• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

Kis cabernet körkép I.

2010-04-13 ● borravalo.hu

Két körben faggatunk ?öreg? cabernet-ket Barta Wineworld Rolandnál. A sor több ritkaságot, elfeledett, régi sztárt tartalmazott, mindenképpen izgalmasnak volt mondható. Elsőként a franc-oknak futottunk neki, szám szerint tizenöt volt a sorban, 1995-től 2007-ig.

Két általános megállapítás is igazolást nyert. Az egyik, mely szerint vörösbor fronton nagyjából az ezredfordulóra tehető egy minőségi lépcső meglépése, másrészt pedig bizonyos, hogy a franc sokkal jobban érzi magát nálunk, mint a csak ritkán (minden szempontból) beérő sauvignon. Nem mondom, hogy ez utóbbiak romokban hevertek, de bizonyos, hogy franc-fronton az összkép egységesebben szépen öregedő és csak kevéssé széthullott borokat mutatott.

Szt. Gaál Szekszárdi Cabernet Franc 1995

Áttetsző, világos korona, színre amcsi félliteres kávé (szinte egy öreg tawny). Savat itt max. a helyszínelők találnának, rég elillant az. A korty is eltűnik a szájból egy pillanat alatt. Már csak emlék.

kiscabkorkep_sztgaal

Molnár Pince Villányi Cabernet Franc 1996

Ennek már csak ?egyszerűen?  idős a színe. Illatra inkább több napos kávé, viszont ízben vannak még nyomokban gyümölcsös jegyek, ha nem is primer, inkább csak befőtt, de ennek is örültünk.

Wunderlich Villányi Cabernet Franc 1997

Mészkő és fekete csoki illat, meglepően friss szín. Elsőre azt hinném a tannin kapar az ízben de nem, nekünk csak az alkohol maradt, húz és tol, reszeli a szánkat rendesen. Ez a bor is csak érdekesség maradt mára.

Domaine Gróf Zichy Szekszárdi Cabernet Franc 1999

Az első tétel, ami szerkezetileg egészen egyben van még. Persze mondhatjuk, hogy ?1995? vagy ?1999?, ilyen távolságból teljesen mindegy, de tegyük fel engednénk ezt egy 2005 vagy 2009-es összekóstolással is? Az is ?csak? négy év. Nem hever romokban, de már bőven over the top.

Bella Zoltán Villányi Cabernet Franc 2002

Meleg és hűvös tónusok váltják egymást illatban, pedig ez régóta szellőzött. Kissé üres az íze, izgalmaktól mentes, matt.

St.Andrea Egri Cabernet Franc 2002

Fűszeres illatában hűvös tea, ízében még jelentős savak, némi alkoholos fűtéssel. Nincs egyensúlyban a bor, de hiszem, hogy őt elkaphattuk volna egy jobb pillanatában is. Érdekes, egyedi és a savait nézve még ilyen is lesz egy darabig.

kiscabkorkep_molnar

Feind Pincészet Tekereshegyi Cabernet Franc 2003

Illatban még mindig a hordó  jegyei, főleg kávé és sok animalitás. Idősebbnek tűnik a St.Andreánál, alkoholja magas, erős a palackbuké. Gyümölcsei aszaltak, itt-ott befőttesek. Már nincs a csúcson, de nem esett szét: érezhető volt a borász szándéka, hogy egy nagy testű, pörkölési aromákat is mutató bort készítsen.

Bock József Villányi Cabernet Franc 2003

Csokis-vaníliás animális illat. Vastag, testes bor kesernyével a végén. Nagyon koncentrált, áfonyás-sötét bogyós gyümölcsökkel, némi szilvássággal. Még platón van, tehát iható és nem öregszik túlságosan, úgyhogy aki ilyet bont csak azt kell eldöntse, hogy tetszik-e ez a stílus vagy sem.

Vincze Béla Egri Cabernet Franc Birtokbor 2005

Friss meggyes szedres illata után egy közepesnél kisebb testű, zavaró szerkezetű savakra építő (tiszta Olympos citromlé az egész) bor, nem tetszetős.

Simon József Egri Cabernet Franc 2005

Egészen más: hűvös, ?egries? jellegű, de a picit fűtő alkohol mellett a sav nem billenti meg és sok, a fajtára jellemző gyümölcsöt találunk benne. Kifejezetten szép bor.

Kaló Imre Szomolyai Cabernet Franc 2005

Florális-parfümös az illat, felkaptam a fejem rá. Inkább pinot noir-nak tűnik, mint franc-nak. Könnyed gyümölcsök, ásványosság, mint mindig: szemben a trenddel.

Tamás Pince Csopaki Cabernet Franc 2006

Nagyon minerális és vegetális ilat. Kemény savak, a fától pedig szinte vajas a textúra. Jönnek az ásványok az ízben is. Keveset mutat a fajtából, sokat a hegyből.

kiscabkorkep_wunderlich

Tüske Pince Szekszárdi ?Baranya-völgyi? Cabernet Franc 2006

Számtalanszor kóstoltam már ezt a bort és mindig tetszett, ráadásul mindig úgy vettem észre, hogy a velem együtt kóstolók is szeretik. Sok van belőle mindenből, nagy testű és sűrű anyag. Gyümölcsei érettek, cseranyaga rendezett. Jó fogyasztani.

