• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

Stellenbosch hatos

2014-09-11 ● Kodela Mia

Egy egészen különleges, Dél-Afrika borbemutatóval kezdte az In Vino Veritas borkereskedés az őszi szezont. Mindig külön öröm számomra, ha külföldi borokat kóstolhatok, és mivel Dél-Afrika nem túl gyakran szerepel a borboltok polcain, sem az éttermek kínálatában ? pár kivételtől eltekintve, ami jobbára egy pincészetet takar mindenhol – jó volt kicsit felfedezni ezeket.

Mindig nagy félelmem, hogy az éghajlat miatt általánosságban, savszegények ezek a borok, de most egyre-másra cáfoltak rá erre a kóstolt tételek. A Dél-Afrikát képviselő pincészetek a Stellenbosch és Tulbagh régióból kerültek ki: Ken Forrester, Stellenrust, Saronsberg (ez a tulbagh-i) és Simonsig. Stellenbosch régió a tengerparttól kicsit távolabb található, ahol még óceáni a klíma, ami segít az optimális savtartalom megőrzésében és megvédi az ültetvényeket a rothadástól és a lisztharmat kialakulásától a csapadékosabb területeken.

Az alábbi hat volt a kedvencem a bemutatón, kiemelkedőek mind, de persze érdemes kísérletezni a további palackokkal is, ha már adott rá a lehetőség.

Ken Forrester, The FMC 2012 Chenin Blanc, idős ültetvényről készült, botritiszes szemek felhasználásával is. 400 literes új francia hordóban erjedt és érlelődött, seprőn tartva, 12 hónapig. Méz, narancs, narancshéj, barackos jegyek, vajasság, vanília, édesfűszerek. Komplex, jó egyensúlyban tartja a sav, hosszú lecsengés, nagyon szép bor. (92 pont)

Ken Forrester, Renegade 2010 54% Shiraz, 29% Mourvedre, 17% Grenache házasítása. 18 hónapig érlelték másod ?és harmadtöltésű francia hordóban. Bogyós gyümölcsök, meggy, rum, édesfűszer, vanília, égetett cukor, gyanta. Behízelgő, kellemes édességgel, és gyümölcsös könnyedséggel. A jó savszerkezet egyensúlyban tartja, igazán jó ivású tétel, kellő tartalommal. (90 pont)

Ken Forrester, The Gypsy 2010 64% Grenache, 30% Syrah, 6% Mourvedre. 12 hónapot külön-külön, majd újabb 12 hónapot házasítva volt új francia hordóban. Halvány füst, égetett cukor kesernyéje, feketebogyós gyümölcsök, élénk fűszeresség, vanília, fás jegyek. Komplex, komoly, testes bor, jó egyensúllyal, de nem nehézkes. Érződik az alkohol, de elegáns marad, még bőven érhet is. (92 pont)

Stellenrust, JJ Handmade Picalot 2010 Pinotage, Cabernet Sauvignon, Merlot házasítása, a nevét is ezekről a fajtákról kapta. Kézműves tétel, a gépeket mellőzve, korabeli eszközökkel készítették. 18 hónapig mindegyik fajta külön érlelve francia hordóban, házasítás után még 6 hónapig együtt. Hecsedli, pirosbogyós gyümölcsök, kis füst és animalitás, dohánylevél, cseresznye, fűszeresség, kis gyógyszeres kesernye, fás jegyek. Nagyon érdekes aromákkal, elég sok de sima tanninnal, hosszú lecsengéssel. (89-90 pont)

Saronsberg, Full Circle 2011 80% Shiraz, 13% Grenache, 5% Mourvedre, 2% Viognier házasítása. Égetett cukor, feketebogyós gyümölcsök, áfonya, kékvirág, vanília, élénk fűszeresség, vajasság. Testes, egyszerre komoly mégis könnyed karakter a jó savszerkezetnek köszönhetően. Az alkohol 14,5%, érződik, de nem ugrik ki, hosszú lecsengés. (91 pont)

Saronsberg, Viognier 2012 Első -, másod ? és harmadtöltésű francia nagyhordóban érlelték 14 hónapig, almasavbontás nélkül. Virágos, könnyed karakterű, grapefruit, körte, barack, kis trópusi jegyek, méz, finom fűszeresség, mandula. Kellemes, jó ivású tétel, közepes savval és közepesen hosszú lecsengéssel. (89-90 pont)

