• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

Hőségnap

2015-07-18 ● borravalo.hu

A napokban pontosan azt éljük, mint 2003 nyarán: aszályos, forró periódusok váltják a gyenge záporokkal tarkított, de még így is igen meleg időszakokat.

2014 után ránk fér a napsütés, de talán ez már kicsit túlzás (a szobámban jelenleg 31,7 C-t mutat a hőmérő, ha a nyitott ablakokon keresztül nem járna a levegő, valószínűleg elbújnék a pincébe). A szőlőnek sem tesz jót ez a típusú hőség, a fejlődés lefékez, a növény a túlélésre rendezkedik be. Reggel a nagy meleg miatt berobogtam egy ALDIba, mert emlékeztem, hogy az ezer alatti ársávban, a „halálzónában” lehet Danubiana borokat kapni és azt hiszem ebben a melegben egy reduktív fehér, vagy reduktív fehérből készült fröccs életmentő lehet. A Danubiana feldolgozójában jártam is tavaly, főborászukkal, Vikkné Makk Violával pedig kóstoltam együtt bírálatokon. Nagyon pengén, pontosan és gyorsan értékel, főleg a szőlészeti-borászai gondokra tudja hibamentesen felhívni a figyelmet. Boraik nagyrészt exportra, vagy  más címkék alá futnak be, emlékeimben tiszta, egyszerű és rendkívül jó árérték arányú borok élnek.

Hőségnap  - borravalo.hu

Danubiana Tolnai Sauvignon Blanc 2014

Primer aromák az illatban, főleg bodza. Semmi füst vagy macskapisi, szimpla, fajélesztős, tiszta. A korty
ropogós, nem vizes és nem is túl savas. Igen zöld az összkép, de vegetálisnak nem mondanám. A lecsengés rövid, a test vékony. Tökéletes bargain hőségbor. Fröccs: nem dobott rajta, ráerősít a zöldes karakterre, ha adunk is hozzá szódát, csak keveset! 599 Ft-ért az árérték aránya vaskos négy csillag.
Amit octopus megmorgott a Gál Rozéval kapcsolatban ezerötért (szép szín, harsány és ropogós, de arctalan) az majd’ harmadáron a perfekció maga.

Danubiana Tolnai Irsai Olivér 2014

Illatban főleg muskotályos-kandíros jegyek, édesnek hat. Szájban is ezt adja, mint a narancsos aromix italpor borkiadásban. Tiszta ez is, de zavaróan művi és valahogy kissé lomhább is, mint a savblanc. Fröccs: nem javít rajta, gejl lesz tőle. 599 Ft ez is, ennyiért nem vállalhatatlan, de csak szűk három csillag az árérték arány. (Miután leírtam fordítottam meg a palackot, a címke is muskotályos jegyekre hivatkozik, vajh miért?)

Danubiana Tolnai Cabernet Sauvignon Rozé 2014 Selected by Dúzsi Tamás

Na ez a borcelebség, „selected by DT” és a „munkánkat segítette” a rozécsászár. Mostanában egyébként (talán a piac mennyiségi nyomása miatt) én a Dúzsi rozékban sem találom meg a régi finom karaktert és déli bájt, vagy csak elhangolódtak az érzékszerveim. A bor színe narancsba hajlik, az illata dohányos, paprikás, csak harmadik vonalban jön egy kis tuttifrutti. A korty ugyanezt hozza, a fűszerek dominálnak, szinte nyers, zöldes dohánylevelet érezni. Fröccsben sem változik. Ez nem az a pop-rozé, amit az egyszeri aldi vásárló keres. 899 Ft viszont baráti akármilyen iható borért, a három csillagos árérték arány itt is megvan.

A borok nagyjából hozták, amit vártam: mindhárom ajánlható, legjobb szívvel a sauvignon blanc (amiből ösztönösen két palackot is vettem, szóval ma vagy holnap akár ismétlek is, ennyiért vétek kihagyni).

Korábban már írtunk a Danubiana borairól (is), akkor kimondottan az Aldi választékára koncentráltunk. Itt olvasható.

