mutatkozik a pohárban (talán, mert nagyon gyorsan kellett dekantálni…). Illata mély, gazdag, de nem tolakodó. Nagyon sok érett feketeribizli érződik, aztán jön a feketemeggy, szintén érett, de nem lekváros, végül jó értelemben vett földesség. A test közepes méretű, a tanninok frissek szintén középre vannak belőve (a jó claret már csak ilyen közepes bor) a sav beágyazva, nem lóg ki, kicsit talán lehetne élénkebb. Az alkohol a vége felé kezd erősödni, de nem éget, csak melegít. Az íz intenzív, érett feketeribizli, sok szeder, kis tőzegáfonya van még benne. Meg ismét a földesség. Összességében véve a bor tök friss, miképp a medoci, ez is a friss, hersegős gyümölccsel tüntet! Lecsengése nagyon hosszú, tartja magát a feketeribizli, aztán átmegy az egész egy alkoholos melegségbe, kis porossággal. A megengedhető áru chateauk közül való, ráadásul még van benne egy jó tízegynéhány év. Jár neki az öt csillag, masszívan.

Címkék: 2000, 5 csillag, Bordeaux, cabernet franc, cabernet sauvignon, de Fieuzal, Haut Brion, merlot, Pessac-Léognan, petit verdot, Rouchefoucauld

← Cheval des Andes 2004 Irtóztató méznyalás →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...
Loading
00:00 / 40:42
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    May 19, 2025 • 40:42

    Ács Bori, a Telex újságírója, gasztro rovatvezetője bölcsészeti háttérrel lett gasztrós szakíró, majd szakácskönyvszerző. Amiről ír, azt mindig tapasztalatból teszi: rigorózusan elkészít mindent maga.

  • Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    May 9, 2025 • 38:04

    Ercsey Dániel borszakíró, a Pécsi Borozó főszerkesztője igazi borverseny ultramaratonista: nála több nemzetközi és hazai versenyen kevesen vettek részt. Beszélgettünk a versenyek értelméről, magyar borok helyzetéről, bormarketingről.

  • Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Apr 24, 2025 • 38:08

    Az Arany Kaviár Étterem 2025. március 12-én ünnepelte fennállásának 35. évfordulóját. Harmincöt még gombócból is sok, nemhogy vendéglátásból. Ami az éttermet életben tartotta, nem titok, viszont annál nehezebb pálya: személyes részvétel, odaadás, szenvedély, kitartás.

  • Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Apr 9, 2025 • 40:43

    Étkezések, ételek Sopron város úriszékén, 1775 – ez a címe annak a forrásközlésnek és előtanulmánynak, amit D. Szakács Anita történész jegyez, és amely részletesen bemutatja, milyen ételek és italok voltak terítéken ebben az esztendőben az úriszék tagjainak.

  • Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Apr 2, 2025 • 41:15

    Diplomatának indult, külker végzettséggel, hat nyelvvel, ígéretes külföldi karrierrel. Aztán besodorta az először csak hobbinak induló gasztroblog. A Mautner Zsófi sztori.

  • A vegán pizzaiolo: Preyer György

    A vegán pizzaiolo: Preyer György

    Mar 28, 2025 • 38:41

    Kommunikációs szakember volt, aztán elkezdett pizzasütéssel foglalkozni, mondván, na nehogymár egy pizzát ne tudjon ő maga megsütni… Mára az egyik leginnovatívabb gasztroműhely tulajdonosa.

  • A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    Mar 19, 2025 • 42:12

    Döbbenetes, 200%-os büntetővámot jelentett be Donald Trump amerikai elnök az EU-ból érkező alkoholos italokra. Az USA az Európai Unio legnagyobb exportpiaca ebben az ágazatban, rengeteg érintett van a borászatoktól, a likőr- és párlatkészítőkön át a sörcégekig. Érintettek a gyartók, a kereskedők, de a sor végen a legnagyobb vesztes a fogyasztó…

  • Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Mar 13, 2025 • 33:11

    Vannak olyan ételek, amelyek világhírnévre tettek szert, és meghatározóak egy ország, vagy népcsoport szempontjából, így aztán nem meglepő, ha sokan azt hiszik, hogy ezek hagyományos, régi receptek. Nos, ez nagyon sokszor nem így van…

  • A prágai temető receptjei

    A prágai temető receptjei

    Mar 5, 2025 • 40:16

    Umberto Eco zseniálisan fordulatos, cselekményben tobzódó 19. századi történelmi regényének főhőse Simone Simonini – a galád hamisítónak és kémnek egyetlen öröme van az életben: az evés. Na, de miket eszik? És ezeket hogyan kell elkészíteni?

  • Nagy Zoltán: Prága úgy elhúzott, hogy csak a féklámpáit látjuk...

    Nagy Zoltán: Prága úgy elhúzott, hogy csak a féklámpáit látjuk...

    Feb 27, 2025 • 40:19

    „Nem mindig a személyes preferenciáinkat követi a piac, de nekünk az a dolgunk, hogy lekövessük a változásokat ” – mondja Nagy Zoltán, a Boutiq’ Bar tulajdonosa. Ezt azonban néha könnyebb mondani, mint csinálni…

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!