• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

Kérdéses kékvér-teszt

2013-04-30 ● borravalo.hu

A minap lefutott a Borászportál nagy kékfrankos tesztje az Andante Borpatikában. A szervezés hibátlan volt, rengeteg bor is érkezett (74 tétel, ezért két részre kellett osztani a bírákat) és a diktált tempó is rendben találtatott. A borok már kevésbé.

Százasban pontoztunk, az első huszonkét tétel között három volt, amire stabil nyolcvan feletti pontszámot lehetet adni és a maradék sem ment 87-88 fölé (ezek már igen jónak számítottak).

Pedig „jó szájú” emberekkel ültem egy asztalnál: Ercsey Dani, Rigler Zsolt, Demők Nóra, Szabó Edit, Süli András, hogy csak azokat említsem, akik azonnal beugranak (megjegyzem több szempontból értendő a jó száj: a megfelelő pillanatban tudtuk megbeszélni a borokat jó hangulatban és úgy tűnt, a szétlövés is ritka).

Én rögtön az első tételtől készítettem egy-két soros jegyzeteket, amelyekből párat saját pontszámommal együtt megosztok az olvasókkal.

„Intenzív hordós jegyek, tubák, friss syrah-ra emlékeztető fűszeresség, telt, de nagyon fiatal.” 83 pont, Lajvér Szekszárd 2012-es hordóminta.

„Savbomlásos illat, metsző, vékony és rövid. Sok fűszerrel, tapadós, zöld érzettel és tanninnal.” 75 pont, Roll Pincészet Sopron 2011

De lássuk a két évvel korábbit, a nap egyik legjobbját! (A sorban jóval távolabb volt.)

„Finom dohányosság, csipkebogyó és mineralitás az illatban, a kortyban friss gyümölcsösség, édesfűszerek, közepes sav, jó és érett szerkezet.” 86 pont, Roll Pincészet Sopron 2009

„Klassz hordóhasználat, meleg karakterű (Pannon régió?), telt, buja bor, a finis lehetne hosszabb.” 84 pont Kvassay Válogatás Villány 2011

„Főtt hús, animalitás, rengeteg pörkölési aroma, hordós jegyek dögivel, fűtő alkohollal.” 74 pont Luka Enikő Sopron 2011

Megjegyzem ez a bor 4500 Ft.

„Friss zúzott meggy, kissé magas alkohol. Szép savszerkezet, van egy kis érett tanninja. A magas alkohol ellenére is jó bor.” 84 pont Mátyás Pince 2011

„Tonkababos hordóhasználat mély fűszerességgel, szájban syrah-ra emlékeztet és ugyanúgy üt a whisky mint orrban.” 84 pont Bodri Faluhely Szekszárd 2009

„Ibolya, málna, leveshús, tiszta pinot. Aztán szájban érett, jó struktúra, balansz és kékfrankos-jellegű sós-édes fűszeresség. Remek!” 88 pont Tóth Ferenc Válogatás Eger 2009

(2500 pénzért ez igen-igen vastagon négy csillagos lenne egy Slukkban az ár-értéket tekintve!)

„Rengeteg tannin, rengeteg fekete bogyós, tapad minden, animális.” 83 pont Balla Sziklabor 2009

„Feketebors, dohány, sós hús. Kissé sok az alkohol, ránt a sav is, sok a kesernye” 80 pont Ákos Sopron 2010

„Csoki, karácsonyi fűszerek, határozott hordós jegyek, tüzes és déli karakter, amit enyhe zöld kesernye zár” 82 pont Konyári Jánoshegy 2011

(Úgy tűnik érnie kell ennek is, mert a két évvel korábbi már sokkal jobb volt, lásd a következő leírást.)

„Finom cserzett bőr, „pozitív” főtt hús, steak, enyhe pörkölési aromák, konyhai fűszerek. Szájban enyhe tannintöblet, de jó balansz, talán egy kicsit pengébb savval magasabbra jutna.” 86 pont Konyári Jánoshegy 2009

Most néztem meg, ötezer a bor. Kemény.

