Kis cabernet körkép II.

Az első részben francokat faggattunk Barta Wineworld Rolandnál, aztán jöttek a sauvignonok. Némi kavar azért volt az ügyben (lásd Grande Selection), de ezt a kételyt most tegyük félre.

Igazoltuk a közhelyeket újfent: a dögmeleg években (97, 03) volt némi esély, hogy beérjen nálunk a fajta, de a fenolos érettség ott sem volt meg mindenkinél. A franc-nak nagyobb az esélye szólóban szép kűrt futni, így hiába vetkőztük le a sauvignon barrique-divatját, ha nem találja a helyét a palettán. Szerintem a fajtának kedvező 2007-es év sok kérdésre fog választ adni és stíluskeresésben utat mutatni.

Csernik István Mátrai Cabernet Sauvignon 2008

Nehéz kezdés. Dugós. Illata pohos, bevizesedett „kínai-magyar” fűszerpaprikára emlékeztet.

Vincze Béla Egri Cabernet Sauvignon 1994

Nagyon híg hosszúkávéra emlékeztető szín. Illatában pörkölt feketekávé és érett csipkebogyó. Aszalt lekváros tónusok, még egy kis tannin is van benne. Élvezeti értéke már nincs.

Szent Donatus Cabernet Saugivnon reserve 1997

Némi alkoholtúlzás már az illatban (ugye ez is egy meleg év volt – mint 2003). Aztán itt is lekváros és kávés tónusok. Már nincs egyensúlyban (volt valaha?), élvezeti értéke ennek is minimális.

Szőke Mátyás Cabernet Sauvignon 2002

Megjöttek a savak! A lecsengés már nem rövidke, hanem legalább közepes. Sajnos csak a sav és az alkohol marad meg hosszan, a gyümölcs hamar távozik. Közepes a test is, illat és ízjegyei szilvát mutatnak minden szinten (ami inkább már dzsemes).

Kaló Imre Szomolyai Cabernet Sauvignon 1996

Nagyon érdekes illatjegyek: fekete pohárból simán fehérbornak ítélném. A savszerkezete is fehérborra emlékeztet. Különleges bor, de ahogyan a Kaló borai általában, nem feltétlenül a fajtáról szólnak. Az est legérdekesebb bora, amit bármikor szívesen kinyitnék – de nem amiatt, mert CS.

Simon József Egri Cabernet Sauvignon 1999

Csitultak az egri savak (már vörösboros szerkezetű, de nem bántó). Teste szép, a tanninjai még mindig húznak kicsit. Életben lévő bort találtunk ismét és megint az egriektől.

Tiffán Grande Selection 1999

Nagyon mély szín, kissé opálos. Lekváros jegyek illatban, elsőre kissé fűtő alkohollal. Ízében a karcos, de már simulóban lévő tanninok, itt is lekváros-szilvás. Tipikus villányi extraktbomba, ma már annyira nem stílus ez a tehervonat-érzés. A savak kissé csekély jelenlétén kívül (felteszem korábban sem volt ebben a kérdésben teljes a balansz) ez a bor még nagyon is él és nagyon is fogyasztható. Egy letűnt kor emléke, tiszteletre méltó koncentrációval.

kiscabkorkep_wineworld

Chateau Kajmád Szekszárdi Cabernet Sauvignon barrique 2000

Keresűcsoki és meggy az illatban, ízre is kb. ennyi. Vártnál kissé rövidebb a lecsengés, a test sem túl nagy, de mokány kis bor, nagy mennyiségű tanninnal, ami miatt max. férfiasnak mondható, egyensúlyban lévőnek nem.

Konyári János Cabernet Sauvignon Sigillum Loliense 2000

Mély, feketébe hajló  szín. Illatában „hősi halott”, viszont ízre nagyon szép  (szinte még primer) gyümölcsöket mutat, kellemes fűszerességgel. A tanninok itt is túloznak picit, de ezt elnézzük neki. Koránál jóval fiatalabbnak tűnik, kellemes meglepetés.

Günzer Zoltán Villányi Cabernet Sauvignon 2000

Kávés és szedres masszívság. Tanninjai szárítanak a korty végén, de még egyben van.

Malatinszky Csaba Villányi Kúria Szűretlen Cabernet Sauvignon 2000

Meleg, mediterrán jellegű szilvás-édesfűszeres illat. Ízben élénk és élő, sok fekete gyümölccsel, hosszú lecsengéssel. Selymes, de határozott tannin. Picit az alkohol az, ami borítja az egyébként még mindig remek összképet. Az est legjobbja.

Wunderlich Villányi Cabernet Sauvignon barrique 2000

Konkrét körömlakk-illat a hosszú szellőztetés ellenére. Aztán pici meggy. A korty gyorsan távozik a szájból, helyén csak alkoholos kesernye marad, ami sokáig fűt.

Sárosdi Szekszárdi Cabernet Sauvignon 2006

Semmi komoly csel, mondhatni alulról szagolja a 80 pontot, viszont egyszerűségében a sor vége felé nagyon jól esett a „megkínzott” nyelvemnek.

Pfneiszl Soproni Cabernet Sauvignon Hűvös Elegancia 2004

Vajas-ribizlis, hűvösebb tónusú bor. Szép savak, korty végén előbújó tanninok. A gneisz is kikandikál itt-ott. Egyetlen hibája, hogy sajnos rövid, így nagy bornak nem mondható.

Ruppert Ákos Villányi Cabernet Sauvignon 2008

Egészen parfümös és friss illatok, elsőre nem is mondanám CS-nek. Még bőven a gyümölcsfázisban. Megfelelő lezárása a sornak.

Ha ebből a sorból ki kéne emelni néhányat, ami még tartogat fejtegetnivalót, akkor elsősorban Kaló Imre és Malatinszky Csaba, másodsorban Tiffánék és Konyáriék borai voltak méltók erre.

Hozzászólások

 1. akov mondta

  Huh, ez a 2 cikk baromi érdekes volt. Ez annyit jelent, hogy a villányi (tágabb értelemben a hazai) CS, CF borok alig bírnak ki 10 évet. Ez komoly hidegzuhany.

  Mit gondoltok, mi állhat ennek a hátterében? Csak tippelni tudok:
  – Palackozás, dugó
  – Pincehigénia
  – Borstabilizálás

  Nem olyan régen a Borigóban lehetett olvasni egy mega Bock kóstolóról, ahol, úgy emlékszem elég sok 90-es évek elejéről-közepéről származó bor jó formában volt.

  Hihetetlen, hogy ebben a sorban meg már a 2000 körüliek is feladták! A múltkor egy Villa Brance Chianti Classico 2000 riserva-t bontottam, olyan friss primer gyümis volt (szép hordóval kiegészítve), hogy nem hittem el! Mintha 2-3 éve került volna palackba.

 2. Kántorbandi mondta

  Szerintem az általad felvetettek közül is be-becsúszott egy két faktor, azonban a legfontosabb: nem szabad elfelejteni, hogy magyar borászat mint olyan 20 éve van. Sokan keresik az utat, kísérleteznek, próbálkoznak, stb. Szerintem nem várható el, hogy ennyi idő alatt minden tanulság leszűrődjön. Mindenesetre tisztul a kép, biztos vagyok benne, hogy a mostanában készülő borok többet bírnak majd.

 3. Fater mondta

  AKOV: egyetértek Bandival és Veled is – egyrészt technológiai és ismeret-hiányból eredő, másrészt útkeresési-kísérletezési okai vannak szerintem is.

Minden vélemény számít!