• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

Heimann sor a feszten

2014-09-26 ● Kodela Mia

Nem akarom hosszan taglalni, hogy milyen kihívásokkal teli volt az idei Borfesztivál, aki fent volt az úgyis tudja, aki meg nem, az pont azért nem jött. Egy idő után már számolni sem számoltam, hogy hányszor áztam meg, hány pocsolyát kerülgettem? Igyekeztem azért kitartani, és nem fogok túlságosan panaszkodni, mert persze megint sikerült jó borokat kóstolni és sok borásszal beszélgetni.

A Heimann pince volt szinte az első, amit megnéztem szerdán. Nem volt ebben szándékosság, csak ha már odakeveredtem, nem akartam kihagyni. A Viognier-t szerettem volna elsősorban kóstolni, ? mint a fajta nagy szerelmese – ebből lett aztán egy egész sor. Talán a legtöbbet már kóstoltam is, de jó volt most egymás után rakni a tételeket és megnézni a pincészet elmúlt pár évét ezeken a borokon keresztül. Egyértelműen kijelenthető, hogy Heimannék szinte mindig stabilan hozzák a minőséget, biztos kézzel készítik a bort. Itt már csak ízlésbeli különbségek maradnak ? kinek a Kékfrankos, kinek a Kadarka tetszik jobban ? de ez egy olyan hely, ahol fájó szívvel öntjük ki a bort? (Mert hát munka van!)

Rosé de Noir pezsgő 2011 Tradicionális eljárással készült pezsgő, 100% pinot noir. Gyümölcsös, enyhe élesztős jegyekkel, grapefruit, piros bogyós gyümölcsök, zöldfűszerek, kis rebarbara, málnacukor. Visszafogott, elegáns, kellemes buborékok és habzás. Szép a savszerkezet és jó az egyensúly is (12,5%).

Viognier 2013 A 2/3-ad része acéltartályban, 1/3-ad része fahordóban erjedt. Ízben citrusos, virágos, halvány mézzel, barackkal és mandulával. Nem a végletekig komplex, de nem is ez volt a cél. Gyümölcsös és könnyed, a kis maradékcukor igazán behízelgővé teszi, anélkül hogy túlzottan édes lenne. Élénk, de nem bántó savszerkezet, friss és üde tétel. Ár-érték arányban is nagyszerű, vétek nem inni belőle, amíg van.

Kadarka 2013 Teljesen friss tétel, a fajta minden remek tulajdonságát ötvözi. Szinte halványnak tűnik a pohárban, de annál erőteljesebb illattal nyit. Pirosbogyós gyümölcsök, cseresznye, ribizli, érett meggy, határozott fűszeres karakter, földesség. Intenzív, szép savval, jó szerkezettel. Remek, jó ivású tétel.

Alte Reben Kékfrankos 2012 Gyümölcsös, kis édesfűszerrel, fahéj, friss meggy, hecsedli, feketeribizli aromái. Közepes tannin, a sav megfelelően egyensúlyozza ki a 14% alkoholt, nem lesz nehézkes. A lecsengést is a gyümölcsök és fűszerek viszik. Most is ihatjuk, de van értelme eltenni is.

Bikavér 2012 Rögtön egy diós, pörkölt aromával nyit, feketebogyós gyümölcsök, erőteljes fűszeresség, kis fenyőgyanta, halványan már ott a csokoládé. Még érezhető a tannin, de az éréssel belesimul majd, a savszerkezet élénken tartja, szép az egyensúly.

Birtokbor 2011 50% cabernet franc, 28% merlot, 17% kékfrankos és 5% syrah házasítása. 20 hónapos át érlelték nagy tölgyfahordóban. Szilva, cassis, enyhe lekvárosság, édesfűszerek, medvecukor, dohánylevél, fás jegyek, Komplex, szép aromákkal bíró tétel, a 14,5% alkoholt ellensúlyozza a sav.

Barbár 2011 36% cabernet franc, 28% merlot, 18% tannat, 17% kékfrankos házasítása. Ez most a legújabb évjáratú Barbár, még fiatalnak is mondanám. Szeder, feketecseresznye, meggy, áfonya, édesfűszer, földesség, szép fás jegyek, kávé. Komplex már most, de abszolút eltevésre érdemes, ami szelídít majd a tanninon. Az alkohol 14,5%, érezhető, de egy ilyen bornál ez nem zavaró, a sav 5,5 g/l, jó egyensúlyt ad. Hosszú lecsengés, kiváló bor.

