Szekszárdi Fuxlik Budapesten

Mindenki tudja már, mi az a Fuxli, mi az a Siller, úgy tűnik, hogy jó ötlet volt a termelők részéről ez a néhány évvel ezelőtti kezdeményezés. Az idei Fuxlik bemutatóján mind a tíz bekerült pincészet képviseltette magát egy-egy 2014-es sillerrel.

Az idei év borai viszonylag egységes minőségűek, jól ihatóak. Az évjáratnak köszönhetően alacsony alkohollal és élénk savakkal számolhatunk, de hát ki lehetne nálam boldogabb, ha sok savat hoz egy évjárat? Nagy csodát ne várjunk, de nem is kell, legyenek tiszták, frissek, jól ihatóak, magukban vagy fröccsnek, és ha még árértékben is jók, akkor semmi bajunk nem lehet. Kóstolva mind a tízet, összességében elégedett vagyok és az is elégedett lesz, aki megveszi a palackokat.

A szekszárdi termelők saját maguk választják ki vakkóstoláson, hogy melyek azok a tételek, amik évről-évre bekerülhetnek a szortimentbe, a mostani 12 indulóból kettő maradt ki, ez elég jó arány. Hirtelen az jutott eszembe, hogy izgalmas lenne, ha jövőre a kimaradt tételeket is megnézhetnénk… de addig itt van az idei tízes, lehet válogatni a könnyedebb, reduktív szinte-rozétól a hordóban tartott már-már vörösig.

foto 5 (2)

Pósta Borház

85% kékfrankos, 15% kadarka házasítása. Nagyon szép szín, sok ribizli, fűszeresség, ásvány, vérnarancs, pirosbogyós gyümölcsök. Tetszenek ezek a szép aromák, jól iható, kis édesség kerekíti. Igazán remek tétel.

Heimann Családi Birtok

Kékfrankos és kadarka házasítása. Gyümölcsös és fűszeres, kis fűszerpaprika, málna, cseresznye, grapefruit. Élénk savak, szép frissesség, nem túlzó, inkább visszafogott karakter. Alacsony az alkohol (12%), magában, de fröccsnek is szuper jó.

foto 1 (2)

Takler Pince

97% kékfrankos, 3% kadarka. Fanyar meggy, grapefruit, eper, kis cseresség, meszes ásványosság, citrusok. Élénk sav, az 1 g/l maradékcukor alig érezhetően, de szépen kerekíti a bort. Jó az egyensúly, üde, nagyon friss palackozás, úgyhogy még ennél is jobb lesz!

Mészáros Pál Borház és Pince

Kadarka 60%, kékfrankos 40%. Fűszeres, fűszerpaprikás, fanyar ribizli, cassis, ásványosság, virágok. Az alkohol alacsony (11%), könnyed, friss, teljesen száraz, élénk savval. Inkább rosé vonal.

Sebestyén Pince

50% kékfrankos, 50% merlot. Ha jól emlékszem, az egyedüli tétel, ami hordóban volt, méghozzá 500 literes nagyhordóban. Illatban és ízben is intenzívebb a legtöbb kóstolt fuxlinál. Fűszeres, cseresznye, meggy, sűrűbb és édesebb karakter. Van sava, de lágyabb, érezni némi tannint is, ez a vörösbor felé hajlik inkább.

Merfelsz Pincészet

70% kékfrankos és 30% merlot házasítása. Citrusos, kissé c-vitaminos is elsőre, aztán jönnek a klasszikus pirosbogyós gyümölcsök, fűszerek, pörkölt aromák. Édesebb a karaktere, a 13% alkohol melegíti a kortyot.

Prantner Pince

Meglepő, hogy a 70% kékfrankos mellé 30% cabernet sauvignon-t házasítottak. Behízelgő, gyümölcsös illat, málnacukor, meszesség, édesfűszer, eper, piros bogyósok, tűzkövesség. Jó a sav, édes karakterű a bor, 12,5% az alkohol. Tömörebb, sűrűbb tétel, picit tanninos, de egészében véve kerek bor.

foto 1

Márkvárt Pince

60% kékfrankos, 40% zweigelt. Málna, cseresznye, gumicukor, meszes-ásványosság, fémesség, zöldfűszerek. Gyümölcsös, behízelgő de nem kifejezetten édes, jó ivású, élénk savakkal, ízben kis visszafogottsággal.

Eszterbauer Borászat

Csak kékfrankosból készült. Vegetális, vérnarancs, a tipikus pirosbogyós gyümölcsökkel és fűszerességgel. Élénk, jó az egyensúlya, az alkohol 12%. Van benne lendület, talán kevésbé izgalmas, mint pár másik tétel, de könnyed, jó savú, ’rozés’ tétel.

Göndöcs Lajos

40% kékfrankos, 40% kadarka és 20% zweigelt házasítása. Gyümölcsös, ásványos, kis fűszerességgel. Kifejezett almás íz (megegyeztünk, hogy az almasavbontás miatt), vajas-krémes textúra, az évjárathoz képest lágy, alacsony savak (5,6 g/l), egy kis édesség a végén. Kétségkívül egyedi tétel a sorban, kíváncsi lennék rá kicsit később.

Minden vélemény számít!