• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

Kis cabernet körkép II.

2010-04-15 ● borravalo.hu

Az első részben francokat faggattunk Barta Wineworld Rolandnál, aztán jöttek a sauvignonok. Némi kavar azért volt az ügyben (lásd Grande Selection), de ezt a kételyt most tegyük félre.

Igazoltuk a közhelyeket újfent: a dögmeleg években (97, 03) volt némi esély, hogy beérjen nálunk a fajta, de a fenolos érettség ott sem volt meg mindenkinél. A franc-nak nagyobb az esélye szólóban szép kűrt futni, így hiába vetkőztük le a sauvignon barrique-divatját, ha nem találja a helyét a palettán. Szerintem a fajtának kedvező 2007-es év sok kérdésre fog választ adni és stíluskeresésben utat mutatni.

Csernik István Mátrai Cabernet Sauvignon 2008

Nehéz kezdés. Dugós. Illata pohos, bevizesedett ?kínai-magyar? fűszerpaprikára emlékeztet.

Vincze Béla Egri Cabernet Sauvignon 1994

Nagyon híg hosszúkávéra emlékeztető szín. Illatában pörkölt feketekávé és érett csipkebogyó. Aszalt lekváros tónusok, még egy kis tannin is van benne. Élvezeti értéke már nincs.

Szent Donatus Cabernet Saugivnon reserve 1997

Némi alkoholtúlzás már az illatban (ugye ez is egy meleg év volt ? mint 2003). Aztán itt is lekváros és kávés tónusok. Már nincs egyensúlyban (volt valaha?), élvezeti értéke ennek is minimális.

Szőke Mátyás Cabernet Sauvignon 2002

Megjöttek a savak! A lecsengés már nem rövidke, hanem legalább közepes. Sajnos csak a sav és az alkohol marad meg hosszan, a gyümölcs hamar távozik. Közepes a test is, illat és ízjegyei szilvát mutatnak minden szinten (ami inkább már dzsemes).

Kaló Imre Szomolyai Cabernet Sauvignon 1996

Nagyon érdekes illatjegyek: fekete pohárból simán fehérbornak ítélném. A savszerkezete is fehérborra emlékeztet. Különleges bor, de ahogyan a Kaló borai általában, nem feltétlenül a fajtáról szólnak. Az est legérdekesebb bora, amit bármikor szívesen kinyitnék ? de nem amiatt, mert CS.

Simon József Egri Cabernet Sauvignon 1999

Csitultak az egri savak (már vörösboros szerkezetű, de nem bántó). Teste szép, a tanninjai még mindig húznak kicsit. Életben lévő bort találtunk ismét és megint az egriektől.

Tiffán Grande Selection 1999

Nagyon mély szín, kissé opálos. Lekváros jegyek illatban, elsőre kissé fűtő alkohollal. Ízében a karcos, de már simulóban lévő tanninok, itt is lekváros-szilvás. Tipikus villányi extraktbomba, ma már annyira nem stílus ez a tehervonat-érzés. A savak kissé csekély jelenlétén kívül (felteszem korábban sem volt ebben a kérdésben teljes a balansz) ez a bor még nagyon is él és nagyon is fogyasztható. Egy letűnt kor emléke, tiszteletre méltó koncentrációval.

kiscabkorkep_wineworld

Chateau Kajmád Szekszárdi Cabernet Sauvignon barrique 2000

Keresűcsoki és meggy az illatban, ízre is kb. ennyi. Vártnál kissé rövidebb a lecsengés, a test sem túl nagy, de mokány kis bor, nagy mennyiségű tanninnal, ami miatt max. férfiasnak mondható, egyensúlyban lévőnek nem.

Konyári János Cabernet Sauvignon Sigillum Loliense 2000

Mély, feketébe hajló  szín. Illatában ?hősi halott?, viszont ízre nagyon szép  (szinte még primer) gyümölcsöket mutat, kellemes fűszerességgel. A tanninok itt is túloznak picit, de ezt elnézzük neki. Koránál jóval fiatalabbnak tűnik, kellemes meglepetés.

Günzer Zoltán Villányi Cabernet Sauvignon 2000

Kávés és szedres masszívság. Tanninjai szárítanak a korty végén, de még egyben van.

Malatinszky Csaba Villányi Kúria Szűretlen Cabernet Sauvignon 2000

Meleg, mediterrán jellegű szilvás-édesfűszeres illat. Ízben élénk és élő, sok fekete gyümölccsel, hosszú lecsengéssel. Selymes, de határozott tannin. Picit az alkohol az, ami borítja az egyébként még mindig remek összképet. Az est legjobbja.

Wunderlich Villányi Cabernet Sauvignon barrique 2000

Konkrét körömlakk-illat a hosszú szellőztetés ellenére. Aztán pici meggy. A korty gyorsan távozik a szájból, helyén csak alkoholos kesernye marad, ami sokáig fűt.

