• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

Vörösborral a stroke ellen

2010-05-04 ● Kántor Endre

Újabb kutatás bizonyítja a rezveratrol védő szerepét: most az amerikai Johns Hopkins kutatóorvosai kísérletekkel bizonyították, hogyan védi meg az agyat a vörösbor egy esetleges stroke ellen.

Sorjáznak a borban található polifenolok jótékony hatásáról szóló cikkek, most a nagynevű Johns Hopkins egyetem kutatói tették fel az i-re a pontot legújabb rezveratrolos eredményeikkel. A rezveratrol ugye, egy polifenol antioxidáns vegyület, a szőlő héjában és magjában lakozik, és sokan kutatják (többek között Kapronczai Balázs is, a Polgár pincétől, a Pécsi Tudományegyetemen ebből írt PhD disszertációt.)

A mostani kutatásban egerekkel kísérleteztek. Szegényeknek beadtak egy adag rezveratrolt, majd két órával később stroke-ot (szélütés ? agyi vérkeringési zavar) indukáltak bennük, azaz korlátozták az agy vérellátását. Azt találták, hogy a rezveratrolt kapott csoport agysejtjei sokkal kisebb arányban károsultak. Sylvain Dor PhD tanársegéd szerint a kutatás eredményei azt támasztják alá, hogy a rezveratrol megemeli a szintjét a heme oxygenase (HO) enzimnek, melyről már kiderült korábban, hogy védi a károsodástól az agysejteket. Amikor beüt a szél (elnézést) az agy sokkal jobban tud védekezni, mert jelentősen magasabb enzim szintje van. Azoknál az egereknél, ahol nem volt rezveratrol beadás, az agysejtek elhaltak az idézett stroke után.

A kutatók kiemelték, hogy még sok vizsgálat hátravan. Annyit előre is elmondtak, hogy rezvratrolos étrend kiegészítőknél nem biztos, hogy fellép ez a hatás: valószínűleg szükség van a borban található alkoholra, hogy koncentrálja az optimális rezveratrol szintet. Ennek ellenére, senkit nem bíztatnak arra, hogy sok bort igyon, hiszen a túlzott alkoholfogyasztásnak megvannak a káros mellékhatásai. Egyelőre azt sem tudják biztosan, hogy mennyi az annyi: mekkora az optimális adag bor, és milyen bor az, hisz minden bornak más a rezveratrol szintje.

Azt is elmondták: valószínűleg elég egy viszonylag kis dózis, ami csak arra kell, hogy beindítsa a sejtekben már eleve jelen lévő enzim szintjének növekedését a szervezetben. Egy biztos: több kutatás kell, mondták a Johns Hopkins egyetem tudósai.

Címkék: agyvérzés, antioxidáns, egészség, egyetem, kísérlet, kutatás, kutatók, polifenol, rezveratrol, stroke, szélütés, tudósok

← Bor és internet Törvényes a szlovák Tokaj →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Kedvenc gyerekkori kaják, kávé, túrázás - Németh Bálint
Loading
00:00 / 34:51
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Kedvenc gyerekkori kaják, kávé, túrázás - Németh Bálint

    Kedvenc gyerekkori kaják, kávé, túrázás - Németh Bálint

    Nov 13, 2025 • 34:51

    „Megkérdezhetem, hogy mi volt a kedvenc gyerekkori kajád?” – ezzel a felütéssel főzi meg hírességek kedvenceit a Balint’s Pot rövid videóiban Németh Bálint privát séf.

  • Kéktúrásból hasgombász: Almási Petra

    Kéktúrásból hasgombász: Almási Petra

    Nov 5, 2025 • 31:54

    Ehető gombák Magyarországon címmel jelent meg Almási Petra könyve, a hazai erdők fogyasztható gombáiról, friss felhasználási módjairól és tartósításásáról. Kezdő és gyakorlott gombászoknak, és a megszokottól eltérő alapanyagokra nyitottaknak.

  • Mit adott nekünk Gundel Károly?

    Mit adott nekünk Gundel Károly?

    Oct 21, 2025 • 32:13

    Világlátott vendéglős, hagyományőrző, újító, gasztro író, akiről a világkiállítás kapcsán még a New York Times is szuperlatívuszokban írt. Katona Csaba történész és Kántor Bandi születésének évfordulója apropóján beszélgetnek Gundel Károlyról.

  • Kappadókiától Dzserbáig - nyári élményeink

    Kappadókiától Dzserbáig - nyári élményeink

    Oct 16, 2025 • 36:22

    Az idei nyár is dúskált gasztro élményekben – persze így van ez, ha az ember eleve keresi ezeket. Gazdagodtunk szép élményekkel külföldön és itthon is, ezeket elevenítjük fel.

  • Celebpiák: Jason Momoa vodkáján is túl

    Celebpiák: Jason Momoa vodkáján is túl

    Oct 9, 2025 • 39:05

    Mit keresnek a celebek a lepárlókban, pincékben? Mióta trend az, hogy egy színész, zenész, vagy sportoló saját italmárkát népszerűsít? Erről beszélgettünk Nagy Zoltánnal, a Boutiq’Bar tulajdonosával.

  • Bubik Szekszárdról - 1838

    Bubik Szekszárdról - 1838

    Sep 30, 2025 • 37:03

    Szekszárd és pezsgő? Ráadásul methodé tradicionelle, azaz palackos erjesztés és érlelés? Az 1838 nem egy dátum, bár az is lehetne, hisz a magyar pezsgőgyártás hőskorát idézi meg, a számmal ellátott palackokban azonban egy borvidék teljesen új arca mutatkozik be.

  • Női szemmel a rum pincében - Cynthia Vargas, a Matusalem master blendere

    Női szemmel a rum pincében - Cynthia Vargas, a Matusalem master blendere

    Sep 23, 2025 • 15:21

    Izgalmas, rendhagyó és hiánypótló bemutatón vehettünk részt a Casa Ron Matusalem és a Liquid Gold rendezésében: a master blender Cynthia Vargas először hagyta el a dominikai érlelőpincét, hogy bemutassa, mivel dolgozik most, milyen újdonságok vannak.

  • Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Jun 24, 2025 • 35:54

    Pacal, hagymás vér, kakastöke paprikás, bárányszív steak, a Hortobágy osztrigája, rántott velő – fincsi, mi? Bizony fincsi, pedig a legtöbben vagy nem mernek ilyen alapanyaghoz nyúlni, vagy nem is tudnak róla.

  • A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    Jun 17, 2025 • 35:22

    Idén volna 200 éves a füredi Anna-bál… De csak volna, ha igaz lenne a legenda. Sajnos azonban, mint oly gyakran, itt sem teljesen stimmel a sztori, legalábbis jelen történeti tudásunk és a kutatások alapján.

  • Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Jun 11, 2025 • 39:18

    Ranjeet Singh Dhillon, a 20 éves Indigo, Bombay és Indigo Express éttermek társtulajdonosa fiatalemberként, először 1990-ben érkezett Magyarországra, amiről akkor még alig tudott valamit.

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!