• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

Kifehéredik Bordeaux, hibás borok olcsón

2008-04-18 ● Kántor Endre

Kifehéredhet Bordeaux – a szakma szerint híg lett a hetes kékszőlő eresztés, nagyon erős viszont a fehér; Parker szerint a 2007-es szüret pedig a vártnál ugyan jobb lett, ennek ellenére nem szabad túl sokat várni tőle; drámaian nőtt a dél-afrikai borexport; felhördült a svájci Champagne, mert ugyan már 350 éve készítenek bort, most mégsem használhatják nevüket; érdekes üzleti modellt valósított meg az Accidentalwine.com: hibás borokat árulnak olcsón. Hírszüret.

Úgy néz ki nincsenek véletlenek: sokan arról beszélnek már egy ideje, hogy a borkedvelők egyre inkább a fehérek felé tendálnak, és lám, az idei en primeur kóstolón a közös tudatalatti működni kezdett: általános vélemény lett, hogy rossz volt a kékszőlő szüret, inkább a bordeaux-i fehéreket emelték ki. Parker is megnyilakozott, egyet ide csapott, egyet oda. Közben újabb névvita bontakozott ki, a franciák most egy eddig ismeretlen, nem sok vizet zavaró városnak mentek neki szokásos hévvel. A végére egy igazi netes sztori: akit nem a címke érdekel, nagyon jól járhat. Péntek, hát hírszüret. 

Kifehéredik Bordeaux?

A Wine Enthusiast szerint a 2007-es év bora a Château Haut-Brion Blanc, Pessac-Léognan. A semillon sauvignon blanc házasítás tőkéletesre sikeredett, szépen érett gyümölcsből, írja a szaklap, amely szerint Bordeaux-ban az évjáratban a fehérek diadalt arattak a vörösök felett. 2007 tehát választóvonal, a száraz és édes bordeaux-i fehérek diadala pedig a világ borisszáinak fehérek irányába változó ízlését követi. A szakma szerint a kékszőlő számára borzalmas év volt a tavalyi a világ első szőlőskertjében, merlot-ból például alig tudtak valamirevalót leszedni: állítólag Pomerol volt az egyetlen régió, ahol jó merlot-t szüreteltek, Medocban például be sem érett rendesen. Sauternes-ben viszont a kezüket dörzsölik a gazdák.

Bővebben

Egy ide, egy oda a borpápától

Természetesen a borpápa is megnyilatkozott Bordeaux-ügyben, a 2008-as en primeur kóstolókon résztvevő mintegy 14 ezer szakmabéliből úgyis az ő szavainak van a legnagyobb súlya. A Le Figarónak adott interjúban kifejti: még mindig a francia borok jelentik a világ borkedvelői és borkészítői számára a kiindulópontot, a viszonyítási alapot. A francia borok minősége az elmúlt nehéz években is érezhetően javult, a 2007-es szüret pedig a vártnál ugyan jobb lett, ennek ellenére nem szabad túl sokat várni tőle, mondja Parker. A hetes bordeaux-i nagyok élvezhetők, de nélkülözik a nagy évjáratok testét és koncentrációját a borpápa szerint.

Bővebben

Drámaian nőtt a dél-afrikai borexport

Lehet, hogy a kályha Franciaország, de a dél-afrikai borászatok igencsak sok borsot törnek a franciák orra alá. Most, hogy az aszályok miatt visszaesett az ausztrál kivitel, a 35 százalékos dél-afrikai növekedés még jobban kidomborodik a mezőnyből. A szakma szerint a gyenge rand is kedvezett az exportnak, amely hatását a belföldi makrogazdaságban még nem érzik: új munkahelyeket nem teremtett. A trend azonban felívelőben van.

Bővebben

Felhördült a svájci Champagne

Már 350 éve készítenek bort, most mégsem használhatják nevüket. Így jártak a derék svájci Champagne lakói. Az ügy nem csupán uniós szinten szólt nagyot, egészen Doháig visszhangzott: a névvita ugyanis az új világkereskedelmi megállapodásnak vetett gátat. A franciák ugyanis kitartanak amellett, hogy senki semmilyen formában ne használhassa a Champagne nevet, nem csak borban vagy pezsgőben, de még kenyéren sem. Erre a derék svájci pékek felhördültek, hogy ugyan miért nem írhatják rá városuk nevét a kenyérre, mire a franciák el akartak állni mindennemű kereskedelmi megállapodás aláírásától. (Végül is már a versailles-i békeszerződésben is rögzítve van Champagne védelme, nehogy má?!) A gond az, hogy a WTO szabályok szerint a svájciak tényleg használhatnák nevüket, hisz az valóban az övéké, és senkit sem akarnak átverni. A rossz nyelvek szerint a névnek lőttek, a svájci kormány úgyis kicsikar most valamit a franciáktól, amit már régóta szeretne.

