• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

Szekszárdi Fuxlik Budapesten

2015-04-13 ● Kodela Mia

Mindenki tudja már, mi az a Fuxli, mi az a Siller, úgy tűnik, hogy jó ötlet volt a termelők részéről ez a néhány évvel ezelőtti kezdeményezés. Az idei Fuxlik bemutatóján mind a tíz bekerült pincészet képviseltette magát egy-egy 2014-es sillerrel.

Az idei év borai viszonylag egységes minőségűek, jól ihatóak. Az évjáratnak köszönhetően alacsony alkohollal és élénk savakkal számolhatunk, de hát ki lehetne nálam boldogabb, ha sok savat hoz egy évjárat? Nagy csodát ne várjunk, de nem is kell, legyenek tiszták, frissek, jól ihatóak, magukban vagy fröccsnek, és ha még árértékben is jók, akkor semmi bajunk nem lehet. Kóstolva mind a tízet, összességében elégedett vagyok és az is elégedett lesz, aki megveszi a palackokat.

A szekszárdi termelők saját maguk választják ki vakkóstoláson, hogy melyek azok a tételek, amik évről-évre bekerülhetnek a szortimentbe, a mostani 12 indulóból kettő maradt ki, ez elég jó arány. Hirtelen az jutott eszembe, hogy izgalmas lenne, ha jövőre a kimaradt tételeket is megnézhetnénk? de addig itt van az idei tízes, lehet válogatni a könnyedebb, reduktív szinte-rozétól a hordóban tartott már-már vörösig.

foto 5 (2)

Pósta Borház

85% kékfrankos, 15% kadarka házasítása. Nagyon szép szín, sok ribizli, fűszeresség, ásvány, vérnarancs, pirosbogyós gyümölcsök. Tetszenek ezek a szép aromák, jól iható, kis édesség kerekíti. Igazán remek tétel.

Heimann Családi Birtok

Kékfrankos és kadarka házasítása. Gyümölcsös és fűszeres, kis fűszerpaprika, málna, cseresznye, grapefruit. Élénk savak, szép frissesség, nem túlzó, inkább visszafogott karakter. Alacsony az alkohol (12%), magában, de fröccsnek is szuper jó.

foto 1 (2)

Takler Pince

97% kékfrankos, 3% kadarka. Fanyar meggy, grapefruit, eper, kis cseresség, meszes ásványosság, citrusok. Élénk sav, az 1 g/l maradékcukor alig érezhetően, de szépen kerekíti a bort. Jó az egyensúly, üde, nagyon friss palackozás, úgyhogy még ennél is jobb lesz!

Mészáros Pál Borház és Pince

Kadarka 60%, kékfrankos 40%. Fűszeres, fűszerpaprikás, fanyar ribizli, cassis, ásványosság, virágok. Az alkohol alacsony (11%), könnyed, friss, teljesen száraz, élénk savval. Inkább rosé vonal.

Sebestyén Pince

50% kékfrankos, 50% merlot. Ha jól emlékszem, az egyedüli tétel, ami hordóban volt, méghozzá 500 literes nagyhordóban. Illatban és ízben is intenzívebb a legtöbb kóstolt fuxlinál. Fűszeres, cseresznye, meggy, sűrűbb és édesebb karakter. Van sava, de lágyabb, érezni némi tannint is, ez a vörösbor felé hajlik inkább.

Merfelsz Pincészet

70% kékfrankos és 30% merlot házasítása. Citrusos, kissé c-vitaminos is elsőre, aztán jönnek a klasszikus pirosbogyós gyümölcsök, fűszerek, pörkölt aromák. Édesebb a karaktere, a 13% alkohol melegíti a kortyot.

Prantner Pince

Meglepő, hogy a 70% kékfrankos mellé 30% cabernet sauvignon-t házasítottak. Behízelgő, gyümölcsös illat, málnacukor, meszesség, édesfűszer, eper, piros bogyósok, tűzkövesség. Jó a sav, édes karakterű a bor, 12,5% az alkohol. Tömörebb, sűrűbb tétel, picit tanninos, de egészében véve kerek bor.

foto 1

Márkvárt Pince

60% kékfrankos, 40% zweigelt. Málna, cseresznye, gumicukor, meszes-ásványosság, fémesség, zöldfűszerek. Gyümölcsös, behízelgő de nem kifejezetten édes, jó ivású, élénk savakkal, ízben kis visszafogottsággal.