Franciscus 2009 50% cabernet franc, 50% sagrantino. Édesfűszerek és bőrösség, feketebogyós gyümölcsök, kis konyakmeggy, földesség, csokoládé, dohány, vanília, fás jegyek. Sűrű és komplex tétel, érezhető alkohollal (15%) és közepes savval, hosszú lecsengéssel. Tanninhangsúlyos, testes, komoly bor, ami még évekre eltehető.

A végére egy kis plusz. Aki nem tudná, mitől ilyen egyediek a Heimann-borok, annak némi segítség: maga a mester az egyik hordóban, szokásos helyén, a hátsó teraszon, rálátással az Ivánvölgyre…

Címkék: 2011, 2012, 2013, Barbár, bikavér, borfesztivál, fransiscus, Heimann, kadarka, kékfrankos, Rosé de Noir, sagrantino, Szekszárd, tannat, Viognier

← Vajra Nebbiolo 2011 Langhe Pezsgő és más? →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Mit adott nekünk Gundel Károly?
Loading
00:00 / 32:13
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Mit adott nekünk Gundel Károly?

    Mit adott nekünk Gundel Károly?

    Oct 21, 2025 • 32:13

    Világlátott vendéglős, hagyományőrző, újító, gasztro író, akiről a világkiállítás kapcsán még a New York Times is szuperlatívuszokban írt. Katona Csaba történész és Kántor Bandi születésének évfordulója apropóján beszélgetnek Gundel Károlyról.

  • Kappadókiától Dzserbáig - nyári élményeink

    Kappadókiától Dzserbáig - nyári élményeink

    Oct 16, 2025 • 36:22

    Az idei nyár is dúskált gasztro élményekben – persze így van ez, ha az ember eleve keresi ezeket. Gazdagodtunk szép élményekkel külföldön és itthon is, ezeket elevenítjük fel.

  • Celebpiák: Jason Momoa vodkáján is túl

    Celebpiák: Jason Momoa vodkáján is túl

    Oct 9, 2025 • 39:05

    Mit keresnek a celebek a lepárlókban, pincékben? Mióta trend az, hogy egy színész, zenész, vagy sportoló saját italmárkát népszerűsít? Erről beszélgettünk Nagy Zoltánnal, a Boutiq’Bar tulajdonosával.

  • Bubik Szekszárdról - 1838

    Bubik Szekszárdról - 1838

    Sep 30, 2025 • 37:03

    Szekszárd és pezsgő? Ráadásul methodé tradicionelle, azaz palackos erjesztés és érlelés? Az 1838 nem egy dátum, bár az is lehetne, hisz a magyar pezsgőgyártás hőskorát idézi meg, a számmal ellátott palackokban azonban egy borvidék teljesen új arca mutatkozik be.

  • Női szemmel a rum pincében - Cynthia Vargas, a Matusalem master blendere

    Női szemmel a rum pincében - Cynthia Vargas, a Matusalem master blendere

    Sep 23, 2025 • 15:21

    Izgalmas, rendhagyó és hiánypótló bemutatón vehettünk részt a Casa Ron Matusalem és a Liquid Gold rendezésében: a master blender Cynthia Vargas először hagyta el a dominikai érlelőpincét, hogy bemutassa, mivel dolgozik most, milyen újdonságok vannak.

  • Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Jun 24, 2025 • 35:54

    Pacal, hagymás vér, kakastöke paprikás, bárányszív steak, a Hortobágy osztrigája, rántott velő – fincsi, mi? Bizony fincsi, pedig a legtöbben vagy nem mernek ilyen alapanyaghoz nyúlni, vagy nem is tudnak róla.

  • A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    Jun 17, 2025 • 35:22

    Idén volna 200 éves a füredi Anna-bál… De csak volna, ha igaz lenne a legenda. Sajnos azonban, mint oly gyakran, itt sem teljesen stimmel a sztori, legalábbis jelen történeti tudásunk és a kutatások alapján.

  • Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Jun 11, 2025 • 39:18

    Ranjeet Singh Dhillon, a 20 éves Indigo, Bombay és Indigo Express éttermek társtulajdonosa fiatalemberként, először 1990-ben érkezett Magyarországra, amiről akkor még alig tudott valamit.

  • Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    May 22, 2025 • 43:16

    A Michelin és zöld csillagos SALT étterem séfje az idei MBH Gourmet Fesztivál egyik nagykövete. Imádja azzal megmosolyogtatni a vendégeket, amikor ételeivel átad valamit magából.

  • Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    May 19, 2025 • 40:42

    Ács Bori, a Telex újságírója, gasztro rovatvezetője bölcsészeti háttérrel lett gasztrós szakíró, majd szakácskönyvszerző. Amiről ír, azt mindig tapasztalatból teszi: rigorózusan elkészít mindent maga.

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!