• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

Indiana Jones és a legelső hatos aszú

2007-09-21 ● borravalo.hu

A legelső tokaji aszú felkutatására indulnak kalandozni bátor hősies hősök, csodálatos kalandkereső férfiak Tokaj-Hegyaljáról. Dan Brown elmehet a fenébe, vannak itt halott nácik, duhaj szovjet tábornokok, benne volt az ügyben a fél amerikai vezérkar, és a Bolsoj balett. Merthogy 400 palack 1606-os tokaji aszú várja valahol a volt Szovjetúnió területén, hogy újradugózzák.

Egy esős éjszakán hallottuk a legendát, miután oly sikeresen szöktünk a szamorodnifenomén Samuel Tinonhoz Olaszliszkára, hogy kipihenjük Budapest gondját-baját. Volt az asztalnál egy másik, nagybajuszú francia borászember, Nicolas Godebski, (a Disznókő alapítója, most éppen a Pajzos-Megyer színeiben játszik). Ő mesélte el a legrégebbi Tokaji aszú történetét, amelynek koránt sincs vége.

Az első állomás Varsó

A kezdete viszont határozottan 1606. Ekkor szüretelték azt az évjáratot, amelyikből jelentősebb tételt vásárolt az akkori varsói borkereskedelmet kezében tartó, Fugger származék Fukier-ház. A varsói-német család 1500 óta vásárolt borokat Tokaj-Hegyaljáról. A Fukierek komoly, odafigyelős emberek voltak, rendes pincekönyvet vezettek és a boraikat hatévente újrazárták.

Namost akkor itt álljunk  meg. A korabeli parafa dugók nem voltak olyan jó minőségűek mint manapság, az élettartamuk maximum hat év volt. Amikor ez letelt, kikapkodták a régieket, és új dugóval szépen ismét lezárták, az előzőleg színültig töltött palackokat. A dugózás tényét ? és évét ? a pincekönyvben rögzítették.

A Fukier pincében pihent tehát az ötszáz-egynéhány palack, további múzeális tokajikkal egyetemben (a muzeális itt azt jelenti, hogy XVII. és XVIII. századi.) Remekül karban tartva mind. A Fukier házat 1911-ben eladta ugyan a család, de a kereskedőház és vendégfogadó a mai napig megvan Varsóban, ezen a néven, hiszen az új tulajok hülyék lettek volna egy négyszáz éve bejáratott nevet lecserélni arra, hogy mondjuk restaurácia Bukowski.


Nem mindenki akarja, hogy megtalálják az első tokajikat! Itt például Nicolas egy, a semmiből felé repülő nindzsa kést kap el, majd nyugodtan folytatja a mesét!

Berlini vendégjáték

Aztán Varsóba 1939-ben bevonult a Wehrmacht. Hilter személy szerint nem volt borkedvelő (antialkoholista volt akkortájt, meg vegetáriánus. Csak később, a Sztálingrádi vereség után kezdett inni, akkor is inkább sört.) Ő inkább műkincsben utazott, Hermann Göring, a Luftwaffe pompakedvelő kiskirálya azonban annál inkább kedvelte a bort.


A Fukier házban talált tokaji tételeket pincekönyvvel, mindennel együtt átalszállították Berlinbe (illetve valószínűleg Berlinbe). A németek a maguk szeretetre méltó gondosságával vették kezelésbe a tételeket. Mivel az üvegek jelöletlenek voltak, mindegyikre festettek valami jelet, hogy tudni lehessen, ki hova tartozik ? Nicolas szerint a jelek mostanra lekoptak, de UV fénnyel láthatók.

Egy Strzyzewski nevű német történész, aki már könyvet is írt a témában, jelen állás szerint a Wehrmacht iratai közt kutat, hogy kiderítse, milyen jeleket is használtak a palackokon.

1939 és 1945 között éppen hat év telhetett el, az alapos németekről feltételezhetjük, hogy odavigyáztak, és dugóztak, ha kellett. 1945 tavaszán elfoglalta Berlint a Vörös Hadsereg. A legenda szerint Hitles és Eva Braun, mielőtt öngyilkosok lettek volna a führer bunkerében, megittak egy üveggel a tokaji gyűjteményből ? sajnos az Untergang című film itt fájdalmasan pontatlan?

Zsukov marsall kóstolója

Természetesen a Szovjetek is vittek mindent, amit értek (érdekes módon a Dálnoki kormány egyik első intézkedése az volt, hogy több százezer pengőt utalt az állami birtokoknak a „háborúban sérült hordóállomány pótlására” ? de ez most mellékszál). A tokaji tételek valahogyan megúszták a „dáváj császi”-tempót. Valószínű, hogy meglátták bennük a tényleges értéket, és olyan társaságban találtak rájuk, amellyel nem lehetett őket elsuvasztani. Komoly hadizsákmányként került a Szovjetunióba Hermann Göring borgyűjteménye, valószínűleg így utaztak keletre a tokajis palackok ? pincekönyvvel, és most már német jelöléssel.

Itt van egy kis ugrás a történetben ? így mesélte Nicolas: a következő dátum 1958. Zsukov marsall, akkori szovjet védelmi miniszter a legsötétebb hidegháború idején borkóstolóra hívta a Moszkvában vendégeskedő amerikai Alan Shapley tengerészgyalogos tábornokot, és sleppjét. Sok-sok amerikait, sok-sok csillaggal. Zsukov valószínűleg az 1956-os budapesti vendégszereplése idején találkozott a tokajival, aztán eszébe juthatott, hogy Berlinben is szereztek valami hasonlót.