Eszterbauer Borászat

Csak kékfrankosból készült. Vegetális, vérnarancs, a tipikus pirosbogyós gyümölcsökkel és fűszerességgel. Élénk, jó az egyensúlya, az alkohol 12%. Van benne lendület, talán kevésbé izgalmas, mint pár másik tétel, de könnyed, jó savú, ?rozés? tétel.

Göndöcs Lajos

40% kékfrankos, 40% kadarka és 20% zweigelt házasítása. Gyümölcsös, ásványos, kis fűszerességgel. Kifejezett almás íz (megegyeztünk, hogy az almasavbontás miatt), vajas-krémes textúra, az évjárathoz képest lágy, alacsony savak (5,6 g/l), egy kis édesség a végén. Kétségkívül egyedi tétel a sorban, kíváncsi lennék rá kicsit később.

Címkék: Eszterbauer, Fuxli, Göndöcs, Heimann, Márkvárt, Merfelsz, Mészáros, pósta, Prantner, Sebestyén, siller, Szekszárd, Takler, vinopiano borkereskedés

← Dönhoff Riesling 2013 Gere és Weninger Villányi Rosé 2014 →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?
Loading
00:00 / 35:54
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Jun 24, 2025 • 35:54

    Pacal, hagymás vér, kakastöke paprikás, bárányszív steak, a Hortobágy osztrigája, rántott velő – fincsi, mi? Bizony fincsi, pedig a legtöbben vagy nem mernek ilyen alapanyaghoz nyúlni, vagy nem is tudnak róla.

  • A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    Jun 17, 2025 • 35:22

    Idén volna 200 éves a füredi Anna-bál… De csak volna, ha igaz lenne a legenda. Sajnos azonban, mint oly gyakran, itt sem teljesen stimmel a sztori, legalábbis jelen történeti tudásunk és a kutatások alapján.

  • Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Jun 11, 2025 • 39:18

    Ranjeet Singh Dhillon, a 20 éves Indigo, Bombay és Indigo Express éttermek társtulajdonosa fiatalemberként, először 1990-ben érkezett Magyarországra, amiről akkor még alig tudott valamit.

  • Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    May 22, 2025 • 43:16

    A Michelin és zöld csillagos SALT étterem séfje az idei MBH Gourmet Fesztivál egyik nagykövete. Imádja azzal megmosolyogtatni a vendégeket, amikor ételeivel átad valamit magából.

  • Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    May 19, 2025 • 40:42

    Ács Bori, a Telex újságírója, gasztro rovatvezetője bölcsészeti háttérrel lett gasztrós szakíró, majd szakácskönyvszerző. Amiről ír, azt mindig tapasztalatból teszi: rigorózusan elkészít mindent maga.

  • Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    May 9, 2025 • 38:04

    Ercsey Dániel borszakíró, a Pécsi Borozó főszerkesztője igazi borverseny ultramaratonista: nála több nemzetközi és hazai versenyen kevesen vettek részt. Beszélgettünk a versenyek értelméről, magyar borok helyzetéről, bormarketingről.

  • Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Apr 24, 2025 • 38:08

    Az Arany Kaviár Étterem 2025. március 12-én ünnepelte fennállásának 35. évfordulóját. Harmincöt még gombócból is sok, nemhogy vendéglátásból. Ami az éttermet életben tartotta, nem titok, viszont annál nehezebb pálya: személyes részvétel, odaadás, szenvedély, kitartás.

  • Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Apr 9, 2025 • 40:43

    Étkezések, ételek Sopron város úriszékén, 1775 – ez a címe annak a forrásközlésnek és előtanulmánynak, amit D. Szakács Anita történész jegyez, és amely részletesen bemutatja, milyen ételek és italok voltak terítéken ebben az esztendőben az úriszék tagjainak.

  • Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Apr 2, 2025 • 41:15

    Diplomatának indult, külker végzettséggel, hat nyelvvel, ígéretes külföldi karrierrel. Aztán besodorta az először csak hobbinak induló gasztroblog. A Mautner Zsófi sztori.

  • A vegán pizzaiolo: Preyer György

    A vegán pizzaiolo: Preyer György

    Mar 28, 2025 • 38:41

    Kommunikációs szakember volt, aztán elkezdett pizzasütéssel foglalkozni, mondván, na nehogymár egy pizzát ne tudjon ő maga megsütni… Mára az egyik leginnovatívabb gasztroműhely tulajdonosa.

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!