Tradíció és modernizmus

Nemrég volt szerencsém Bécsben és Kismartonban tölteni némi időt, így ismét alkalmam nyílt kicsit ismerkedni az Esterházy pincészet boraival. Most azonban nem csak a kastélynál átadott új borbárt néztem meg, hanem ellátogattam a pincébe is.

Az Esterházy család borászkodása nem ma kezdődött, munkájukkal úttörők voltak a régióban már vagy háromszáz éve is. Maga a birtok és a kastély 1622-ben lett a családé, mikoron Miklós gróf cserét eszközölt Bethlen Gáborral. Miklós megkapta a fraknói és a kismartoni uradalmakat, Bethlen Gábor pedig Miklós távoli munkácsi birtokát. A borászkodás is nagyjából ekkor kezdődött, az úttörő magatartás már akkor látszott: a 18. században is a kornak megfelelő legmodernebb technológiával dolgoztak. (Ma Ausztria legmodernebb borászatainak egyike az Esterházy, ha nem A.)

A mai burgenlandi fajtaválaszték nagyja is nekik köszönhető, ők telepítettek először szürkebarátot, pinot blanc-t, chardonnay-t és pinot noirt, egyenesen Burgundiából. Maria Lunati-Visconti grófnő, II. Pál Antal herceg (1711–1762) felesége, 1758-ban adott megbízást pinot noir-tőkék telepítésére és egy francia borászt szerződtetésére.

Aki járt a kastélyban, biztos találkozott a bejáratnál található kis ajándék-borboltban a palackokkal, ha máshol nem is. 2006-ban újabb impulzus érkezett, és elkészült a trausdorfi (Kismartontól pár kilométerre) található új, modern pinceépület, melyben kóstolótermek, látvány barikkérlelő és a borászat minden más helysége is helyet kapott. Az épület impozáns, figyelemfelkeltő, és manifesztációja mindannak, amit Esterházyék gondolnak magukról és boraikról.

A kóstolóterem teraszáról egyenesen az Esterházy Kastélyra lehet látni, ill., mindkét, a pincészet tulajdonában lévő terület látható. Egy a kastély mögötti lankákon, a másik kb. kilencven fokkal jobbra a Lajta-hegység lankáin. A hegységet és a mellette keletre a Fertő-tóig, és délre a magyar határig nyúló területet németül Leithabergnek hívják és külön DAC minősítést élvez. A talaj különleges, Lajtai mészkő és csillámpala. A hegység meredek lankái, az észak-nyugati védettség és a Fertő-tó közelsége is nagy hatással vannak a szőlők minőségére.

65 hektáron dolgoznak, három kategóriában készítenek bort. Az alap kategóriájuk a Classic sorozat, középen az Estroras áll, a csúcsot pedig a Single Cru borok jelentik.

Welschriesling Classic 2010

Friss, citrusos, letisztult olaszrizling, 7 euróért. Könnyed test, ropogós savak, némi olaszrizlinges kesernye grépfrút formájában.

Zweigelt Classic 2009

Friss, orrbarúgó, zamatos illat, cseresznye és édesfűszerek. 10 napon át héjon érlelődött, 6 hónapig volt nagy tölgyfahordóban. A primőr jegyek megmaradtak, az érlelés csak a kis fűszert hintette rá. Egyszerű, de finom bor, 8 euróért.

Estoras Grüner Veltliner 2010

10 eurónál járunk árban. 30 ezer palack készül belőle, a fajta csillaga egyre emelkedik. Kicsit zárt illattal indít, hűvös, zöldes vegetális jegyekkel. Aztán friss fehérhúsú gyümölcsök jönnek, főként őszibarack. Valamivel a közepes alatt a test és a sav, ahogy a korty hossza is.

Estoras Blaufrankisch & Cabernet Sauvignon 2008

A pince legfontosabb bora, 70 ezer palackot adnak el belőle évente. 80% a kékfrankos benne, szép, érett illat, friss és érett piros- és feketebogyós gyümölcsökkel, nagy test, ehhez illő savszint, médium plusz tannin. A meggy és feketeribizke mellett ízben bors is jön, nagyon jó árértékű bor 12 euróért.

Single Cru Chardonnay 2008

Ez a pince legdrágább fehérbora, mindössze 18 euróért. Ezért egy Lama-dűlős chardonnay jár, melynek 6 hónapos fahordós érlelése azonnal tetten érhető az orrban, sok vanília képében. Ezt követik a trópusi gyümölcsök és érett fehérhúsúak, 13-as alkohollal, közepes testtel és savval bír. Hosszú lecsengésében némi vegetális jegy keveredik a sós, marcipános ízekkel.

Single Cru Blaufrankisch 2008

Ez már a felsőház a pincénél, egyenesen a Föllig dűlő agyagos-meszes talajából. 12 hónapos új és használt hordós érlelést kap, amit illatban azonnal érezni. Rögtön jönnek azonban a pirosbogyós aromák is, ezek végigkísérik a kortyot. Érett gyümölcsök, diszkrét édesfűszer, szép savak, közepes test: elegáns borral van dolgunk. Hosszú lecsengésében érezni a meszes talajt. 22 euró.

Tesoro 2008

A pince csúcsbora. 60% merlot és 40% cabernet sauvginon. Jövőre (2009-es) ebben a borban már a kékfrankos lesz az alap, a váltás egyértelműen a Leithaberg jellegzetes fajtájának a megjelenítésére szolgál a zászlóshajó borban. Ez a bordói blend is hallatlan elegáns illattal nyit, érezni a fát, fűszerek és dohány formájában, aztán a merlot édes gyümölcsei és csokija indulnak el, végül a cabsav pikáns fűszerei, borsossága zár. Szájban az anyag nagy, rengeteg a tannin, a sav, hosszú a lecsengés, ami sós-ásványos. Nagyon fiatal még, pincébe való, palackban érlelni. 35 euró.

Összegezve: nagyon határozott elképzelések, tiszta és hibátlan borok, a hagyományok és borászati hagyaték követése, ill. új technológiába történő oltása figyelhető meg a pincénél. Az elején említettem a kastély bejáratánál lévő kis ajándékboltot: nos, ez már a múlté. Alig egy hónapja nyitották meg ugyanis a képgalériában is látható új borüzletet és borbárt, a régi istállók helyén. A falakhoz és szerkezethez nem nyúltak hozzá, a ki nem használt épületrész teljesen új funkciót kapott. Mind a kastélynál található új borbár, mind a pincészet arra törekszik, hogy letisztultan, egyenesen adja át azt a minőséget, amit a névadó család évszázadok óta képvisel.

Képgaléria:

Minden vélemény számít!