• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

Franzi a Drop Shopban

2014-11-19 ● Kodela Mia

Nagyon szeretem, ha már egy borkóstoló beharangozója felcsigáz, és alig várom, hogy részt vehessek rajta. Az email, amit a Drop Shoptól kaptam a Weninger borbemutatóról, pont ilyen volt.

A mail Franz Weninger osztrák részen készült boraival, amforában érlelt Grüner Veltlinerrel és Weissburgunderrel kecsegtetett. Abban biztos mindenki egyetért, hogy ezt nem lehetett kihagyni, ráadásul a soproni borvidékről is nagy kedvenceim Franz borai.

A pincészet Raimund Dickinger és Kriso Leinfellner építészek által 1998-ban tervezett és épített burgenlandi központja Horitschonban található. Franz Weninger itt is biodinamikus művelésmódot folytat 2006 óta, fontos számára a terroir hangsúlyozása mind a fajtaborokban, mind a házasításokban.

Az első etapban három narancsbort kóstoltunk össze, egyet a Weninger pincészettől, kettőt a szintén osztrák Preisinger Weinguttól. Mind szűretlen, derítetlen, amforában lett érlelve:

Weninger, Grüner Veltliner 2013

Még nagyon fiatal, van egy mézes-narancsos, barackos vonulata, szőlőlé, narancshéjas kesernye, viaszosság, ásványok, kis só. Idővel érdekes, mézes-fehérrépás ízek jönnek. Feltétlenül eltenném még egy kicsit, szerkezetre amúgy rendben van. Jó savszerkezet, kis cseresség, jó alkohol. Behízelgő és egyben gyümölcsös is.

Claus Preisinger, Weissburgunder (Pinot Blanc) 2013

4 hónapot volt héjon tartva, nulla kénnel dolgoztak. Előszörre egy eléggé barátságtalan gyógyvizes illattal nyit, ezt betudom annak, hogy pár napja palackozták. Idővel ez ki is szellőzik. Megmarad viszonylag szikár, az előzőhöz képest kevésbé gyümölcsös bornak. Körte, alma, fahéj, sok ásvány, herbás jegyek, széna. Az alkohol 14%, érződik is, de élénkek a savak, úgyhogy visszabillentik az egyensúlyt. Koncentrált, szikár és cseres. Idő kell neki.

Claus Preisinger, Weissburgunder (Pinot Blanc) 2012

A kedvünkért kinyitották ezt a 2012-es palackot is. Több citrus, leginkább mandarin, alma, édesfűszerek, fahéj, szőlő, gyanta, füge, kis méz, ásványosság. Idővel diós-grillázsos jegyek. Érezhető a cseresség, de simább az összhatás, mint az előzőben, jó savszerkezet, az alkohol 14%, itt is kiérezni belőle. Érettebb, behízelgőbb karakterű, valószínűleg a 2013-as is hasonlóan komplex lesz idővel.

A kóstoló második részében a birtok ausztriai részéről, Horitschonból származó vörösborok jöttek.

Franz 2012

Kékfrankos, merlot és zweigelt házasítás. Feketebogyós gyümölcsök, kakaó, pörkölt aromák, fahéjas kesernye, kömény, feketebors, ásvány. Nagyon tetszenek az aromák, egyszerre gyümölcsös, fanyar és fűszeres. Élénk sav, jó szerkezet, eléggé komplex hozzá. A tannin még érhet.

Veratina 2011

40% cabernet sauvignon és 60% merlot házasítása. Fűszerpaprika, szeder, szilva, kis só, ásványosság, zsálya, karamell. A fás jegyek egy kicsit eluralkodnak a borban, kissé tapadós tanninérzetet okozva. Az alkohol 13,5%, jó a savszerkezet.

Veratina 2004

50% kékfrankos, 20% zweigelt, 25% merlot, 5% cabernet sauvignon házasítása. Animalitással nyit, fűszerpaprika, sós-ásványos, édesfűszerek, feketebogyós gyümölcsök, kávé, kis dohány. Jó az egyensúly, sima tannin, 13,5% alkohol, ami pont jó. Jól tartják a savak, de szerintem most érdemes venni és inni.