Heumann Villányi Cabernet Franc 2007

Meleg, már-már mediterrán melegség sok újfás jeggyel az illatban. Nagyon tolja az alkohol: szinte édes az egész bor, mindemellett rendkívül populárisra hangolt téma. Sok fekete gyümölcs, sok markáns tannin. Aki ezt szereti Villányban, imádni fogja.

Bolyki Pince Egri Cabernet Franc 2006

Ennek a bornak van tartása: sok gyümölcs és jó savak, közepesnél épp csak nagyobb test, egyensúlyban, érett anyagból. Klassz bor, még érlelhető.

Tetszett, hogy sok, tisztességben megöregedett és ma már ritkaságszámba menő bort kóstolhattunk, viszont egyértelmű volt a technikai bizonytalankodás a régebbi tételeknél. Nem meglepő, hogy a jelen évezredben készült borok közül kerültek ki a legjobbak: számomra a Tüske Pince, Bolyki János és Bock József alkotása tetszett leginkább.

Címkék: Balaton, Bella, Bock, Bolyki, Cabernet, cabernet franc, csopak, domaine gróf zichy, Eger, Feind, heumann, Kaló, molnár, Simon, St. Andrea, Szekszárd, szt. gaál, tamás pince, tüske, Villány, Vincze, Wunderlich

← Gróf Buttler Bikavér 2006 – Bukolyi hegyet facsar Kis cabernet körkép II. →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...
Loading
00:00 / 40:42
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    May 19, 2025 • 40:42

    Ács Bori, a Telex újságírója, gasztro rovatvezetője bölcsészeti háttérrel lett gasztrós szakíró, majd szakácskönyvszerző. Amiről ír, azt mindig tapasztalatból teszi: rigorózusan elkészít mindent maga.

  • Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    May 9, 2025 • 38:04

    Ercsey Dániel borszakíró, a Pécsi Borozó főszerkesztője igazi borverseny ultramaratonista: nála több nemzetközi és hazai versenyen kevesen vettek részt. Beszélgettünk a versenyek értelméről, magyar borok helyzetéről, bormarketingről.

  • Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Apr 24, 2025 • 38:08

    Az Arany Kaviár Étterem 2025. március 12-én ünnepelte fennállásának 35. évfordulóját. Harmincöt még gombócból is sok, nemhogy vendéglátásból. Ami az éttermet életben tartotta, nem titok, viszont annál nehezebb pálya: személyes részvétel, odaadás, szenvedély, kitartás.

  • Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Apr 9, 2025 • 40:43

    Étkezések, ételek Sopron város úriszékén, 1775 – ez a címe annak a forrásközlésnek és előtanulmánynak, amit D. Szakács Anita történész jegyez, és amely részletesen bemutatja, milyen ételek és italok voltak terítéken ebben az esztendőben az úriszék tagjainak.

  • Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Apr 2, 2025 • 41:15

    Diplomatának indult, külker végzettséggel, hat nyelvvel, ígéretes külföldi karrierrel. Aztán besodorta az először csak hobbinak induló gasztroblog. A Mautner Zsófi sztori.

  • A vegán pizzaiolo: Preyer György

    A vegán pizzaiolo: Preyer György

    Mar 28, 2025 • 38:41

    Kommunikációs szakember volt, aztán elkezdett pizzasütéssel foglalkozni, mondván, na nehogymár egy pizzát ne tudjon ő maga megsütni… Mára az egyik leginnovatívabb gasztroműhely tulajdonosa.

  • A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    Mar 19, 2025 • 42:12

    Döbbenetes, 200%-os büntetővámot jelentett be Donald Trump amerikai elnök az EU-ból érkező alkoholos italokra. Az USA az Európai Unio legnagyobb exportpiaca ebben az ágazatban, rengeteg érintett van a borászatoktól, a likőr- és párlatkészítőkön át a sörcégekig. Érintettek a gyartók, a kereskedők, de a sor végen a legnagyobb vesztes a fogyasztó…

  • Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Mar 13, 2025 • 33:11

    Vannak olyan ételek, amelyek világhírnévre tettek szert, és meghatározóak egy ország, vagy népcsoport szempontjából, így aztán nem meglepő, ha sokan azt hiszik, hogy ezek hagyományos, régi receptek. Nos, ez nagyon sokszor nem így van…

  • A prágai temető receptjei

    A prágai temető receptjei

    Mar 5, 2025 • 40:16

    Umberto Eco zseniálisan fordulatos, cselekményben tobzódó 19. századi történelmi regényének főhőse Simone Simonini – a galád hamisítónak és kémnek egyetlen öröme van az életben: az evés. Na, de miket eszik? És ezeket hogyan kell elkészíteni?

  • Nagy Zoltán: Prága úgy elhúzott, hogy csak a féklámpáit látjuk...

    Nagy Zoltán: Prága úgy elhúzott, hogy csak a féklámpáit látjuk...

    Feb 27, 2025 • 40:19

    „Nem mindig a személyes preferenciáinkat követi a piac, de nekünk az a dolgunk, hogy lekövessük a változásokat ” – mondja Nagy Zoltán, a Boutiq’ Bar tulajdonosa. Ezt azonban néha könnyebb mondani, mint csinálni…

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!