• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

Mit adjunk Valentin-napra?

2011-02-14 ● Kántor Endre

Uraim! Eljött a Valentin-napi ajándékozás tudományos módja. Tudományosan kimutatták ugyanis, hogy a legtöbben bort és csokit szeretnének kapni. Na de, milyen bor milyen csokihoz illik? És mit serkent a csoki meg a bor? Tessék csak tovább olvasni?

Úgy tűnik, végképp nem tudunk szabadulni ettől az angolszász területről hozzánk névváltozás után visszabumerángozott ünneptől, úgy ránk telepedett. Ha már így van, ciki, ha üres kézzel érkezünk, amikor párunk számít valamire.

Ilyenkor hiába a magyarázkodás (szó szerint), hogy ?Na de drágám, mi magyarok vagyunk (sic!), nem ünnepeljük ezt?. Különben is, a hölgyek szépen vissza tudnak vágni azzal, hogy ?Aha. és akkor a Wikipédia miért írja azt, hogy a jegyesek és fiatal házasok védőszentje?? (Persze, meg az epilepsziásoké? Az a csodálatos Google-tudás, mi?) Ráadásul a házasság hete is van, veszett fejsze.

Ha már így esett, legalább hozzuk be a réven, amit elvesztünk a vámon, nézzünk utána, hogy lehet ezt a legjobban kivitelezni. Először is, némi kutatás:

Az amerikai Wine Marketing Council felmérése szerint a megkérdezettek 59%-a bort, 41%-a pedig csokit szeretne jobban Valentin-napra párjától. Borban vöröset mondtak a legtöbben, név szerint 37% merlot vagy cabernet sauvignon mellett voksoltak. A fehérek sincsenek lemaradva nagyon, 32% chardonnay-t szeretne leginkább, a válaszadók 31% százalék pedig rosét.

Na jó, mert ezeket a borokat ismerik, lehet erre mondani. Ízvilágra bontva 45% mondta azt, hogy friss és gyümölcsös bort szeretne, 28% szavazott arra, hogy a bor sima legyen és kifinomult, 20% pedig, hogy ropogós és száraz. Csak 7% szeretne nagytestű magas tanninnal és savval rendelkező bort, a felmérés szerint.

Ok, így már könnyebben belőhető, milyen borral is járunk legjobban. Legyen például egy jó kadarka, itt lehet válogatni. De egy igen szép kékfrankos is sikert hozhat. Legjobb biztosra menni, és egy csokit is bedobni a bor mellé. Egyrészt így biztosabb a siker, másrészt ? és uraim, lássuk be, komoly érv következik ? egy másik kutatás szerint a vörösbor és a csokoládé fogyasztása serkenti a női libidót. Írtunk erről már itt. Aztán, az is fontos lehet, milyen csokihoz milyen bor illik, nehogy olyan párosítás jöjjön össze, amelynél a csoki tannintartalma agyonvágja a könnyű kis bort? Erről itt lehet bővebben olvasni.

Na kérem, ezzel a tudással felvértezve tessék elindulni, és a jó öreg Bálint kedvében járni. Na meg a kedves kiválasztottéban. Na meg a magunkéban?

Címkék: cabernet sauvignon, chardonnay, csoki, csokoládé, kadarka, kékfrankos, kutatás, libidó, merlot, Rosé, szex, tudósok, valentin, valentin-nap

← Az elveszett fiúk birodalma Ütős bormarketing →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!
Loading
00:00 / 43:16
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    May 22, 2025 • 43:16

    A Michelin és zöld csillagos SALT étterem séfje az idei MBH Gourmet Fesztivál egyik nagykövete. Imádja azzal megmosolyogtatni a vendégeket, amikor ételeivel átad valamit magából.

  • Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    May 19, 2025 • 40:42

    Ács Bori, a Telex újságírója, gasztro rovatvezetője bölcsészeti háttérrel lett gasztrós szakíró, majd szakácskönyvszerző. Amiről ír, azt mindig tapasztalatból teszi: rigorózusan elkészít mindent maga.

  • Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    May 9, 2025 • 38:04

    Ercsey Dániel borszakíró, a Pécsi Borozó főszerkesztője igazi borverseny ultramaratonista: nála több nemzetközi és hazai versenyen kevesen vettek részt. Beszélgettünk a versenyek értelméről, magyar borok helyzetéről, bormarketingről.

  • Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Apr 24, 2025 • 38:08

    Az Arany Kaviár Étterem 2025. március 12-én ünnepelte fennállásának 35. évfordulóját. Harmincöt még gombócból is sok, nemhogy vendéglátásból. Ami az éttermet életben tartotta, nem titok, viszont annál nehezebb pálya: személyes részvétel, odaadás, szenvedély, kitartás.

  • Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Apr 9, 2025 • 40:43

    Étkezések, ételek Sopron város úriszékén, 1775 – ez a címe annak a forrásközlésnek és előtanulmánynak, amit D. Szakács Anita történész jegyez, és amely részletesen bemutatja, milyen ételek és italok voltak terítéken ebben az esztendőben az úriszék tagjainak.

  • Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Apr 2, 2025 • 41:15

    Diplomatának indult, külker végzettséggel, hat nyelvvel, ígéretes külföldi karrierrel. Aztán besodorta az először csak hobbinak induló gasztroblog. A Mautner Zsófi sztori.

  • A vegán pizzaiolo: Preyer György

    A vegán pizzaiolo: Preyer György

    Mar 28, 2025 • 38:41

    Kommunikációs szakember volt, aztán elkezdett pizzasütéssel foglalkozni, mondván, na nehogymár egy pizzát ne tudjon ő maga megsütni… Mára az egyik leginnovatívabb gasztroműhely tulajdonosa.

  • A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    Mar 19, 2025 • 42:12

    Döbbenetes, 200%-os büntetővámot jelentett be Donald Trump amerikai elnök az EU-ból érkező alkoholos italokra. Az USA az Európai Unio legnagyobb exportpiaca ebben az ágazatban, rengeteg érintett van a borászatoktól, a likőr- és párlatkészítőkön át a sörcégekig. Érintettek a gyartók, a kereskedők, de a sor végen a legnagyobb vesztes a fogyasztó…

  • Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Mar 13, 2025 • 33:11

    Vannak olyan ételek, amelyek világhírnévre tettek szert, és meghatározóak egy ország, vagy népcsoport szempontjából, így aztán nem meglepő, ha sokan azt hiszik, hogy ezek hagyományos, régi receptek. Nos, ez nagyon sokszor nem így van…

  • A prágai temető receptjei

    A prágai temető receptjei

    Mar 5, 2025 • 40:16

    Umberto Eco zseniálisan fordulatos, cselekményben tobzódó 19. századi történelmi regényének főhőse Simone Simonini – a galád hamisítónak és kémnek egyetlen öröme van az életben: az evés. Na, de miket eszik? És ezeket hogyan kell elkészíteni?

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!