• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

Mit igyunk szilveszterkor?

2010-12-30 ● Kántor Endre

Ilyenkor már csak a hagyomány miatt is valami bubis dukál, egy palack pezsgő ünnepélyessé teszi a hétvégét. Na, de milyen legyen az a pezsgő? Champagne? Cava? Spumante? Drága? Olcsó? Mindenki döntse el maga, mi adunk néhány tippet.

Jó szó a pezsgő. Bár legtöbben a Champagne-t értik alatta, mégsem kizárólagos, csak azt mondja, hogy az a bor pezseg. Még csak készítési metódusokra sem utal, lehet tank vagy palackos érlelés, lehet akár magyar, francia, olasz vagy spanyol. Hogy ne legyen olyan nehéz a választás 2010 elbúcsúztatására, összeszedtünk pár tippet.

Franciák

A hedonista apát óta illik a franciákkal kezdeni, mégiscsak ők alakították ennek az italnak a stílusát, hozták divatba, terjesztették el.  A Champagne-nál árban határ az a csillagos ég, melynek égitesteit Dom Pérignon annak idején érezni vélte szájában. Volt szerencsénk egyszer-kétszer végigkóstolni a műfaj krémjét, melyből személyes kedvencünk egyértelműen a Bolinger  Le Grande Anné lett. A Radovinnál kapni, és aki rászánja a pénzét, most 16%-al olcsóbban veheti meg.

Aki igazi hamisítatlan Champagne-t keres, de nem szeretne (vagy nem tud) félhavi fizetést rákölteni, annak érdemes körülnézni a 75cl-nél, a Sanger nekünk óriási élmény volt, tradicionális házról van szó minden tekintetben, árban pedig nagyon versenyképes.

Spanyolok

Minket egyszer rabul ejtett Barcelona, ahol érkezés után semmi mással nem szabad kezdeni, mint egy helyi kávéházban pár falatka mellett cavával koccintani. Barcelonába érkezve a tanult borissza a spanyol pezsgő, a Cava földjére lép. Az itthon kevésbé ismert italt 1870 körül kezdte el nagyban készíteni a Codorníu borászat vezetője, José Raventos, az első palackokat 1850 körül készítették, francia mintára. Az okosság az volt, hogy a katalán borászok használtak először kóracél tankot borkészítéshez. A Cordoníu tökéletes választás, de az Ifdt-nél kedvére válogathat mindenki 4000-11 000 Ft között.

Olaszok

A taljánok sem vetik meg a pezsgést, a műfajnak több szereplője is van, itt is lehet szép, egyszerű borokra akadni, ugyanúgy, mint kifinomultabb (és persze drágább darabokra is). A prosecco alapvetően habzóbor lenne, neve a szőlőfajtából jön, valójában inkább tankpezsgőről van szó, azaz saját buborékokkal rendelkezik. A prosecco lehet frizzante vagy spumante, gyöngyözőbor vagy habzóbor, azaz gyengén vagy nagyon habzó, alacsony vagy magasabb nyomású. Egyszer nyáron összeszedtünk 3000-10 000 Ft között jó néhány palackkal.

Magyarok

Szerencsére a műfaj szép számmal vonultat fel honi képviselőt, egészen széles spektrumban. Egy egyszerűbb palackért már alig ezer forint fölött is hozzá lehet jutni, míg igazi ínyencségek is akadnak. Ilyen például a nagyon gyümölcsös és krémes-kekszes Francois Nyerspezsgő Etyekről, megint csak a Radovinnél.

De, ott a közel teljes értékelhető magyar spektrum a Bortársaságnál, élen a sokat bíró és nem véletlenül populáris Hungária Extra Dry-jal (1970 Ft), vagy a fineszesebb Törley Chardonnay Nyerspezsgővel (3600 Ft), vagy az izgalmasabb Kreinbacher Syrah Rosé-val (2990 Ft).