Címkék: 2010, 2011, 2012, cabernet sauvignon, Chenin Blanc, Dél-Afrika, grenache, In Vino Veritas, Ken Forrester, merlot, mourvedre, Pinotage, Saronsberg, Shiraz, Stellenbosch, Stellenrust, Viognier

← M. Chapoutier Les Becasses Cote-Rotie 2001 Magnum Gere Kopár 2009 →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...
Loading
00:00 / 40:42
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    May 19, 2025 • 40:42

    Ács Bori, a Telex újságírója, gasztro rovatvezetője bölcsészeti háttérrel lett gasztrós szakíró, majd szakácskönyvszerző. Amiről ír, azt mindig tapasztalatból teszi: rigorózusan elkészít mindent maga.

  • Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    May 9, 2025 • 38:04

    Ercsey Dániel borszakíró, a Pécsi Borozó főszerkesztője igazi borverseny ultramaratonista: nála több nemzetközi és hazai versenyen kevesen vettek részt. Beszélgettünk a versenyek értelméről, magyar borok helyzetéről, bormarketingről.

  • Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Apr 24, 2025 • 38:08

    Az Arany Kaviár Étterem 2025. március 12-én ünnepelte fennállásának 35. évfordulóját. Harmincöt még gombócból is sok, nemhogy vendéglátásból. Ami az éttermet életben tartotta, nem titok, viszont annál nehezebb pálya: személyes részvétel, odaadás, szenvedély, kitartás.

  • Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Apr 9, 2025 • 40:43

    Étkezések, ételek Sopron város úriszékén, 1775 – ez a címe annak a forrásközlésnek és előtanulmánynak, amit D. Szakács Anita történész jegyez, és amely részletesen bemutatja, milyen ételek és italok voltak terítéken ebben az esztendőben az úriszék tagjainak.

  • Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Apr 2, 2025 • 41:15

    Diplomatának indult, külker végzettséggel, hat nyelvvel, ígéretes külföldi karrierrel. Aztán besodorta az először csak hobbinak induló gasztroblog. A Mautner Zsófi sztori.

  • A vegán pizzaiolo: Preyer György

    A vegán pizzaiolo: Preyer György

    Mar 28, 2025 • 38:41

    Kommunikációs szakember volt, aztán elkezdett pizzasütéssel foglalkozni, mondván, na nehogymár egy pizzát ne tudjon ő maga megsütni… Mára az egyik leginnovatívabb gasztroműhely tulajdonosa.

  • A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    Mar 19, 2025 • 42:12

    Döbbenetes, 200%-os büntetővámot jelentett be Donald Trump amerikai elnök az EU-ból érkező alkoholos italokra. Az USA az Európai Unio legnagyobb exportpiaca ebben az ágazatban, rengeteg érintett van a borászatoktól, a likőr- és párlatkészítőkön át a sörcégekig. Érintettek a gyartók, a kereskedők, de a sor végen a legnagyobb vesztes a fogyasztó…

  • Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Mar 13, 2025 • 33:11

    Vannak olyan ételek, amelyek világhírnévre tettek szert, és meghatározóak egy ország, vagy népcsoport szempontjából, így aztán nem meglepő, ha sokan azt hiszik, hogy ezek hagyományos, régi receptek. Nos, ez nagyon sokszor nem így van…

  • A prágai temető receptjei

    A prágai temető receptjei

    Mar 5, 2025 • 40:16

    Umberto Eco zseniálisan fordulatos, cselekményben tobzódó 19. századi történelmi regényének főhőse Simone Simonini – a galád hamisítónak és kémnek egyetlen öröme van az életben: az evés. Na, de miket eszik? És ezeket hogyan kell elkészíteni?

  • Nagy Zoltán: Prága úgy elhúzott, hogy csak a féklámpáit látjuk...

    Nagy Zoltán: Prága úgy elhúzott, hogy csak a féklámpáit látjuk...

    Feb 27, 2025 • 40:19

    „Nem mindig a személyes preferenciáinkat követi a piac, de nekünk az a dolgunk, hogy lekövessük a változásokat ” – mondja Nagy Zoltán, a Boutiq’ Bar tulajdonosa. Ezt azonban néha könnyebb mondani, mint csinálni…

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!