Malatinszky Noblesse Serena 2009

Úgy esett, hogy egy estére kettesben maradtam egy palack Malatinszky Serena 2009-el. Meg kell mondanom, kellemes egy este volt.

Valahogy a véletlen hozta így, nem volt kedvem vörösborozni, de könnyed fehérre sem vágytam, sem túlburjánzó ásványokra, mégis, valami mélyebb cuccot kerestem. A kezem megakadt a 2009-es Serenán, és sikeresen leküzdöttem a kis sikoltva tiltakozó (szirénázó –sic!) hangot, mely arra próbált rábírni, hogy ezt ne bontsam most ki, tegyem csak el későbbre, valami alkalomra. Én azonban azzal riposztoltam, hogy péntek este van, amit itthon töltök, és különben is capre diem, miegymás, meg a kedvenc sorozatom új évadja, tehát itt dugó fog húzódni, és kuss!

Malatinzsky Noblesse Serena 2009 - borravalo.hu

A hang fölöslegesen azt sipította, hogy dehát a Steven Spurrier ezt a bort választotta be 2010-ben a az angol Decanter magazinba legjobb európai fehérbornak, szal nem kéne, nem szabadna, de késő, már tekertem is bele a Vialtót.

A küvé 55% chardonnay, 40% rajnai rizling és 5% muscat ottonel – először a chardonnay-t érezni, jellegzetes gyümölcseivel, de azonnal csatlakozik hozzá a rizling citrusos vonala és a muskotály parfümössége, virágossága. Mindez azonban nem rúg orrba, nagyon elegánsan jön, szagolgatni kell és érdemes is. Ugyanezt a sokrétűséget, komplexitást hozza szájban, fehérgyümölcsökkel, édesfűszerekkel, halvány, de felfedezhető hordós jeggyel és némi vegetalitással. Az egyensúly megvan, a savak, a test és az alkohol profin összecsiszolva. Kifinomult egy bor ez. Miközben azon gondolkodtam, hogy ezt bizony el lehet csócsálgatni, sikerült is. 3600 Ft körül kapható, az élmény azonban 4 csillagossá teszi.

Minden vélemény számít!