• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

Pezsgővel a jó vérnyomásért

2009-12-10 ● borravalo.hu

Egyre több cikk jelenik meg arról, hogy bizonyos borfélék milyen pozitív egészségügyi hatással bírnak. Most a University of Reading két reimsi intézettel karöltve jelentetett meg egy tanulmányt a pezsgők vérnyomásra gyakorolt jótékony hatásáról.

Jönnek az ünnepek, karácsony, szilveszter, mi sem jobb ilyenkor, mint kidugózni egy jó champagne-t, pezsgőt, habzóbort, vagy cavát. Hát még, ha az ember elolvassa azt a tanulmányt, amit a British Journal of Nutrition november 30-án közölt, és melyről a Wine Spectator számolt be.

Tézis

A Reading-i Egyetem két reimsi biokémiai kutatóintézettel (naná, ha pezsgő, akkor Reims?) karöltve végzett kutatást melyből kiderült: azok az alanyoknak, akik moderált mennyiségű champagne-t fogyasztanak naponta, javuló vérnyomásról, artériás funkciókról számolhattak be.

2009_07_champagne9

A tanulmány szerint a pezsgőnek tulajdonított jótékony hatás annak tudható be, hogy a készítéséhez használt fehér- és vörösborokból, az elkészítés alatt nyert polifenolok fejtik ki hatásukat. A kutatást az a P.E. Spencer vezette az egyetemen, aki korábban már végzett kutatásokat a pezsgők agysejt-védő hatásairól.

A tanulmány készítői kiemelik, hogy korábbi kutatások már beszámoltak arról, hogy ? főként a vörösborok ? fogyasztása milyen pozitív hatással van az érrendszerre és szívre, de pezsgővel még nem végeztek kutatásokat.

Módszertan

20 és 65 év közötti önként vállalkozókat teszteltek (mondjuk, ez kihagyhatatlannak tűnik), akik előtte szigorú egészségügyi ellenőrzésen estek át. Az alanyok a vizsgálat előtt rigorózus diétán estek át, polifenol mentes étrenden éltek.

Első nap 375 ml champagne-t itattak velük, a kontrol csoport szénsavas, 12 százalékos alkohollal dúsított gyümölcslevet kapott. Ebben a pezsgőben fellelhető sav, ásvány, cukor, vitamin és ethanol pontos ellenértéke volt. Az egyetlen különbség az összetevők szerkezete volt, ill. az, hogy polifenol mentes volt ez az ital.

Mindkét csoporttól 8 órás intervallumban vért vettek, majd következő napon ugyanilyen időközökben vizeletmintát is. A vérmintákban gazdag nitrogén monoxid (NO) szintet fedeztek fel, amely a tudomány jelen állása szerint elsődleges helyet foglal el az izom fiziológiában, meggátolja a vérrögök képződését, ezáltal szív és érrendszeri betegségek megelőzésére szolgálhat. Kiemelték a stiffness (ütőerek falának rugalmatlanná válása) kialakulási esélyének csökkentését.

A vizeletmintákban a champagne polifenoljainak anyagcseretermékeit (metabolit) találták, melyek arra utaltak, hogy ezek a polifenolok jól felszívódtak a véráramban. A kontrol csoportban jóval alacsonyabb szinten állt a NO és a metabolit is. A kutatók szerint maximum napi két pohár (kb. 2-3 deci) pezsgő elfogyasztása ajánlott.

Komment

Érdekes feltevés, hogy a pezsgőknek tulajdonított jótékony hatás főként a vörösborokból nyert polifenolok miatt van, ill. az, hogy ezek a pezsgőbe az elkészítés során jutnak. Mivel ezek a polifenolok alapvetően a szőlő héjában vannak ? legalábbis eddig erről volt szó ? fura, hogy a héjkontakt-mentes eljárásból ezek hogyan kerülnek a pezsgőbe.

Az is kicsit sántít, hogy reimsi kutatóintézetek vannak ebbe bevonva, akiket ki a fene pénzelne, ha nem a gyártók, és mi a csudát kutatnának, ha nem a pezsgőt? Más dolguk nemigen van. Mindegy, kezeljük objektíven az eredményeket.

Aztán: az OK, hogy kiderülni látszik, ebben a dologban tényleg van valami, hisz ennyi kutatás nem tévedhet. A hangsúly azonban tényleg a moderált fogyasztáson van, mert agysejtvédő hatás, stiffness elleni hatás ide-vagy oda, azt azért lássuk be, hogy nagyobb dózissal nagyon oda lehet vágni az egész szervezetet, főleg napi állandó adaggal.

