• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

Tradíció és modernizmus

2011-04-29 ● Kántor Endre

Nemrég volt szerencsém Bécsben és Kismartonban tölteni némi időt, így ismét alkalmam nyílt kicsit ismerkedni az Esterházy pincészet boraival. Most azonban nem csak a kastélynál átadott új borbárt néztem meg, hanem ellátogattam a pincébe is.

Az Esterházy család borászkodása nem ma kezdődött, munkájukkal úttörők voltak a régióban már vagy háromszáz éve is. Maga a birtok és a kastély 1622-ben lett a családé, mikoron Miklós gróf cserét eszközölt Bethlen Gáborral. Miklós megkapta a fraknói és a kismartoni uradalmakat, Bethlen Gábor pedig Miklós távoli munkácsi birtokát. A borászkodás is nagyjából ekkor kezdődött, az úttörő magatartás már akkor látszott: a 18. században is a kornak megfelelő legmodernebb technológiával dolgoztak. (Ma Ausztria legmodernebb borászatainak egyike az Esterházy, ha nem A.)

A mai burgenlandi fajtaválaszték nagyja is nekik köszönhető, ők telepítettek először szürkebarátot, pinot blanc-t, chardonnay-t és pinot noirt, egyenesen Burgundiából. Maria Lunati-Visconti grófnő, II. Pál Antal herceg (1711?1762) felesége, 1758-ban adott megbízást pinot noir-tőkék telepítésére és egy francia borászt szerződtetésére.

Aki járt a kastélyban, biztos találkozott a bejáratnál található kis ajándék-borboltban a palackokkal, ha máshol nem is. 2006-ban újabb impulzus érkezett, és elkészült a trausdorfi (Kismartontól pár kilométerre) található új, modern pinceépület, melyben kóstolótermek, látvány barikkérlelő és a borászat minden más helysége is helyet kapott. Az épület impozáns, figyelemfelkeltő, és manifesztációja mindannak, amit Esterházyék gondolnak magukról és boraikról.

A kóstolóterem teraszáról egyenesen az Esterházy Kastélyra lehet látni, ill., mindkét, a pincészet tulajdonában lévő terület látható. Egy a kastély mögötti lankákon, a másik kb. kilencven fokkal jobbra a Lajta-hegység lankáin. A hegységet és a mellette keletre a Fertő-tóig, és délre a magyar határig nyúló területet németül Leithabergnek hívják és külön DAC minősítést élvez. A talaj különleges, Lajtai mészkő és csillámpala. A hegység meredek lankái, az észak-nyugati védettség és a Fertő-tó közelsége is nagy hatással vannak a szőlők minőségére.

65 hektáron dolgoznak, három kategóriában készítenek bort. Az alap kategóriájuk a Classic sorozat, középen az Estroras áll, a csúcsot pedig a Single Cru borok jelentik.

Welschriesling Classic 2010

Friss, citrusos, letisztult olaszrizling, 7 euróért. Könnyed test, ropogós savak, némi olaszrizlinges kesernye grépfrút formájában.

Zweigelt Classic 2009

Friss, orrbarúgó, zamatos illat, cseresznye és édesfűszerek. 10 napon át héjon érlelődött, 6 hónapig volt nagy tölgyfahordóban. A primőr jegyek megmaradtak, az érlelés csak a kis fűszert hintette rá. Egyszerű, de finom bor, 8 euróért.

Estoras Grüner Veltliner 2010

10 eurónál járunk árban. 30 ezer palack készül belőle, a fajta csillaga egyre emelkedik. Kicsit zárt illattal indít, hűvös, zöldes vegetális jegyekkel. Aztán friss fehérhúsú gyümölcsök jönnek, főként őszibarack. Valamivel a közepes alatt a test és a sav, ahogy a korty hossza is.

Estoras Blaufrankisch & Cabernet Sauvignon 2008

A pince legfontosabb bora, 70 ezer palackot adnak el belőle évente. 80% a kékfrankos benne, szép, érett illat, friss és érett piros- és feketebogyós gyümölcsökkel, nagy test, ehhez illő savszint, médium plusz tannin. A meggy és feketeribizke mellett ízben bors is jön, nagyon jó árértékű bor 12 euróért.

Single Cru Chardonnay 2008

Ez a pince legdrágább fehérbora, mindössze 18 euróért. Ezért egy Lama-dűlős chardonnay jár, melynek 6 hónapos fahordós érlelése azonnal tetten érhető az orrban, sok vanília képében. Ezt követik a trópusi gyümölcsök és érett fehérhúsúak, 13-as alkohollal, közepes testtel és savval bír. Hosszú lecsengésében némi vegetális jegy keveredik a sós, marcipános ízekkel.

Single Cru Blaufrankisch 2008

Ez már a felsőház a pincénél, egyenesen a Föllig dűlő agyagos-meszes talajából. 12 hónapos új és használt hordós érlelést kap, amit illatban azonnal érezni. Rögtön jönnek azonban a pirosbogyós aromák is, ezek végigkísérik a kortyot. Érett gyümölcsök, diszkrét édesfűszer, szép savak, közepes test: elegáns borral van dolgunk. Hosszú lecsengésében érezni a meszes talajt. 22 euró.

