• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

Pezseg a pezseg a pezseg a

2010-03-19 ● borravalo.hu

Öléggé pezseg az élet Champagne körül, hirtelenjében több olyan hír is napvilágot látott, amelyeket mindenképpen meg kell osztanom a közzel. Londonban hamis Bollingerek keringenek, jönnek a könnyebb pezsgős palackok, a Dom Perignon pedig új roséval áll elő.

Ami sok pénzbe kerül és kapós, azt kérem, hamisítják. Ez derült ki abból a londoni hírből, mely a minap látott napvilágot, és melyben a tisztelt ház felhívta a nemesajkú publikum figyelmét, hogy hamis Bollingerek százával kerültek elő Nyugat-Londonban, kereskedésekben és szórakozóhelyeken.

A Champagne Bollinger brit ügynöke, a Mentzendorff megerősítette, hogy szorosan együttműködött a kereskedelmi hatóságokkal karácsony óta, mikoron is az első hamis palackokra fény derült. Azt is közölték, hogy a márka rendszeres vásárlóit nem érheti kár, hiszen a hamisítványok silány minőségű fénymásolat címkével vannak ellátva, így aztán könnyen felismerhetők. A palackok pedig olcsó francia pezsgők, lemosva.

Állítólag a hamis pezsgőket nem a Holland Park körül lelték fel leggyakrabban, komoly kereskedésekbe és vendéglátóhelyekre nem jutottak be. Különben 30 fontért adják a hamisakat, közel a 36 fontos eredeti árhoz.

Könnyítenek

Ami viszont ennél sokkal érdekesebb, hogy két éven belül gyakorlatilag minden Champagne-ház átáll könnyebb pezsgős palackra. Ami azt illeti, a nagynevű Comité Interprofessionnel du Vin de Champagne (CIVC) döntött így. Az új, 75 cl-es palackok 835 grammot nyomnak, a mai 900 grammosokhoz képest, ez 7,2 %-os könnyítés.

A bizottság szerint így is elég erősek ahhoz, hogy elviseljék a nyomást, árban pedig a könnyítés ellenére nem lesz változás. A CIVC bejelentése szerint egy-két éven belül a Champagne-ok 95%-át ilyen új palackba töltik majd, annak ellenére, hogy ez nem lesz kötelező. A palackokkal kevesebb szállítási díjjal számolnak, kevesebb fogyasztással és kibocsátással.

Új Dom Perignon rosé

Újabb rozéval rukkolt elő a Dom Perignon, az Oenotheque vonalban. Ez lesz az első rozé pezsgő ebben a termékcsaládban. Az 1990-es évjáratos Champagne 50-50% os Pinot noir Chardonnay házasítás, Az, Bouzy és Cramant grand cru területeiről származik, és 2007-ben degorzsálták. Az Oenotheque Rosé áprilisban kerül a polcokra (legalábbis Angliában) és 520 fontot kóstál majd.

Címkék: Bollinger, Champagne, dom pérignon, hamis, környezetvédelem, pezsgő, Rosé

← Majmok a szőlőben Három évre kitagadták Vinczét →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Kéktúrásból hasgombász: Almási Petra
Loading
00:00 / 31:54
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Kéktúrásból hasgombász: Almási Petra

    Kéktúrásból hasgombász: Almási Petra

    Nov 5, 2025 • 31:54

    Ehető gombák Magyarországon címmel jelent meg Almási Petra könyve, a hazai erdők fogyasztható gombáiról, friss felhasználási módjairól és tartósításásáról. Kezdő és gyakorlott gombászoknak, és a megszokottól eltérő alapanyagokra nyitottaknak.

  • Mit adott nekünk Gundel Károly?

    Mit adott nekünk Gundel Károly?

    Oct 21, 2025 • 32:13

    Világlátott vendéglős, hagyományőrző, újító, gasztro író, akiről a világkiállítás kapcsán még a New York Times is szuperlatívuszokban írt. Katona Csaba történész és Kántor Bandi születésének évfordulója apropóján beszélgetnek Gundel Károlyról.

  • Kappadókiától Dzserbáig - nyári élményeink

    Kappadókiától Dzserbáig - nyári élményeink

    Oct 16, 2025 • 36:22

    Az idei nyár is dúskált gasztro élményekben – persze így van ez, ha az ember eleve keresi ezeket. Gazdagodtunk szép élményekkel külföldön és itthon is, ezeket elevenítjük fel.

  • Celebpiák: Jason Momoa vodkáján is túl

    Celebpiák: Jason Momoa vodkáján is túl

    Oct 9, 2025 • 39:05

    Mit keresnek a celebek a lepárlókban, pincékben? Mióta trend az, hogy egy színész, zenész, vagy sportoló saját italmárkát népszerűsít? Erről beszélgettünk Nagy Zoltánnal, a Boutiq’Bar tulajdonosával.

  • Bubik Szekszárdról - 1838

    Bubik Szekszárdról - 1838

    Sep 30, 2025 • 37:03

    Szekszárd és pezsgő? Ráadásul methodé tradicionelle, azaz palackos erjesztés és érlelés? Az 1838 nem egy dátum, bár az is lehetne, hisz a magyar pezsgőgyártás hőskorát idézi meg, a számmal ellátott palackokban azonban egy borvidék teljesen új arca mutatkozik be.

  • Női szemmel a rum pincében - Cynthia Vargas, a Matusalem master blendere

    Női szemmel a rum pincében - Cynthia Vargas, a Matusalem master blendere

    Sep 23, 2025 • 15:21

    Izgalmas, rendhagyó és hiánypótló bemutatón vehettünk részt a Casa Ron Matusalem és a Liquid Gold rendezésében: a master blender Cynthia Vargas először hagyta el a dominikai érlelőpincét, hogy bemutassa, mivel dolgozik most, milyen újdonságok vannak.

  • Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Jun 24, 2025 • 35:54

    Pacal, hagymás vér, kakastöke paprikás, bárányszív steak, a Hortobágy osztrigája, rántott velő – fincsi, mi? Bizony fincsi, pedig a legtöbben vagy nem mernek ilyen alapanyaghoz nyúlni, vagy nem is tudnak róla.

  • A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    Jun 17, 2025 • 35:22

    Idén volna 200 éves a füredi Anna-bál… De csak volna, ha igaz lenne a legenda. Sajnos azonban, mint oly gyakran, itt sem teljesen stimmel a sztori, legalábbis jelen történeti tudásunk és a kutatások alapján.

  • Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Jun 11, 2025 • 39:18

    Ranjeet Singh Dhillon, a 20 éves Indigo, Bombay és Indigo Express éttermek társtulajdonosa fiatalemberként, először 1990-ben érkezett Magyarországra, amiről akkor még alig tudott valamit.

  • Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    May 22, 2025 • 43:16

    A Michelin és zöld csillagos SALT étterem séfje az idei MBH Gourmet Fesztivál egyik nagykövete. Imádja azzal megmosolyogtatni a vendégeket, amikor ételeivel átad valamit magából.

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!