Sárosdi Szekszárdi Cabernet Sauvignon 2006

Semmi komoly csel, mondhatni alulról szagolja a 80 pontot, viszont egyszerűségében a sor vége felé nagyon jól esett a ?megkínzott? nyelvemnek.

Pfneiszl Soproni Cabernet Sauvignon Hűvös Elegancia 2004

Vajas-ribizlis, hűvösebb tónusú bor. Szép savak, korty végén előbújó tanninok. A gneisz is kikandikál itt-ott. Egyetlen hibája, hogy sajnos rövid, így nagy bornak nem mondható.

Ruppert Ákos Villányi Cabernet Sauvignon 2008

Egészen parfümös és friss illatok, elsőre nem is mondanám CS-nek. Még bőven a gyümölcsfázisban. Megfelelő lezárása a sornak.

Ha ebből a sorból ki kéne emelni néhányat, ami még tartogat fejtegetnivalót, akkor elsősorban Kaló Imre és Malatinszky Csaba, másodsorban Tiffánék és Konyáriék borai voltak méltók erre.

Címkék: Cabernet, cabernet franc, chateau kajmád, csernik, franc, Günzer, Kaló Imre, konyári, Malatinszky, Pfneiszl, ruppert, Sárosdi, Simon, szent donatus, szőke mátyás, tiffán, Vincze, Wunderlich

← Kis cabernet körkép I. Gál Tibor Syrah-Merlot 2003 →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?
Loading
00:00 / 35:54
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Jun 24, 2025 • 35:54

    Pacal, hagymás vér, kakastöke paprikás, bárányszív steak, a Hortobágy osztrigája, rántott velő – fincsi, mi? Bizony fincsi, pedig a legtöbben vagy nem mernek ilyen alapanyaghoz nyúlni, vagy nem is tudnak róla.

  • A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    Jun 17, 2025 • 35:22

    Idén volna 200 éves a füredi Anna-bál… De csak volna, ha igaz lenne a legenda. Sajnos azonban, mint oly gyakran, itt sem teljesen stimmel a sztori, legalábbis jelen történeti tudásunk és a kutatások alapján.

  • Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Jun 11, 2025 • 39:18

    Ranjeet Singh Dhillon, a 20 éves Indigo, Bombay és Indigo Express éttermek társtulajdonosa fiatalemberként, először 1990-ben érkezett Magyarországra, amiről akkor még alig tudott valamit.

  • Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    May 22, 2025 • 43:16

    A Michelin és zöld csillagos SALT étterem séfje az idei MBH Gourmet Fesztivál egyik nagykövete. Imádja azzal megmosolyogtatni a vendégeket, amikor ételeivel átad valamit magából.

  • Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    May 19, 2025 • 40:42

    Ács Bori, a Telex újságírója, gasztro rovatvezetője bölcsészeti háttérrel lett gasztrós szakíró, majd szakácskönyvszerző. Amiről ír, azt mindig tapasztalatból teszi: rigorózusan elkészít mindent maga.

  • Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    May 9, 2025 • 38:04

    Ercsey Dániel borszakíró, a Pécsi Borozó főszerkesztője igazi borverseny ultramaratonista: nála több nemzetközi és hazai versenyen kevesen vettek részt. Beszélgettünk a versenyek értelméről, magyar borok helyzetéről, bormarketingről.

  • Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Apr 24, 2025 • 38:08

    Az Arany Kaviár Étterem 2025. március 12-én ünnepelte fennállásának 35. évfordulóját. Harmincöt még gombócból is sok, nemhogy vendéglátásból. Ami az éttermet életben tartotta, nem titok, viszont annál nehezebb pálya: személyes részvétel, odaadás, szenvedély, kitartás.

  • Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Apr 9, 2025 • 40:43

    Étkezések, ételek Sopron város úriszékén, 1775 – ez a címe annak a forrásközlésnek és előtanulmánynak, amit D. Szakács Anita történész jegyez, és amely részletesen bemutatja, milyen ételek és italok voltak terítéken ebben az esztendőben az úriszék tagjainak.

  • Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Apr 2, 2025 • 41:15

    Diplomatának indult, külker végzettséggel, hat nyelvvel, ígéretes külföldi karrierrel. Aztán besodorta az először csak hobbinak induló gasztroblog. A Mautner Zsófi sztori.

  • A vegán pizzaiolo: Preyer György

    A vegán pizzaiolo: Preyer György

    Mar 28, 2025 • 38:41

    Kommunikációs szakember volt, aztán elkezdett pizzasütéssel foglalkozni, mondván, na nehogymár egy pizzát ne tudjon ő maga megsütni… Mára az egyik leginnovatívabb gasztroműhely tulajdonosa.

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!