Ennek ellenére, az ember sokkal könnyedebben néz az ünnepi koccintás elé, és sokkal átszellemültebben mondhatja: ?Egészségünkre!?

Címkék: cava, Champagne, egészség, habzóbor, kutatás, kutatók, pezsgő, polifenol, szívinfarktus, tudósok, vérnyomás

← 7 millió forintos konyak Hong Kong megelőzte Londont →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...
Loading
00:00 / 40:42
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    May 19, 2025 • 40:42

    Ács Bori, a Telex újságírója, gasztro rovatvezetője bölcsészeti háttérrel lett gasztrós szakíró, majd szakácskönyvszerző. Amiről ír, azt mindig tapasztalatból teszi: rigorózusan elkészít mindent maga.

  • Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    May 9, 2025 • 38:04

    Ercsey Dániel borszakíró, a Pécsi Borozó főszerkesztője igazi borverseny ultramaratonista: nála több nemzetközi és hazai versenyen kevesen vettek részt. Beszélgettünk a versenyek értelméről, magyar borok helyzetéről, bormarketingről.

  • Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Apr 24, 2025 • 38:08

    Az Arany Kaviár Étterem 2025. március 12-én ünnepelte fennállásának 35. évfordulóját. Harmincöt még gombócból is sok, nemhogy vendéglátásból. Ami az éttermet életben tartotta, nem titok, viszont annál nehezebb pálya: személyes részvétel, odaadás, szenvedély, kitartás.

  • Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Apr 9, 2025 • 40:43

    Étkezések, ételek Sopron város úriszékén, 1775 – ez a címe annak a forrásközlésnek és előtanulmánynak, amit D. Szakács Anita történész jegyez, és amely részletesen bemutatja, milyen ételek és italok voltak terítéken ebben az esztendőben az úriszék tagjainak.

  • Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Apr 2, 2025 • 41:15

    Diplomatának indult, külker végzettséggel, hat nyelvvel, ígéretes külföldi karrierrel. Aztán besodorta az először csak hobbinak induló gasztroblog. A Mautner Zsófi sztori.

  • A vegán pizzaiolo: Preyer György

    A vegán pizzaiolo: Preyer György

    Mar 28, 2025 • 38:41

    Kommunikációs szakember volt, aztán elkezdett pizzasütéssel foglalkozni, mondván, na nehogymár egy pizzát ne tudjon ő maga megsütni… Mára az egyik leginnovatívabb gasztroműhely tulajdonosa.

  • A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    Mar 19, 2025 • 42:12

    Döbbenetes, 200%-os büntetővámot jelentett be Donald Trump amerikai elnök az EU-ból érkező alkoholos italokra. Az USA az Európai Unio legnagyobb exportpiaca ebben az ágazatban, rengeteg érintett van a borászatoktól, a likőr- és párlatkészítőkön át a sörcégekig. Érintettek a gyartók, a kereskedők, de a sor végen a legnagyobb vesztes a fogyasztó…

  • Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Mar 13, 2025 • 33:11

    Vannak olyan ételek, amelyek világhírnévre tettek szert, és meghatározóak egy ország, vagy népcsoport szempontjából, így aztán nem meglepő, ha sokan azt hiszik, hogy ezek hagyományos, régi receptek. Nos, ez nagyon sokszor nem így van…

  • A prágai temető receptjei

    A prágai temető receptjei

    Mar 5, 2025 • 40:16

    Umberto Eco zseniálisan fordulatos, cselekményben tobzódó 19. századi történelmi regényének főhőse Simone Simonini – a galád hamisítónak és kémnek egyetlen öröme van az életben: az evés. Na, de miket eszik? És ezeket hogyan kell elkészíteni?

  • Nagy Zoltán: Prága úgy elhúzott, hogy csak a féklámpáit látjuk...

    Nagy Zoltán: Prága úgy elhúzott, hogy csak a féklámpáit látjuk...

    Feb 27, 2025 • 40:19

    „Nem mindig a személyes preferenciáinkat követi a piac, de nekünk az a dolgunk, hogy lekövessük a változásokat ” – mondja Nagy Zoltán, a Boutiq’ Bar tulajdonosa. Ezt azonban néha könnyebb mondani, mint csinálni…

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!