• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

Heimann sor a feszten

2014-09-26 ● Kodela Mia

Nem akarom hosszan taglalni, hogy milyen kihívásokkal teli volt az idei Borfesztivál, aki fent volt az úgyis tudja, aki meg nem, az pont azért nem jött. Egy idő után már számolni sem számoltam, hogy hányszor áztam meg, hány pocsolyát kerülgettem? Igyekeztem azért kitartani, és nem fogok túlságosan panaszkodni, mert persze megint sikerült jó borokat kóstolni és sok borásszal beszélgetni.

A Heimann pince volt szinte az első, amit megnéztem szerdán. Nem volt ebben szándékosság, csak ha már odakeveredtem, nem akartam kihagyni. A Viognier-t szerettem volna elsősorban kóstolni, ? mint a fajta nagy szerelmese – ebből lett aztán egy egész sor. Talán a legtöbbet már kóstoltam is, de jó volt most egymás után rakni a tételeket és megnézni a pincészet elmúlt pár évét ezeken a borokon keresztül. Egyértelműen kijelenthető, hogy Heimannék szinte mindig stabilan hozzák a minőséget, biztos kézzel készítik a bort. Itt már csak ízlésbeli különbségek maradnak ? kinek a Kékfrankos, kinek a Kadarka tetszik jobban ? de ez egy olyan hely, ahol fájó szívvel öntjük ki a bort? (Mert hát munka van!)

Rosé de Noir pezsgő 2011 Tradicionális eljárással készült pezsgő, 100% pinot noir. Gyümölcsös, enyhe élesztős jegyekkel, grapefruit, piros bogyós gyümölcsök, zöldfűszerek, kis rebarbara, málnacukor. Visszafogott, elegáns, kellemes buborékok és habzás. Szép a savszerkezet és jó az egyensúly is (12,5%).

Viognier 2013 A 2/3-ad része acéltartályban, 1/3-ad része fahordóban erjedt. Ízben citrusos, virágos, halvány mézzel, barackkal és mandulával. Nem a végletekig komplex, de nem is ez volt a cél. Gyümölcsös és könnyed, a kis maradékcukor igazán behízelgővé teszi, anélkül hogy túlzottan édes lenne. Élénk, de nem bántó savszerkezet, friss és üde tétel. Ár-érték arányban is nagyszerű, vétek nem inni belőle, amíg van.

Kadarka 2013 Teljesen friss tétel, a fajta minden remek tulajdonságát ötvözi. Szinte halványnak tűnik a pohárban, de annál erőteljesebb illattal nyit. Pirosbogyós gyümölcsök, cseresznye, ribizli, érett meggy, határozott fűszeres karakter, földesség. Intenzív, szép savval, jó szerkezettel. Remek, jó ivású tétel.

Alte Reben Kékfrankos 2012 Gyümölcsös, kis édesfűszerrel, fahéj, friss meggy, hecsedli, feketeribizli aromái. Közepes tannin, a sav megfelelően egyensúlyozza ki a 14% alkoholt, nem lesz nehézkes. A lecsengést is a gyümölcsök és fűszerek viszik. Most is ihatjuk, de van értelme eltenni is.

Bikavér 2012 Rögtön egy diós, pörkölt aromával nyit, feketebogyós gyümölcsök, erőteljes fűszeresség, kis fenyőgyanta, halványan már ott a csokoládé. Még érezhető a tannin, de az éréssel belesimul majd, a savszerkezet élénken tartja, szép az egyensúly.

Birtokbor 2011 50% cabernet franc, 28% merlot, 17% kékfrankos és 5% syrah házasítása. 20 hónapos át érlelték nagy tölgyfahordóban. Szilva, cassis, enyhe lekvárosság, édesfűszerek, medvecukor, dohánylevél, fás jegyek, Komplex, szép aromákkal bíró tétel, a 14,5% alkoholt ellensúlyozza a sav.

Barbár 2011 36% cabernet franc, 28% merlot, 18% tannat, 17% kékfrankos házasítása. Ez most a legújabb évjáratú Barbár, még fiatalnak is mondanám. Szeder, feketecseresznye, meggy, áfonya, édesfűszer, földesség, szép fás jegyek, kávé. Komplex már most, de abszolút eltevésre érdemes, ami szelídít majd a tanninon. Az alkohol 14,5%, érezhető, de egy ilyen bornál ez nem zavaró, a sav 5,5 g/l, jó egyensúlyt ad. Hosszú lecsengés, kiváló bor.