Tesoro 2008

A pince csúcsbora. 60% merlot és 40% cabernet sauvginon. Jövőre (2009-es) ebben a borban már a kékfrankos lesz az alap, a váltás egyértelműen a Leithaberg jellegzetes fajtájának a megjelenítésére szolgál a zászlóshajó borban. Ez a bordói blend is hallatlan elegáns illattal nyit, érezni a fát, fűszerek és dohány formájában, aztán a merlot édes gyümölcsei és csokija indulnak el, végül a cabsav pikáns fűszerei, borsossága zár. Szájban az anyag nagy, rengeteg a tannin, a sav, hosszú a lecsengés, ami sós-ásványos. Nagyon fiatal még, pincébe való, palackban érlelni. 35 euró.

Összegezve: nagyon határozott elképzelések, tiszta és hibátlan borok, a hagyományok és borászati hagyaték követése, ill. új technológiába történő oltása figyelhető meg a pincénél. Az elején említettem a kastély bejáratánál lévő kis ajándékboltot: nos, ez már a múlté. Alig egy hónapja nyitották meg ugyanis a képgalériában is látható új borüzletet és borbárt, a régi istállók helyén. A falakhoz és szerkezethez nem nyúltak hozzá, a ki nem használt épületrész teljesen új funkciót kapott. Mind a kastélynál található új borbár, mind a pincészet arra törekszik, hogy letisztultan, egyenesen adja át azt a minőséget, amit a névadó család évszázadok óta képvisel.

Képgaléria:

[nggallery id=27]

Címkék: Ausztria, blaufrankisch, cabernet sauvignon, chardonnay, Eisenstadt, Esterházy, Estoras, Föllig, grüner veltliner, kastély, kékfrankos, kismarton, Lajta, Lama, leithaberg, merlot, olaszrizling, Tesoro, welschriesling, zöldveltelíni, zweigelt

← Villa Tolnay Rhein Riesling Badacsony 2009 Doktorok borai →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Kéktúrásból hasgombász: Almási Petra
Loading
00:00 / 31:54
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Kéktúrásból hasgombász: Almási Petra

    Kéktúrásból hasgombász: Almási Petra

    Nov 5, 2025 • 31:54

    Ehető gombák Magyarországon címmel jelent meg Almási Petra könyve, a hazai erdők fogyasztható gombáiról, friss felhasználási módjairól és tartósításásáról. Kezdő és gyakorlott gombászoknak, és a megszokottól eltérő alapanyagokra nyitottaknak.

  • Mit adott nekünk Gundel Károly?

    Mit adott nekünk Gundel Károly?

    Oct 21, 2025 • 32:13

    Világlátott vendéglős, hagyományőrző, újító, gasztro író, akiről a világkiállítás kapcsán még a New York Times is szuperlatívuszokban írt. Katona Csaba történész és Kántor Bandi születésének évfordulója apropóján beszélgetnek Gundel Károlyról.

  • Kappadókiától Dzserbáig - nyári élményeink

    Kappadókiától Dzserbáig - nyári élményeink

    Oct 16, 2025 • 36:22

    Az idei nyár is dúskált gasztro élményekben – persze így van ez, ha az ember eleve keresi ezeket. Gazdagodtunk szép élményekkel külföldön és itthon is, ezeket elevenítjük fel.

  • Celebpiák: Jason Momoa vodkáján is túl

    Celebpiák: Jason Momoa vodkáján is túl

    Oct 9, 2025 • 39:05

    Mit keresnek a celebek a lepárlókban, pincékben? Mióta trend az, hogy egy színész, zenész, vagy sportoló saját italmárkát népszerűsít? Erről beszélgettünk Nagy Zoltánnal, a Boutiq’Bar tulajdonosával.

  • Bubik Szekszárdról - 1838

    Bubik Szekszárdról - 1838

    Sep 30, 2025 • 37:03

    Szekszárd és pezsgő? Ráadásul methodé tradicionelle, azaz palackos erjesztés és érlelés? Az 1838 nem egy dátum, bár az is lehetne, hisz a magyar pezsgőgyártás hőskorát idézi meg, a számmal ellátott palackokban azonban egy borvidék teljesen új arca mutatkozik be.

  • Női szemmel a rum pincében - Cynthia Vargas, a Matusalem master blendere

    Női szemmel a rum pincében - Cynthia Vargas, a Matusalem master blendere

    Sep 23, 2025 • 15:21

    Izgalmas, rendhagyó és hiánypótló bemutatón vehettünk részt a Casa Ron Matusalem és a Liquid Gold rendezésében: a master blender Cynthia Vargas először hagyta el a dominikai érlelőpincét, hogy bemutassa, mivel dolgozik most, milyen újdonságok vannak.

  • Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Jun 24, 2025 • 35:54

    Pacal, hagymás vér, kakastöke paprikás, bárányszív steak, a Hortobágy osztrigája, rántott velő – fincsi, mi? Bizony fincsi, pedig a legtöbben vagy nem mernek ilyen alapanyaghoz nyúlni, vagy nem is tudnak róla.

  • A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    Jun 17, 2025 • 35:22

    Idén volna 200 éves a füredi Anna-bál… De csak volna, ha igaz lenne a legenda. Sajnos azonban, mint oly gyakran, itt sem teljesen stimmel a sztori, legalábbis jelen történeti tudásunk és a kutatások alapján.

  • Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Jun 11, 2025 • 39:18

    Ranjeet Singh Dhillon, a 20 éves Indigo, Bombay és Indigo Express éttermek társtulajdonosa fiatalemberként, először 1990-ben érkezett Magyarországra, amiről akkor még alig tudott valamit.

  • Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    May 22, 2025 • 43:16

    A Michelin és zöld csillagos SALT étterem séfje az idei MBH Gourmet Fesztivál egyik nagykövete. Imádja azzal megmosolyogtatni a vendégeket, amikor ételeivel átad valamit magából.

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!