• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

Már csak a circenses

2010-08-14 ● Kántor Endre

Alábbiakban Rookie törzsolvasónk (és fáradhatatlan kommentelőnk) balatoni gasztroélményét tesszük közzé, mely régóta bugyog benne, de csupán mostanra buggyant ki. Világító neon pálmák, műanyag Nápoly, szottyadt pizza és konzervkagyló.

Egy kellemesen hűvös balatoni estén Zamárdi egész déli parton híres éttermébe, a Mauróba látogattunk kedvesemmel, azzal a prózai céllal, hogy együnk egy jót, hozzá igyunk egy jót, hozzá érezzük jól magunkat kicsit? Jól?

Nem akarom húzni a poént, nem azért éreztem, hogy írok róla, mert olyan gasztronómiai élményben volt részem, mely mélyen beégett emlékként kísért azóta is. A borokhoz mindössze annyi köze volt az élménynek, hogy rendeltünk egy palack rizlinget Szeremleytől (2008), amiről már megint megállapítottam, hogy szinte mindenhez jól illik, de kellemes savai, gyümölcsei, enyhe olajossága különösen jól passzol egy önfeledt beszélgetéshez.

Olyan, mint amikor elmerül az ember a vitában és öntudatlanul nyúl pohara felé, szájához emeli, s miután egy jót kortyolt belőle, minduntalan rácsodálkozik: hű, de frankó bor, ami által épp a kívánt mértékben zökken csak ki a beszélgetés menetéből. Épp ennek kapcsán jutott eszembe egy régen még tudott szabály, amit azóta, hogy olvasom a borravalót és Kántorbandival kóstolok, valahogy elfelejtettem: a kóstolgatás apró kortyai, pláne a köpőkés homokozás az egy dolog. Ilyenkor koncentrál az ember, fedezi fel izzadt homlokkal mindazt, amit a hozzáértők fontosnak tartanak.

Ám egy jót (legalább fél-egydeciset) kortyolva egészen más ízek, vagy inkább élmények jönnek. Fogyasztóként azt kell mondanom, hogy érdemes lenne minden bort így is megkóstolni. Ilyenkor az ember nem elválasztani próbálja az egyes illatokat és ízeket, hogy értékelni tudjon, hanem egészben, összességében ?éli meg?, azaz élvezi az ivást, élvezi a bort!

No, visszatérve a lényegre: a Maurót az tette különlegessé, hogy közepes-alacsony áron, (viszonylag) minőségi kaját kínált (panem), pincérei pedig futva közlekedtek a páston (circenses). Ha elkészül egy étel, vagy pultra kerül egy ital, a pultosok addig vernek egy húszcentis harangot, amíg egy pincér futva odaér. Nincs megállás, folyamatos a feszkó. Ez persze azért is jó koncepció, mert a rohanós hangulat a vendégre is átragad, így valahogy gyorsabban eszik, így az asztalok is gyorsabban forognak, ergo sokkal több a bevétel. Ha valaki ünnepel (amíg ott voltam 3 asztalnál is), csillagszóróval érkezik a főpincér 3-4 alpincér társaságában, kiknek kezében csörgődob és eléneklik a heppi börszdéjt. Ha valaki távozik, legalább öt pincér kiabálja zengve, hogy: arrivederci! Mindez a szórakoztatás, a cirkusz része.

[googlemap lat=”46.886021″ lng=”17.948855″ align=”undefined” width=”470px” height=”300px” zoom=”15″ type=”G_NORMAL_MAP”]Kiss Ernő utca 3, Magyarország[/googlemap]

Mindez szuper együtt, ám öt éve nagy változások vannak: a cirkusz maradt, de a panem elég satnya lett. A kedvesem rendelte pizza kritikán aluli volt. Vastag tészta, szottyadt élmény. A tintahal nem volt rossz, a saláta azonban ízetlenre sikerült, a kagyló pedig akkor volt utoljűra friss, amikor Krisztus születésnapján kihalászták a tengerből. Évről évre visszatérek, várva, hogy újra fellelem a régi minőséget, de úgy látszik a minőségre nincs is igazán nagy szükség. Láthatóan ma már eltart egy helyet a cirkusz, nem kell a panem?

