• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

Cukorkabolt

2011-06-02 ● borravalo.hu

Fater kalandjai a Spirit of Wine-on, ahol rájött: nem lehet mindent, ha korlátozott idő áll rendelkezésre. A szíve vérzett, de becsületére legyen mondva: tisztességesen teljesített. Már ismételne is, ha lenne még idén cukorkabolt párlat és borisszáknak.

Az IFDT a magyar borissza nemzetközi műveltségét illetően némileg fedetlen piaci rést használ ki, amikor olyan mennyiségű (348 db!) és minőségű ? főleg külföldi ? bort kóstoltat egy színvonalas helyszínen, jó lebonyolítással, amire még dr. Mészáros Gabriella is felemeli a szavát (talán nem titok, hogy a Borkollégiumban végzett diákokat körlevélben értesítette, hogy a ?részvétel szinte kötelező?). Igaza volt.

Lássuk be, hogy a nagyobb borfesztiválokon van ugyan külföldi jelenlét, de sosem fókuszban. Emlékszem, mikor pár éve az olaszoknál a Várban már második napra elfogyott a kínálat (jobbik) fele, vagy amikor a lelkesen ideutazó dél-afrikai gazdákon édes vöröset keresett az egyszeri látogató. Nyilván nem ütötte szíven a dolog, ott sem mindenki MW és a szervezők ne is hagyják abba a vendégrégiók meghívását, de ez a mostani önmagában két napos feladat lett volna és nem alibizték el egyszerű borokkal.

Tetszett az is, hogy több helyen a külföldi pincéktől is eljött egy-egy helyi erő. A helyszín a ?Sofitel Budapest Chain Bridge?, öregebbeknek Atrium Hyatt. Mivel délután esküvőre voltam hivatalos, csak két órám adatott, a cukorkabolt-érzés teljes: habzsolnád. Ennek megfelelően részletesen nem jegyzeteltem, mert akkor most kétszer annyi kihagyott tétel miatt búsulhatnék.

Benyomásaim viszont vannak bőven, magyarokkal kezdtem. A Tornai Pince sora szép és egységes, a Top Selection borok csúcson vannak, fogyasztandók. Barta Károly borai egymással összekóstolva még érdekesebben mutatják a dűlő képességeit. Gróf Buttler Szarkás fehér cuvée (viognier, pinot blanc), egyedi karakterrel (sajnos a veresekre már nem jutottam vissza). Mellesleg ők sem voltak az eredeti listán, tehát már 350 felett a tételek száma. Vastag, szinte húsos, de friss Tohu Sauvignon Blanc, óvilágot utánozni próbáló riesling, virágos-főtt húsos pinot noir. Lenyűgöző Schlumberger sor: Kessler Pinot Gris Grand Cru /2004/, Kitterlé Grand Cru Gewurztraminer Grand Cru /2003/, Les Princes Abbés Gewurztraminer /2006/, Les Princes Abbés Pinot Gris /2008/, Les Princes Abbés Riesling /2006/, Saering Grand Cru Riesling Grand Cru /2006/, ezen szerencsére végimentem, nincsenek szavaim. ?Belépő? szinttől bármelyiket és bármikor innám. Remek savszerkezet és hibátlan, komplex borok, főleg a 2003-as gewürztraminer fogott meg végtelen hosszával, kerekségével, még nyolc évesen is friss gyümölcseivel, valamint a 2006-os riesling grand cru, ami még bőven fejlődő, finoman petrolos-ásványos-hűvös, nagyon elegáns és nagyon hosszú bor. Paul Jaboulet ?kis? fehér és vörösborai korrektek, egyszerűek, Rhone-ra jellemző karakterrel, Ogier pedig egy fehér Chateauneuf-de-Pape-al kápráztatott (persze vörössel is, ami a nap egyik csúcspontja volt számomra). A franciák valahogy jobban megfogtak ma, az új belépő Joseph Drouhin (Bourgogne) teljes sorát megkóstoltam. Chablis 2009, Chambolle Musigny 1er Cru 2008, Gavrey Chambertin 2008, Laforet Bourgogne Chardonnay 2010, Laforet Bourgogne Pinot Noir 2009, Meursault 2009, Puligny Montrachet 2008. A kicsit egysíkú Laforet-eken és az egyelőre nagyon fiatal zászlóshajókon kívül minden bor tetszett. A pince képviselőnőjének (angolul megszólalni merő francia!) megpróbáltam elmagyarázni, hogy Burgundia baromi nehezen érthető meg, főleg nálunk (ahova kevés nagy pinot és chardonnay jut el) ez úgy tűnik evidencia, vagy nem fontos. Ettől függetlenül öröm a Gavrey Chambertin, Meursault és Montrachet, javaslom kóstolásra a burgundiakat elutasítóaknak is. A soproni Lővér Pince shiraz sillerével léptem át egyébként a vörös szőnyegre (klassz savak, elég vastag és fűszeres, ételért kiált). Volt szerencsém összevetni a Callia Alta shiraz-t a Rosemount-al és a Simonsig Merindol-al (sajnos Lehmann-t bután kifelejtettem). A Sumarroca Penedés területén rendelkezik több, mint 400 hektárral. 1999-ben vásárolták, előtte kisebb területük volt (60ha). Érdekes projektjük gyenge fordításban a ?világ szőlőskertje?: ezen a területen közel 400 különféle fajtát telepítettek genetikai kutatás céljából (meg gondolom meginni a belőlük készült borokat). Itt már bőven a vöröseknél jártam, de az El Codal Tinto és Santa Creu után az igazi izgalmakat a cava-k jelentették. A pinot noir alapú cava dohányos-medvecukros-élesztős, ami még jobban tetszett az a csodálatos habzású, acélos savú brut nature, ami a legszárazabb kategória, gyakorlatilag nem tartalmaz cukrot (a hazánkban ?sec? vagy ?száraz? besorolással forgalmazott pezsgők cukortartalom alapján csendes bor kategóriában kb. félédesek lennének). A pincétől érkezett katalán hölgy (ő hangsúlyozta!) közvetlen volt és nyitott a kérdésekre is.