Bővebben

Irregular borbolt a neten

Érdekes üzleti modellt valósított meg az Accidentalwine.com: hibás borokat árulnak olcsón. Ne ijedjen meg senki, nem beltartalmi hibákról van szó. Olyan egyébként neves borászatok palackjait kínálják, melyek valamilyen módon megsérültek, véletlen baleset áldozatai lettek ? innen is a cég neve. Sok nagy borászatban előfordul az, hogy pár palack szétrobban, összetörik, és szilánkok meg a kifolyó lé megrongálja a többi közeli palackot. Ezek gyakorlatilag eladhatatlanná vállnak, az újracímkézés, stb. sokszor idő és pénzigényes, nem foglalkoznak vele. Jó ötlet, csak egy gond van: sosem lehet tudni, milyen lesz a következő szortiment, hisz a készlet mindig változik?

Bővebben

Korábban:

Fekete arany és Rolling Stones bor

Rovarirtó van a borban, mégis legyőzi a rákot

Bebiztosított orr, vagyonért kipakolt pince, tavaszi borfesztivál

Pezsgő, levágott fejek és szoptatós anyák

Címkék: Bordeaux, borhírek, Champagne, Chateau Haut-Brion, Dél-Afrika, hiba, hibás, Hírek, hírszüret, Medoc, Parker, Pessac-Léognan, Pomerol, Sauternes, Svájc

← Miért éppen Alaszkában miért éppen tokaji? Multicégnél a fiatalság széruma →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?
Loading
00:00 / 35:54
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Jun 24, 2025 • 35:54

    Pacal, hagymás vér, kakastöke paprikás, bárányszív steak, a Hortobágy osztrigája, rántott velő – fincsi, mi? Bizony fincsi, pedig a legtöbben vagy nem mernek ilyen alapanyaghoz nyúlni, vagy nem is tudnak róla.

  • A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    Jun 17, 2025 • 35:22

    Idén volna 200 éves a füredi Anna-bál… De csak volna, ha igaz lenne a legenda. Sajnos azonban, mint oly gyakran, itt sem teljesen stimmel a sztori, legalábbis jelen történeti tudásunk és a kutatások alapján.

  • Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Jun 11, 2025 • 39:18

    Ranjeet Singh Dhillon, a 20 éves Indigo, Bombay és Indigo Express éttermek társtulajdonosa fiatalemberként, először 1990-ben érkezett Magyarországra, amiről akkor még alig tudott valamit.

  • Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    May 22, 2025 • 43:16

    A Michelin és zöld csillagos SALT étterem séfje az idei MBH Gourmet Fesztivál egyik nagykövete. Imádja azzal megmosolyogtatni a vendégeket, amikor ételeivel átad valamit magából.

  • Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    May 19, 2025 • 40:42

    Ács Bori, a Telex újságírója, gasztro rovatvezetője bölcsészeti háttérrel lett gasztrós szakíró, majd szakácskönyvszerző. Amiről ír, azt mindig tapasztalatból teszi: rigorózusan elkészít mindent maga.

  • Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    May 9, 2025 • 38:04

    Ercsey Dániel borszakíró, a Pécsi Borozó főszerkesztője igazi borverseny ultramaratonista: nála több nemzetközi és hazai versenyen kevesen vettek részt. Beszélgettünk a versenyek értelméről, magyar borok helyzetéről, bormarketingről.

  • Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Apr 24, 2025 • 38:08

    Az Arany Kaviár Étterem 2025. március 12-én ünnepelte fennállásának 35. évfordulóját. Harmincöt még gombócból is sok, nemhogy vendéglátásból. Ami az éttermet életben tartotta, nem titok, viszont annál nehezebb pálya: személyes részvétel, odaadás, szenvedély, kitartás.

  • Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Apr 9, 2025 • 40:43

    Étkezések, ételek Sopron város úriszékén, 1775 – ez a címe annak a forrásközlésnek és előtanulmánynak, amit D. Szakács Anita történész jegyez, és amely részletesen bemutatja, milyen ételek és italok voltak terítéken ebben az esztendőben az úriszék tagjainak.

  • Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Apr 2, 2025 • 41:15

    Diplomatának indult, külker végzettséggel, hat nyelvvel, ígéretes külföldi karrierrel. Aztán besodorta az először csak hobbinak induló gasztroblog. A Mautner Zsófi sztori.

  • A vegán pizzaiolo: Preyer György

    A vegán pizzaiolo: Preyer György

    Mar 28, 2025 • 38:41

    Kommunikációs szakember volt, aztán elkezdett pizzasütéssel foglalkozni, mondván, na nehogymár egy pizzát ne tudjon ő maga megsütni… Mára az egyik leginnovatívabb gasztroműhely tulajdonosa.

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!