Franciscus 2009 50% cabernet franc, 50% sagrantino. Édesfűszerek és bőrösség, feketebogyós gyümölcsök, kis konyakmeggy, földesség, csokoládé, dohány, vanília, fás jegyek. Sűrű és komplex tétel, érezhető alkohollal (15%) és közepes savval, hosszú lecsengéssel. Tanninhangsúlyos, testes, komoly bor, ami még évekre eltehető.

A végére egy kis plusz. Aki nem tudná, mitől ilyen egyediek a Heimann-borok, annak némi segítség: maga a mester az egyik hordóban, szokásos helyén, a hátsó teraszon, rálátással az Ivánvölgyre…

Címkék: 2011, 2012, 2013, Barbár, bikavér, borfesztivál, fransiscus, Heimann, kadarka, kékfrankos, Rosé de Noir, sagrantino, Szekszárd, tannat, Viognier

← Vajra Nebbiolo 2011 Langhe Pezsgő és más? →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...
Loading
00:00 / 40:42
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    May 19, 2025 • 40:42

    Ács Bori, a Telex újságírója, gasztro rovatvezetője bölcsészeti háttérrel lett gasztrós szakíró, majd szakácskönyvszerző. Amiről ír, azt mindig tapasztalatból teszi: rigorózusan elkészít mindent maga.

  • Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    May 9, 2025 • 38:04

    Ercsey Dániel borszakíró, a Pécsi Borozó főszerkesztője igazi borverseny ultramaratonista: nála több nemzetközi és hazai versenyen kevesen vettek részt. Beszélgettünk a versenyek értelméről, magyar borok helyzetéről, bormarketingről.

  • Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Apr 24, 2025 • 38:08

    Az Arany Kaviár Étterem 2025. március 12-én ünnepelte fennállásának 35. évfordulóját. Harmincöt még gombócból is sok, nemhogy vendéglátásból. Ami az éttermet életben tartotta, nem titok, viszont annál nehezebb pálya: személyes részvétel, odaadás, szenvedély, kitartás.

  • Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Apr 9, 2025 • 40:43

    Étkezések, ételek Sopron város úriszékén, 1775 – ez a címe annak a forrásközlésnek és előtanulmánynak, amit D. Szakács Anita történész jegyez, és amely részletesen bemutatja, milyen ételek és italok voltak terítéken ebben az esztendőben az úriszék tagjainak.

  • Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Apr 2, 2025 • 41:15

    Diplomatának indult, külker végzettséggel, hat nyelvvel, ígéretes külföldi karrierrel. Aztán besodorta az először csak hobbinak induló gasztroblog. A Mautner Zsófi sztori.

  • A vegán pizzaiolo: Preyer György

    A vegán pizzaiolo: Preyer György

    Mar 28, 2025 • 38:41

    Kommunikációs szakember volt, aztán elkezdett pizzasütéssel foglalkozni, mondván, na nehogymár egy pizzát ne tudjon ő maga megsütni… Mára az egyik leginnovatívabb gasztroműhely tulajdonosa.

  • A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    Mar 19, 2025 • 42:12

    Döbbenetes, 200%-os büntetővámot jelentett be Donald Trump amerikai elnök az EU-ból érkező alkoholos italokra. Az USA az Európai Unio legnagyobb exportpiaca ebben az ágazatban, rengeteg érintett van a borászatoktól, a likőr- és párlatkészítőkön át a sörcégekig. Érintettek a gyartók, a kereskedők, de a sor végen a legnagyobb vesztes a fogyasztó…

  • Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Mar 13, 2025 • 33:11

    Vannak olyan ételek, amelyek világhírnévre tettek szert, és meghatározóak egy ország, vagy népcsoport szempontjából, így aztán nem meglepő, ha sokan azt hiszik, hogy ezek hagyományos, régi receptek. Nos, ez nagyon sokszor nem így van…

  • A prágai temető receptjei

    A prágai temető receptjei

    Mar 5, 2025 • 40:16

    Umberto Eco zseniálisan fordulatos, cselekményben tobzódó 19. századi történelmi regényének főhőse Simone Simonini – a galád hamisítónak és kémnek egyetlen öröme van az életben: az evés. Na, de miket eszik? És ezeket hogyan kell elkészíteni?

  • Nagy Zoltán: Prága úgy elhúzott, hogy csak a féklámpáit látjuk...

    Nagy Zoltán: Prága úgy elhúzott, hogy csak a féklámpáit látjuk...

    Feb 27, 2025 • 40:19

    „Nem mindig a személyes preferenciáinkat követi a piac, de nekünk az a dolgunk, hogy lekövessük a változásokat ” – mondja Nagy Zoltán, a Boutiq’ Bar tulajdonosa. Ezt azonban néha könnyebb mondani, mint csinálni…

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!