Merlot 2009

Feketebogyós gyümölcsök, csokoládé, cédrus, dohány, szilvakompót, pörkölt aromák. Az alkohol 14,5%, érezni még úgy is, hogy van hozzá teste a bornak. Komoly tétel, érett, sima tanninnal és közepes savval. Eléggé komplex és koncentrált, jó lecsengéssel.

Blaufrankisch Horitschon 2013

Különböző dűlőkről szüretelt birtokbor. Friss, üde, gyümölcsös illatban és ízben is. Meggy, cseresznye, kis édesfűszer, cédrus, kis dohányos jegy, herba. Fiatal, jó ivású, élénk savval, kisség még nyers tanninnal. Jó az egyensúly, 12,5% az alkohol.

Blaufrankisch Saybritz 2012

Palás, grafitos talajról szüretelve, az eisenbergi részről. Kis bőrösség, cseresznye, áfonya, fanyarabb gyümölcsök, nagyon szép ásványossággal, földes jegyekkel. Nagyon elegáns, sima textúrájú, már-már Pinot Noir-os jegyeket felvonultató tétel. Nekem kétségkívül ez volt a kedvencem.

Blaufrankisch Klakofen 2012

Mészköves talajról szüretelték. Erdeibogyós gyümölcsök, meggy, kis kávé, pörkölt aromák, só, ásványosság, rebarbara, hecsedli, cédrus. Egyenes, kissé szikár tétel, jó egyensúllyal. Az alkohol 13%, élénk savak, a tannin érezhető és inkább poros. Hozza a hordós jegyeket és kellően komplex is.

Blaufrankisch Dürrau 2011

Ebben a dűlőben agyagos a talaj. Élénk meggy, kis konyakosság, keleti fűszerek, pörkölt mogyoró, fás jegyek, kis ánizs, bors, bőr, avarosság, herba, meszes-ásványosság. Az alkohol 14%, érezni, de nem túlzó. Krétás a tannin, az érhet még, élénk a savszerkezete. Folyamatosan nyílik, komplex aromákkal rendelkező bor, hosszú lecsengéssel.

Pont jókor voltam jó helyen, egy plusz tételt is nyitottak?

Frettner Syrah 2001

Opálos, téglás szín. Illatban és ízben hecsedli, konyakosság, szilva, aszalt szilva, füst, ásvány, avar, gomba, sósság, szederdzsem, datolya, medvecukor, fás jegyek. Nem győztem leírni a sokféle aromát. Igen komplex és koncentrált tétel, noha egyáltalán nem nehézkes és testesnek sem mondanám. Érett, de nem fáradt, a savak még most is szépen tartják, a 13,5% alkohol tökéletes hozzá. Jó egyensúlyú, nagyon szép bor, igazán szerencsés vagyok, hogy kóstolhattam.

Szóval Weninger, Sopron és Ausztria. Jó párosítás a határ mindkét oldalán ez nem is kétséges. Örök vesszőparipám a jó savszerkezetű, kisebb testtel és alkohollal bíró borok melletti kiállás, és Franz borai a jó példák arra, hogy miért is van ebben igazam. Valahogy csak egyszerűen szép, hogy a biodinamikus művelés, a kézművesség, a jó soproni és osztrák borok így összeállnak, ilyen szép egységben. Érdemes őket megkóstolni!

Címkék: 2001, 2004, 2009, 2011, 2012, 2013, Ausztria, Burgenland, cabernet sauvignon, Claus Preisinger, Drop Shop, Dürrau, Franz Weninger, Frettner, grüner veltliner, Horitschon, kékfrankos, Klakofen, merlot, pinot blanc, Saybritz, syrah, Veratina, weissburgunder, Weninger, zweigelt

← Bott Pince Teleki 2013 Huber Zweigelt 2012 →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista
Loading
00:00 / 38:04
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    May 9, 2025 • 38:04

    Ercsey Dániel borszakíró, a Pécsi Borozó főszerkesztője igazi borverseny ultramaratonista: nála több nemzetközi és hazai versenyen kevesen vettek részt. Beszélgettünk a versenyek értelméről, magyar borok helyzetéről, bormarketingről.

  • Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Apr 24, 2025 • 38:08

    Az Arany Kaviár Étterem 2025. március 12-én ünnepelte fennállásának 35. évfordulóját. Harmincöt még gombócból is sok, nemhogy vendéglátásból. Ami az éttermet életben tartotta, nem titok, viszont annál nehezebb pálya: személyes részvétel, odaadás, szenvedély, kitartás.

  • Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Apr 9, 2025 • 40:43

    Étkezések, ételek Sopron város úriszékén, 1775 – ez a címe annak a forrásközlésnek és előtanulmánynak, amit D. Szakács Anita történész jegyez, és amely részletesen bemutatja, milyen ételek és italok voltak terítéken ebben az esztendőben az úriszék tagjainak.

  • Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Apr 2, 2025 • 41:15

    Diplomatának indult, külker végzettséggel, hat nyelvvel, ígéretes külföldi karrierrel. Aztán besodorta az először csak hobbinak induló gasztroblog. A Mautner Zsófi sztori.

  • A vegán pizzaiolo: Preyer György

    A vegán pizzaiolo: Preyer György

    Mar 28, 2025 • 38:41

    Kommunikációs szakember volt, aztán elkezdett pizzasütéssel foglalkozni, mondván, na nehogymár egy pizzát ne tudjon ő maga megsütni… Mára az egyik leginnovatívabb gasztroműhely tulajdonosa.

  • A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    Mar 19, 2025 • 42:12

    Döbbenetes, 200%-os büntetővámot jelentett be Donald Trump amerikai elnök az EU-ból érkező alkoholos italokra. Az USA az Európai Unio legnagyobb exportpiaca ebben az ágazatban, rengeteg érintett van a borászatoktól, a likőr- és párlatkészítőkön át a sörcégekig. Érintettek a gyartók, a kereskedők, de a sor végen a legnagyobb vesztes a fogyasztó…

  • Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Mar 13, 2025 • 33:11

    Vannak olyan ételek, amelyek világhírnévre tettek szert, és meghatározóak egy ország, vagy népcsoport szempontjából, így aztán nem meglepő, ha sokan azt hiszik, hogy ezek hagyományos, régi receptek. Nos, ez nagyon sokszor nem így van…

  • A prágai temető receptjei

    A prágai temető receptjei

    Mar 5, 2025 • 40:16

    Umberto Eco zseniálisan fordulatos, cselekményben tobzódó 19. századi történelmi regényének főhőse Simone Simonini – a galád hamisítónak és kémnek egyetlen öröme van az életben: az evés. Na, de miket eszik? És ezeket hogyan kell elkészíteni?

  • Nagy Zoltán: Prága úgy elhúzott, hogy csak a féklámpáit látjuk...

    Nagy Zoltán: Prága úgy elhúzott, hogy csak a féklámpáit látjuk...

    Feb 27, 2025 • 40:19

    „Nem mindig a személyes preferenciáinkat követi a piac, de nekünk az a dolgunk, hogy lekövessük a változásokat ” – mondja Nagy Zoltán, a Boutiq’ Bar tulajdonosa. Ezt azonban néha könnyebb mondani, mint csinálni…

  • Volt balatoni séf, angol esküvőkirály - most a berni nagykövetség séfje: Szathmáry Rajmund

    Volt balatoni séf, angol esküvőkirály - most a berni nagykövetség séfje: Szathmáry Rajmund

    Feb 25, 2025 • 42:32

    „A gasztronómia annyira jelen van mindennapjaimban” – monda Szathmáry Rajmund, a barátainak csak Döme, aki már 30 éve dolgozik séfként. Második otthonában, Angliában, 10 évig dolgozott, és ő lett az esküvőkirály, jelenleg a hatodik évét húzza Svájcban, a berni magyar nagykövetség executive séfjeként.

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!