A kóstolón olyan történelmi tételeket mutattak be, mint az 1606-os, 1648-as vagy az 1682-es. A bulin részt vehetett Shapley titkára is: a fiatal Daniel Rogov később, az elfogyasztott tokaji hatására otthagyta a sereget, és borújságíró lett Izraelben. Az egybegyűlteket a Bolsoj balett táncosai szórakoztatták, meg a doni kozákok kórusa ? ők nem kaptak egy kortyot sem. A kóstolón kristálykanálban szolgálták fel az aszút ? Hugh Johnsonék ennek hatására árusítják most kanálban az Esszenciát a Bellagio hotelben, Las Vegasban, 40 dollárért.


Nicolas szerint innentől kezdve nyoma vész az 1606-os aszúknak. Meglehet még belőle vagy négyszáz palack, a kérdés, hogy milyen állapotban. Göring kollekcióját a szovjetek Krigovába Moldáviába vitték, a világ legnagyobb pincéjébe. Emellett játszhat még a cári udvar két borközpontja a Krímen: Magaracs, vagy Masszandra. Ne feledjük el, hogy a cárok komoly pénzeket öltek abba, hogy a Krímen a tokajihoz hasonló borokat termesszenek. A pincék elvileg ideálisak 500 palack eredeti, 1606-os tokaji tárolásához. Van még egy lehetőség is: Tbiliszi, Grúzia.

Ezt a négy pincét ellenőrzi végig a két francia a jövő nyáron. Ha minden jól alakul, mi is velük tartunk. Ha bárkinek bármi infója, van, ne hallgassa el, küldje el azt jól nekünk. Kalandra fel!

(Az anyagban szerplő tokaji-képek sajnos nem a keresett 500 palackot ábrázolják, de azért ők sem fiatalok.)

Stevie Kraft

Korábban:

Tavaszi szüret Tokajon?

Rákóczi rendszeréhez tér vissza Szepsy

Tokaj-wars II.: Ausztrália előnyben

Címkék: aszú, Bolsoj balett, Fukier, Göring, Hitler, Tokaj, Zsukov

← Még mindig surmó a borivó magyar Zene-bora VII: Legalizáld, gargalizáld! →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?
Loading
00:00 / 35:54
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Jun 24, 2025 • 35:54

    Pacal, hagymás vér, kakastöke paprikás, bárányszív steak, a Hortobágy osztrigája, rántott velő – fincsi, mi? Bizony fincsi, pedig a legtöbben vagy nem mernek ilyen alapanyaghoz nyúlni, vagy nem is tudnak róla.

  • A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    Jun 17, 2025 • 35:22

    Idén volna 200 éves a füredi Anna-bál… De csak volna, ha igaz lenne a legenda. Sajnos azonban, mint oly gyakran, itt sem teljesen stimmel a sztori, legalábbis jelen történeti tudásunk és a kutatások alapján.

  • Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Jun 11, 2025 • 39:18

    Ranjeet Singh Dhillon, a 20 éves Indigo, Bombay és Indigo Express éttermek társtulajdonosa fiatalemberként, először 1990-ben érkezett Magyarországra, amiről akkor még alig tudott valamit.

  • Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    May 22, 2025 • 43:16

    A Michelin és zöld csillagos SALT étterem séfje az idei MBH Gourmet Fesztivál egyik nagykövete. Imádja azzal megmosolyogtatni a vendégeket, amikor ételeivel átad valamit magából.

  • Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    May 19, 2025 • 40:42

    Ács Bori, a Telex újságírója, gasztro rovatvezetője bölcsészeti háttérrel lett gasztrós szakíró, majd szakácskönyvszerző. Amiről ír, azt mindig tapasztalatból teszi: rigorózusan elkészít mindent maga.

  • Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    May 9, 2025 • 38:04

    Ercsey Dániel borszakíró, a Pécsi Borozó főszerkesztője igazi borverseny ultramaratonista: nála több nemzetközi és hazai versenyen kevesen vettek részt. Beszélgettünk a versenyek értelméről, magyar borok helyzetéről, bormarketingről.

  • Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Apr 24, 2025 • 38:08

    Az Arany Kaviár Étterem 2025. március 12-én ünnepelte fennállásának 35. évfordulóját. Harmincöt még gombócból is sok, nemhogy vendéglátásból. Ami az éttermet életben tartotta, nem titok, viszont annál nehezebb pálya: személyes részvétel, odaadás, szenvedély, kitartás.

  • Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Apr 9, 2025 • 40:43

    Étkezések, ételek Sopron város úriszékén, 1775 – ez a címe annak a forrásközlésnek és előtanulmánynak, amit D. Szakács Anita történész jegyez, és amely részletesen bemutatja, milyen ételek és italok voltak terítéken ebben az esztendőben az úriszék tagjainak.

  • Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Apr 2, 2025 • 41:15

    Diplomatának indult, külker végzettséggel, hat nyelvvel, ígéretes külföldi karrierrel. Aztán besodorta az először csak hobbinak induló gasztroblog. A Mautner Zsófi sztori.

  • A vegán pizzaiolo: Preyer György

    A vegán pizzaiolo: Preyer György

    Mar 28, 2025 • 38:41

    Kommunikációs szakember volt, aztán elkezdett pizzasütéssel foglalkozni, mondván, na nehogymár egy pizzát ne tudjon ő maga megsütni… Mára az egyik leginnovatívabb gasztroműhely tulajdonosa.

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!