Illatos-e Badacsony?

A Badacsonyi Céh Turisztikai Egyesület az idén negyedik alkalommal rendezett a New York Palotában sétáló kóstolót, a szakmának és a nagyközönségnek egyaránt. A szervezők ez évben – az olaszrizling, a szürkebarát és a kéknyelű után– az illatos fajtákat szerették volna kiemelni.

Gondoltam, hogy ennyi muskotályt és irsait még én is kibírok, még érdekes is lehet, hogy ebben a műfajban mit mutatnak a termelők, és persze sokan keresik a könnyedebb, populárisabb tételeket. Emellett azt ígérték, hogy természetesen más fajtákkal is készülnek a pincészetek. A tavalyi nem nevezhető jó évjáratnak, a borászok meglátása szerint mégis elég nagy biztonsággal termelhetők ilyenkor is ezek a fajták, kevésbé érzékenyek és megfelelő borászati technológiával jó minőségben készíthető belőlük csendes és habzóbor is.

A termelők közül viszont többen egyáltalán nem hoztak illatos fajtát; hogy azért mert nem is készítenek vagy nem olyat, amit itt szívesen megmutattak volna, vagy úgy gondolják, hogy Badacsonynak nem feltétlenül ezt kéne kiemelnie (noha értem, hogy miért akarnak tematikát meghatározni a szervezők) azt nem tudom, de a rendezvény első felében igyekeztem kizárólag ezeket kóstolni, ha már.

foto 1

Borbély Pincészet, Bóbita Gyöngyöző bor 2014

70% Irsai Olivér, 30% Olaszrizling. Illatos, virágos, citrusos, a 8-9 g/l maradékcukor kifejezetten édesíti, kell mellé az élénk sav. Illatos, 10% az alkohol, semmi meglepő nincs benne, de korrekt a maga nemében.

Szent György Pince és Étterem, Irsai Olivér 2014

Fajtajelleges illat, édes karakter, szőlő, ízben kifejezett fémesség, citrus és egy csípős érzet, alacsony alkohol.

Istvándy Pincészet, Bizsergés Muskotály 2013

Reduktív, szőlő, méz, mandarin, zöldfűszer, kis kesernye, visszafogottabb karakter, az alkohol 13%, jól iható, behízelgő tétel. (A 2013-as Kéknyelű fiatal, de ígéretes)

SkizoBor, Irsai Olivér 2014

Teljesen korrekt borokat szoktak készíteni, ez az irsai is jól iható, élénk savval, zöldalma, szőlőlé, kis méz, virágosság, tiszta és élénk. Jó kis tavaszi-nyári bor, de a 2013-as Olaszrizlinget és Furmintot sem érdemes kihagyni.

Laposa Birtok, Illatos 2014

Zenit és Muscat Ottonel házasítása, a citrusos frissesség dominál benne, kis körte, szőlő, fehérvirág, akác. Jó savszerkezet, jó egyensúly, tiszta és jól iható. (A Rizling2 2013 és a Bazalt Cuvée 2013 azért nyilvánvalóan jobban tetszett)

Nyári Pince, Cserszegi Fűszeres 2013

Alma, meszes-ásványosság, nem harsányan fajtajelleges, ami egyáltalán nem baj, kis kesernye, fűszeresség. A 13,5% alkoholt megérezni, de nem nagyon, mélyebb és érettebb mint amit várhatunk a fajtától.

Szászi Birtok Ottonel Muskotály 2014

Édes illat és íz, szőlő, barack, méz, barackbefőtt, fűszeresség, ásvány. Már-már soknak érzi az ember, annyira intenzív az egész, hozza a fajtára jellemző parfümösséget.

foto 3 (2)

NAIK Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet, Zervin 2014

Ezerjó és Bouvier fajták keresztezésével nemesítették, illatos, kis kesernyével, fémességgel, közepes savval, az édesség nekem túlzó benne, alacsony az alkohol. Amúgy jól iható, de túl nagy fantáziát itt most nem láttam benne.

Németh Pince Ottonel Muskotály 2014

Szőlő, selyemcukor, zöldfűszer, kakukkfű, mellette sok citrus, ásványosság, hordós jegyek. Az aromák elég izgalmasak, alacsony az alkohol, maradékcukros, jó egyensúllyal.

foto 4

Essen pár szó említés szintjén azokról is, akiknél nem illatos fajtákat kóstoltam: Bakó Ambrus Olasz – és Rajnai Rizlingeket hozott, szokás szerint nagyon ásványosak, komoly tételek, a Bencze Pincénél a Rajnaival kísérleteznek, nekem az Olaszrizling is tetszett, most a Pinot Noir annyira nem. Új felfedezés volt a Csendes Dűlő Szőlőbirtok, Molnár Júlia boraira szerintem oda fogok figyelni a jövőben is, a Villa Sandhal tételeinél megállapítottuk, hogy nagyon jót tesz nekik az érés, a régebbi évjáratok olyan komplexitást mutatnak, amire érdemes várni. A Gilvesy Pincészetet most már több egymás utáni rendezvényen is néztem, vibrálóak, tiszták a borok, kísérleteznek hordós Sauvignon Blanc-nal és jól teszik, a többibe sem nagyon tudok belekötni, nem mintha akarnék. A Sabar Borház szép ásványos, szikár tételeket hoz, akárcsak a Villa Tolnay, a Domaine Edegger sűrűbb, hordósabb, tartalmasabb borait is érdemes megnézni.

Minden vélemény számít!