„Bazsalikom! Szellőzés után pirospaprika, bors és szájban zöld cabernet-jellegű nyerseség, kissé vegetális az egész.” 80 pont Pastor Szekszárd 2009

„Friss meggy, cassis, földieper, hordó és szilva. Érett cucc, puha, teafüves tannin, lehetne egy merlot is, olyan gyümölcsös.” 83 pont Riczu-Stier Villány 2009

„Finoman ászkolt, földes, egységes illat, jól balanszált, varratmentes korty, a nagy-egedi Pók Tamás borra emlékeztet” 87 pont Gangl Sopron 2009

„Az első dugós után a második palack is hordóbizonytalanságot mutat. Pinceillat. Tanninja tapad, savai élesek. Fűszerei rendben vannak.” 81 pont Demeter Eger

„Érett, kakaós és cseresznyés illatok váltják egymást. Savai húznak, de érezhetően nem mai bor és örülök, hogy élnek. Kis kesernye keretezi, szándékosan nagyra hangolt tétel.” 86 pont Matias Pécs 2008

A szakmai igényesség megvolt, csak a szórás volt hatalmas. I love vakteszt, mert szembesít az ár okozta előítéletekkel újra és újra, kegyetlenül. A Borászportál valóban nagy merítést tudott megmutatni, de egy-egy szép tétel mellett a „nagy átlag” kékfrankos ivóbor, amelynek stabil alapot kellene adnia az 1000-2000 Ft közötti kategóriában a fiatalosan lilás reflexeken és határozott, néha kifejezetten bántó savérzeten felül nem tudott egységes fajtajelleg-felismerést hagyni bennem.

Címkék: Ákos pince, Balla, Bodri, demeter csaba, Gangl, kékfrankos, konyári, Kvassay, Lajvér, Luka Enikő, Matias, pastor, Riczu-Stier, Roll, Tóth Ferenc, vakteszt

← Csordás-Fodor Nagy-Somlói Juhfark 2011 Remete Kadarka 2011 →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?
Loading
00:00 / 35:54
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Jun 24, 2025 • 35:54

    Pacal, hagymás vér, kakastöke paprikás, bárányszív steak, a Hortobágy osztrigája, rántott velő – fincsi, mi? Bizony fincsi, pedig a legtöbben vagy nem mernek ilyen alapanyaghoz nyúlni, vagy nem is tudnak róla.

  • A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    Jun 17, 2025 • 35:22

    Idén volna 200 éves a füredi Anna-bál… De csak volna, ha igaz lenne a legenda. Sajnos azonban, mint oly gyakran, itt sem teljesen stimmel a sztori, legalábbis jelen történeti tudásunk és a kutatások alapján.

  • Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Jun 11, 2025 • 39:18

    Ranjeet Singh Dhillon, a 20 éves Indigo, Bombay és Indigo Express éttermek társtulajdonosa fiatalemberként, először 1990-ben érkezett Magyarországra, amiről akkor még alig tudott valamit.

  • Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    May 22, 2025 • 43:16

    A Michelin és zöld csillagos SALT étterem séfje az idei MBH Gourmet Fesztivál egyik nagykövete. Imádja azzal megmosolyogtatni a vendégeket, amikor ételeivel átad valamit magából.

  • Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    May 19, 2025 • 40:42

    Ács Bori, a Telex újságírója, gasztro rovatvezetője bölcsészeti háttérrel lett gasztrós szakíró, majd szakácskönyvszerző. Amiről ír, azt mindig tapasztalatból teszi: rigorózusan elkészít mindent maga.

  • Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    May 9, 2025 • 38:04

    Ercsey Dániel borszakíró, a Pécsi Borozó főszerkesztője igazi borverseny ultramaratonista: nála több nemzetközi és hazai versenyen kevesen vettek részt. Beszélgettünk a versenyek értelméről, magyar borok helyzetéről, bormarketingről.

  • Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Apr 24, 2025 • 38:08

    Az Arany Kaviár Étterem 2025. március 12-én ünnepelte fennállásának 35. évfordulóját. Harmincöt még gombócból is sok, nemhogy vendéglátásból. Ami az éttermet életben tartotta, nem titok, viszont annál nehezebb pálya: személyes részvétel, odaadás, szenvedély, kitartás.

  • Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Apr 9, 2025 • 40:43

    Étkezések, ételek Sopron város úriszékén, 1775 – ez a címe annak a forrásközlésnek és előtanulmánynak, amit D. Szakács Anita történész jegyez, és amely részletesen bemutatja, milyen ételek és italok voltak terítéken ebben az esztendőben az úriszék tagjainak.

  • Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Apr 2, 2025 • 41:15

    Diplomatának indult, külker végzettséggel, hat nyelvvel, ígéretes külföldi karrierrel. Aztán besodorta az először csak hobbinak induló gasztroblog. A Mautner Zsófi sztori.

  • A vegán pizzaiolo: Preyer György

    A vegán pizzaiolo: Preyer György

    Mar 28, 2025 • 38:41

    Kommunikációs szakember volt, aztán elkezdett pizzasütéssel foglalkozni, mondván, na nehogymár egy pizzát ne tudjon ő maga megsütni… Mára az egyik leginnovatívabb gasztroműhely tulajdonosa.

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!