// bejegyzés

Gondoljuk

A csodálatos piceatannol

closeEz a bejegyzés több mint egy éve született, és lehet, hogy elavult információkat is tartalmaz!

A piceatannol csodás anyag: teljesen meggátolhatja a zsírsejtek kialakulását, védelmet nyújthat szívbetegség, neurodegeneratív betegségek, és rák ellen. Ja, és a vörösborban van.

Milyen jó, hogy a mérvadók megénekelték a bor és egészség témakörben megjelent hírek végét, amikor kibukott a Dipak Das-botrány. Most ezek a kárörvendő hangok kaptak egy gyomrost, mégpedig a Purdue Egyetem kutatóitól, akik azt találták, hogy a vörösborokban is fellelhető piceatannol nevű polifenol késlelteti a fiatal zsírsejtek kialakulását, és megakadályozza érésüket, magyarán féken tudja tartani az elhízást.

Bővebben: a vegyület – mely egyébiránt nem a rezveratrolhoz hasonlít, ahogy sok hírorgánum ezt írta, hanem annak metabolizált változata – gátolja az inzulin arra irányuló képességét, hogy aktiválja azokat a géneket, amelyek a zsírsejtek létrehozásának további szakaszait irányítják, írja a Wine Spectator.

A piceatannolnak a rezveratrolhoz képest egy hidrogén és egy oxigén molekulával többje van, ezért a szervezet nehezebben emészti meg – így nem ürül ki olyan gyorsan.

A piceatannol jelenlétében a fiatal zsírsejtek késleltetése, vagy teljes gátlása figyelhető meg; a továbbiakban a piceatannol stabilitásának és oldhatóságának fejlesztésén kell dolgozni a biológiai hatás elérése érdekében – mondta a Journal of Biological Chemistry-ben megjelent kutatás vezetője, Kee-Hong Kim. Kisebb adagokban 20%-al csökkentette a zsírsejtek kialakulását, nagyobb adagokban 80-100%-ban gátolta meg.

A piceatannol nem újdonság, régóta kutatják, és ezekből a kísérletekből kiderült, hogy a szívbetegség és a neurodegeneratív betegségek, ill. a rák ellen is védelmet nyújthat. Az egyik gond, az, hogy főleg olyan növényekben található meg, melyek nem fogyaszthatók, így például legnagyobb mértékben a Norvég lucfenyőben, melynek latin nevéből származik a vegyület elnevezése. Szerencsére fellelhető a maracujában (divatosan ez a passziógyümölcs) málnában, feketeáfonyában is, a kutatáshoz mourvedre szőlőből nyerték ki. Nem lennék meglepve, ha a magas rezveratrol tartalmú fajtáknál ugyancsak magas piceatannol szintet mutatnának ki.

Kapcsolódó:

Ajánljuk:

A szalvétába tekert sunák esete
Etyek? Metyek!
Mennyit költünk borra?
Egy, csak egy legény
Magyarok ott alant
Elvakít az előítélet démona
Tokaj: van még mit tenni

Nincs hozzászólás ehhez: “A csodálatos piceatannol”

Hozzászólás

Jelentkezz be a hozzászóláshoz!Legutóbbi hozzászólások

  • Kántorbandi: @ BZoltan: Zoli, nem az, legyél is lokálpatrióta. Én azonban azt képviselem, hogy tanuljuk meg a bort...
  • BZoltan: Hát, nem tudom. Vegyes érzéseim vannak amikor azt látom, hogy bővül a külföldi borok kínálata. Egyrészt ugye...
  • Kántorbandi: @ hegyaljai: mi köszönjük!

Csatlakozz!