Na meg egy csomó mindenről nem írtam, pedig volt három Jekl, egy Borműhely, pár chilei, Disznókő, Villa Tolnay is, stb., mind szépek. Arról nem is beszélve, mennyi mindent terveztem, hogy majd megkóstolom, de most újra áttekintve a listát még jobban vérzik a szívem (pedig a párlatokon kívül ebből minden tervben volt): Banfi és Il Poggione sor, Zenato és Bisol sor, Ausztrália és Spanyolország szinte teljesen, sherry-k és cognac-ok (Ferrand és Frapin) komplett, pálinkák és portóik, whisky-k, calvadosok és vodkák (aki szereti, tanulmányozza a listát), sajtok, jaj.

Még ?leírni is tereh?. Jó, hogy tervben van egy karácsony előtt egy vásárlással egybekötött ismétlés, akkor mindenki pótolhat, aki most nem ért oda. Én biztosan fogok.

Címkék: Barta Károly, borműhely, Callia Alta, Disznókő, Domaines Schlumberger, gróf buttler, IFDT, jekl, Joseph Drouhin, Lővér Pince, Ogier, Paul Jaboulet, rosemount, Schlumberger, Simonsig, Sumarroca, The Spirit of Wine, Tohu, Tornai, villa tolnay

← Chateau Cloche Tokaji Furmint 2008 Délity Pince Sauvignon Blanc 2009 →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...
Loading
00:00 / 40:42
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    May 19, 2025 • 40:42

    Ács Bori, a Telex újságírója, gasztro rovatvezetője bölcsészeti háttérrel lett gasztrós szakíró, majd szakácskönyvszerző. Amiről ír, azt mindig tapasztalatból teszi: rigorózusan elkészít mindent maga.

  • Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    May 9, 2025 • 38:04

    Ercsey Dániel borszakíró, a Pécsi Borozó főszerkesztője igazi borverseny ultramaratonista: nála több nemzetközi és hazai versenyen kevesen vettek részt. Beszélgettünk a versenyek értelméről, magyar borok helyzetéről, bormarketingről.

  • Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Apr 24, 2025 • 38:08

    Az Arany Kaviár Étterem 2025. március 12-én ünnepelte fennállásának 35. évfordulóját. Harmincöt még gombócból is sok, nemhogy vendéglátásból. Ami az éttermet életben tartotta, nem titok, viszont annál nehezebb pálya: személyes részvétel, odaadás, szenvedély, kitartás.

  • Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Apr 9, 2025 • 40:43

    Étkezések, ételek Sopron város úriszékén, 1775 – ez a címe annak a forrásközlésnek és előtanulmánynak, amit D. Szakács Anita történész jegyez, és amely részletesen bemutatja, milyen ételek és italok voltak terítéken ebben az esztendőben az úriszék tagjainak.

  • Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Apr 2, 2025 • 41:15

    Diplomatának indult, külker végzettséggel, hat nyelvvel, ígéretes külföldi karrierrel. Aztán besodorta az először csak hobbinak induló gasztroblog. A Mautner Zsófi sztori.

  • A vegán pizzaiolo: Preyer György

    A vegán pizzaiolo: Preyer György

    Mar 28, 2025 • 38:41

    Kommunikációs szakember volt, aztán elkezdett pizzasütéssel foglalkozni, mondván, na nehogymár egy pizzát ne tudjon ő maga megsütni… Mára az egyik leginnovatívabb gasztroműhely tulajdonosa.

  • A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    Mar 19, 2025 • 42:12

    Döbbenetes, 200%-os büntetővámot jelentett be Donald Trump amerikai elnök az EU-ból érkező alkoholos italokra. Az USA az Európai Unio legnagyobb exportpiaca ebben az ágazatban, rengeteg érintett van a borászatoktól, a likőr- és párlatkészítőkön át a sörcégekig. Érintettek a gyartók, a kereskedők, de a sor végen a legnagyobb vesztes a fogyasztó…

  • Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Mar 13, 2025 • 33:11

    Vannak olyan ételek, amelyek világhírnévre tettek szert, és meghatározóak egy ország, vagy népcsoport szempontjából, így aztán nem meglepő, ha sokan azt hiszik, hogy ezek hagyományos, régi receptek. Nos, ez nagyon sokszor nem így van…

  • A prágai temető receptjei

    A prágai temető receptjei

    Mar 5, 2025 • 40:16

    Umberto Eco zseniálisan fordulatos, cselekményben tobzódó 19. századi történelmi regényének főhőse Simone Simonini – a galád hamisítónak és kémnek egyetlen öröme van az életben: az evés. Na, de miket eszik? És ezeket hogyan kell elkészíteni?

  • Nagy Zoltán: Prága úgy elhúzott, hogy csak a féklámpáit látjuk...

    Nagy Zoltán: Prága úgy elhúzott, hogy csak a féklámpáit látjuk...

    Feb 27, 2025 • 40:19

    „Nem mindig a személyes preferenciáinkat követi a piac, de nekünk az a dolgunk, hogy lekövessük a változásokat ” – mondja Nagy Zoltán, a Boutiq’ Bar tulajdonosa. Ezt azonban néha könnyebb mondani, mint csinálni…

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!