Ezek közül valamelyiket, akár többet is érdemes felbontani 31-én. Aki szakszerűen szeretné csinálni, pontosan hatot tekerjen a kosárka fogantyúján, majd a dugót megmarkolva a palackot forgassa, mígnem enyhe szusszanással enged. Aki ennél drámaibban szereti, pukkogtasson kedvére, ahogy jólesik. Lényeg: búcsúztassuk jókedvvel ezt az évet, és nézzünk reménnyel telve 2011-re. Mást úgy sem nagyon tehetünk. Csin-csin!

Címkék: 2010, Brut, cava, Champagne, frizzante, nyerspezsgő, pezsgő, prosecco, spumante, szilveszter, újév

← 2010 legjobb borai Minden furmint a helyén →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!
Loading
00:00 / 43:16
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    May 22, 2025 • 43:16

    A Michelin és zöld csillagos SALT étterem séfje az idei MBH Gourmet Fesztivál egyik nagykövete. Imádja azzal megmosolyogtatni a vendégeket, amikor ételeivel átad valamit magából.

  • Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    May 19, 2025 • 40:42

    Ács Bori, a Telex újságírója, gasztro rovatvezetője bölcsészeti háttérrel lett gasztrós szakíró, majd szakácskönyvszerző. Amiről ír, azt mindig tapasztalatból teszi: rigorózusan elkészít mindent maga.

  • Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    May 9, 2025 • 38:04

    Ercsey Dániel borszakíró, a Pécsi Borozó főszerkesztője igazi borverseny ultramaratonista: nála több nemzetközi és hazai versenyen kevesen vettek részt. Beszélgettünk a versenyek értelméről, magyar borok helyzetéről, bormarketingről.

  • Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Apr 24, 2025 • 38:08

    Az Arany Kaviár Étterem 2025. március 12-én ünnepelte fennállásának 35. évfordulóját. Harmincöt még gombócból is sok, nemhogy vendéglátásból. Ami az éttermet életben tartotta, nem titok, viszont annál nehezebb pálya: személyes részvétel, odaadás, szenvedély, kitartás.

  • Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Apr 9, 2025 • 40:43

    Étkezések, ételek Sopron város úriszékén, 1775 – ez a címe annak a forrásközlésnek és előtanulmánynak, amit D. Szakács Anita történész jegyez, és amely részletesen bemutatja, milyen ételek és italok voltak terítéken ebben az esztendőben az úriszék tagjainak.

  • Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Apr 2, 2025 • 41:15

    Diplomatának indult, külker végzettséggel, hat nyelvvel, ígéretes külföldi karrierrel. Aztán besodorta az először csak hobbinak induló gasztroblog. A Mautner Zsófi sztori.

  • A vegán pizzaiolo: Preyer György

    A vegán pizzaiolo: Preyer György

    Mar 28, 2025 • 38:41

    Kommunikációs szakember volt, aztán elkezdett pizzasütéssel foglalkozni, mondván, na nehogymár egy pizzát ne tudjon ő maga megsütni… Mára az egyik leginnovatívabb gasztroműhely tulajdonosa.

  • A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    Mar 19, 2025 • 42:12

    Döbbenetes, 200%-os büntetővámot jelentett be Donald Trump amerikai elnök az EU-ból érkező alkoholos italokra. Az USA az Európai Unio legnagyobb exportpiaca ebben az ágazatban, rengeteg érintett van a borászatoktól, a likőr- és párlatkészítőkön át a sörcégekig. Érintettek a gyartók, a kereskedők, de a sor végen a legnagyobb vesztes a fogyasztó…

  • Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Mar 13, 2025 • 33:11

    Vannak olyan ételek, amelyek világhírnévre tettek szert, és meghatározóak egy ország, vagy népcsoport szempontjából, így aztán nem meglepő, ha sokan azt hiszik, hogy ezek hagyományos, régi receptek. Nos, ez nagyon sokszor nem így van…

  • A prágai temető receptjei

    A prágai temető receptjei

    Mar 5, 2025 • 40:16

    Umberto Eco zseniálisan fordulatos, cselekményben tobzódó 19. századi történelmi regényének főhőse Simone Simonini – a galád hamisítónak és kémnek egyetlen öröme van az életben: az evés. Na, de miket eszik? És ezeket hogyan kell elkészíteni?

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!