(Rookie egyébiránt elképesztóen kitartó, a zamárdi Mauro ugyanis már kiverte a biztosítékot pár évvel ezelőtt is. )

Címkék: Balaton, étel, étterem, gasztro, gasztronómia, mauro, olasz, pincér, pizzéria, zamárdi

← 5 milliárdért eszünk virslit Csuszás csibe és fröccs →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!
Loading
00:00 / 43:16
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    May 22, 2025 • 43:16

    A Michelin és zöld csillagos SALT étterem séfje az idei MBH Gourmet Fesztivál egyik nagykövete. Imádja azzal megmosolyogtatni a vendégeket, amikor ételeivel átad valamit magából.

  • Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    May 19, 2025 • 40:42

    Ács Bori, a Telex újságírója, gasztro rovatvezetője bölcsészeti háttérrel lett gasztrós szakíró, majd szakácskönyvszerző. Amiről ír, azt mindig tapasztalatból teszi: rigorózusan elkészít mindent maga.

  • Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    May 9, 2025 • 38:04

    Ercsey Dániel borszakíró, a Pécsi Borozó főszerkesztője igazi borverseny ultramaratonista: nála több nemzetközi és hazai versenyen kevesen vettek részt. Beszélgettünk a versenyek értelméről, magyar borok helyzetéről, bormarketingről.

  • Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Apr 24, 2025 • 38:08

    Az Arany Kaviár Étterem 2025. március 12-én ünnepelte fennállásának 35. évfordulóját. Harmincöt még gombócból is sok, nemhogy vendéglátásból. Ami az éttermet életben tartotta, nem titok, viszont annál nehezebb pálya: személyes részvétel, odaadás, szenvedély, kitartás.

  • Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Apr 9, 2025 • 40:43

    Étkezések, ételek Sopron város úriszékén, 1775 – ez a címe annak a forrásközlésnek és előtanulmánynak, amit D. Szakács Anita történész jegyez, és amely részletesen bemutatja, milyen ételek és italok voltak terítéken ebben az esztendőben az úriszék tagjainak.

  • Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Apr 2, 2025 • 41:15

    Diplomatának indult, külker végzettséggel, hat nyelvvel, ígéretes külföldi karrierrel. Aztán besodorta az először csak hobbinak induló gasztroblog. A Mautner Zsófi sztori.

  • A vegán pizzaiolo: Preyer György

    A vegán pizzaiolo: Preyer György

    Mar 28, 2025 • 38:41

    Kommunikációs szakember volt, aztán elkezdett pizzasütéssel foglalkozni, mondván, na nehogymár egy pizzát ne tudjon ő maga megsütni… Mára az egyik leginnovatívabb gasztroműhely tulajdonosa.

  • A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    Mar 19, 2025 • 42:12

    Döbbenetes, 200%-os büntetővámot jelentett be Donald Trump amerikai elnök az EU-ból érkező alkoholos italokra. Az USA az Európai Unio legnagyobb exportpiaca ebben az ágazatban, rengeteg érintett van a borászatoktól, a likőr- és párlatkészítőkön át a sörcégekig. Érintettek a gyartók, a kereskedők, de a sor végen a legnagyobb vesztes a fogyasztó…

  • Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Mar 13, 2025 • 33:11

    Vannak olyan ételek, amelyek világhírnévre tettek szert, és meghatározóak egy ország, vagy népcsoport szempontjából, így aztán nem meglepő, ha sokan azt hiszik, hogy ezek hagyományos, régi receptek. Nos, ez nagyon sokszor nem így van…

  • A prágai temető receptjei

    A prágai temető receptjei

    Mar 5, 2025 • 40:16

    Umberto Eco zseniálisan fordulatos, cselekményben tobzódó 19. századi történelmi regényének főhőse Simone Simonini – a galád hamisítónak és kémnek egyetlen öröme van az életben: az evés. Na, de miket eszik? És ezeket hogyan kell elkészíteni?

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!