Címkék: 2014, Aldi, cabernet sauvignon, Danubiana, Dúzsi Tamás, fröccs, hőség, hőségnap, irsai olivér, olcsó, olcsó borok, Rozé, sauvignon blanc

← Szégyen vagy dicsőség az Update vbk? Az első évjárat – Zelna Borászat →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista
Loading
00:00 / 38:04
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    May 9, 2025 • 38:04

    Ercsey Dániel borszakíró, a Pécsi Borozó főszerkesztője igazi borverseny ultramaratonista: nála több nemzetközi és hazai versenyen kevesen vettek részt. Beszélgettünk a versenyek értelméről, magyar borok helyzetéről, bormarketingről.

  • Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Apr 24, 2025 • 38:08

    Az Arany Kaviár Étterem 2025. március 12-én ünnepelte fennállásának 35. évfordulóját. Harmincöt még gombócból is sok, nemhogy vendéglátásból. Ami az éttermet életben tartotta, nem titok, viszont annál nehezebb pálya: személyes részvétel, odaadás, szenvedély, kitartás.

  • Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Apr 9, 2025 • 40:43

    Étkezések, ételek Sopron város úriszékén, 1775 – ez a címe annak a forrásközlésnek és előtanulmánynak, amit D. Szakács Anita történész jegyez, és amely részletesen bemutatja, milyen ételek és italok voltak terítéken ebben az esztendőben az úriszék tagjainak.

  • Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Apr 2, 2025 • 41:15

    Diplomatának indult, külker végzettséggel, hat nyelvvel, ígéretes külföldi karrierrel. Aztán besodorta az először csak hobbinak induló gasztroblog. A Mautner Zsófi sztori.

  • A vegán pizzaiolo: Preyer György

    A vegán pizzaiolo: Preyer György

    Mar 28, 2025 • 38:41

    Kommunikációs szakember volt, aztán elkezdett pizzasütéssel foglalkozni, mondván, na nehogymár egy pizzát ne tudjon ő maga megsütni… Mára az egyik leginnovatívabb gasztroműhely tulajdonosa.

  • A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    Mar 19, 2025 • 42:12

    Döbbenetes, 200%-os büntetővámot jelentett be Donald Trump amerikai elnök az EU-ból érkező alkoholos italokra. Az USA az Európai Unio legnagyobb exportpiaca ebben az ágazatban, rengeteg érintett van a borászatoktól, a likőr- és párlatkészítőkön át a sörcégekig. Érintettek a gyartók, a kereskedők, de a sor végen a legnagyobb vesztes a fogyasztó…

  • Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Mar 13, 2025 • 33:11

    Vannak olyan ételek, amelyek világhírnévre tettek szert, és meghatározóak egy ország, vagy népcsoport szempontjából, így aztán nem meglepő, ha sokan azt hiszik, hogy ezek hagyományos, régi receptek. Nos, ez nagyon sokszor nem így van…

  • A prágai temető receptjei

    A prágai temető receptjei

    Mar 5, 2025 • 40:16

    Umberto Eco zseniálisan fordulatos, cselekményben tobzódó 19. századi történelmi regényének főhőse Simone Simonini – a galád hamisítónak és kémnek egyetlen öröme van az életben: az evés. Na, de miket eszik? És ezeket hogyan kell elkészíteni?

  • Nagy Zoltán: Prága úgy elhúzott, hogy csak a féklámpáit látjuk...

    Nagy Zoltán: Prága úgy elhúzott, hogy csak a féklámpáit látjuk...

    Feb 27, 2025 • 40:19

    „Nem mindig a személyes preferenciáinkat követi a piac, de nekünk az a dolgunk, hogy lekövessük a változásokat ” – mondja Nagy Zoltán, a Boutiq’ Bar tulajdonosa. Ezt azonban néha könnyebb mondani, mint csinálni…

  • Volt balatoni séf, angol esküvőkirály - most a berni nagykövetség séfje: Szathmáry Rajmund

    Volt balatoni séf, angol esküvőkirály - most a berni nagykövetség séfje: Szathmáry Rajmund

    Feb 25, 2025 • 42:32

    „A gasztronómia annyira jelen van mindennapjaimban” – monda Szathmáry Rajmund, a barátainak csak Döme, aki már 30 éve dolgozik séfként. Második otthonában, Angliában, 10 évig dolgozott, és ő lett az esküvőkirály, jelenleg a hatodik évét húzza Svájcban, a berni magyar nagykövetség executive séfjeként.

Facebook közösség

Instagram

Error: No data found, Try connecting an account first and make sure you have posts on your account.

Error: Error validating access token: Session has expired on Friday, 16-May-25 02:04:27 PDT. The current time is Monday, 19-May-25 02:29:17 PDT.

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!