• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

Borral az elmebaj ellen

2011-03-18 ● Kántor Endre

A bor minden ellen jó, legalábbis erre fogunk gyanakodni, ha így megy tovább. Német kutatók most azt bizonyították be, hogy a moderált borfogyasztás jelentősen csökkenti az olyan agyi betegségek kialakulását, mint az Alzheimer-kór is.

Egy összevont német kutatás (több egyetem, pszichiátriai intézet, kórház) bizonyította azt, amit orvosok már 2007 óta sejtenek: a moderált alkoholfogyasztás, elsősorban a borfogyasztás, akár 30 százalékkal is csökkenti a dementia kialakulásának lehetőségét, még 75 év fölöttiek esetében is ? írja a Wine Spectator.

Sőt, a helyzet még inkább kedvező azok számára, akik naponta fogyasztanak, egy-két alkalommal. Ilyen esetekben további 30 százalékkal csökken a betegség kialakulásának esélye, a kutatás eredményei szerint.

A dementia (latin eredetű szó, de: fosztóképző; mens: értelem) általános használatban az intellektus és a gondolkodás progresszív romlását jelenti, amit különböző betegségek, leggyakrabban organikus agyi megbetegedések okoznak. Legtöbbször nem károsodik a felfogás és a tudat, dezorientáció, memóriazavar, ill. nem megfelelő ítéletalkotás és intellektus azonban jellemző. Legtöbb esetben az érzelem is halványodik és labilissá válik.

A kutatás az Alzheimer-kórral kapcsolatban is hasonló eredményre jutott. A kutatásban a német szakértői csoport több mint háromezer beteget figyelt három éven keresztül. A vizsgált egyedek fele nem fogyasztott alkoholt, a másik felében sem volt túlzott fogyasztás, azaz napi 4 italnál több. A kutatás elég nagy figyelmet kapott a nemzetközi egészségügyi fórumokon, az International Scientific Forum on Alcohol Research független szervezet, amely minden ilyen jellegű kutatást megvizsgál, elemez.

A fórum szerint a németek eredményei elég stabilan állnak, bár volt olyan tag is, aki nem értett egyet. Erik Skovenborg, a Scandinavian Medical Alcohol Board dán részlegétől azt állítja, hogy a legtöbb moderáltan alkoholt fogyasztó ember ezt társaságban teszi, olyan körülmények között, melyek eleve segítenek a dementia elkerülésében: iskolázottabbak, nem egyedül élnek, nincs depressziójuk, magyarán boldogok és vannak barátaik. Ő is elismerte azonban, hogy ezen faktoroktól megtisztítva is jelentősen kisebb a dementia kialakulásának esélye a moderált fogyasztók körében, ráadásul az alkoholfogyasztás jótékony hatása sokszorosa volt azok esetében, akik bort fogyasztottak.  Hát, kiderült már sok minden más is a borról.

És hogy jön mindehhez Churchill? Hát az egészről ő jutott eszembe. Hogy mentálisan milyen penge lehet valaki, mi sem bizonyítja jobban, mint a jó öreg Winston óriási riposztja. Az ismert sztori szerint egy vacsorán Bessie Braddock, híres szocialista Churchill mellett ült, és nagyon zavarta, hogy az öreg elkapatta magát a portóival. Nyilvánosan meg akarván szégyeníteni, hangosan azt mondta: Winston, maga részeg! Mire Churchill így válaszolt: Madame, elképzelhető, hogy én részeg vagyok, Ön azonban ronda. Én holnap csak másnapos leszek?

Címkék: dementia, egészség, kutatás, kutatók, megelőzés, rezveratrol

← Destillata: 120 magyar érem Bormarketing: menesztések →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!
Loading
00:00 / 43:16
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    May 22, 2025 • 43:16

    A Michelin és zöld csillagos SALT étterem séfje az idei MBH Gourmet Fesztivál egyik nagykövete. Imádja azzal megmosolyogtatni a vendégeket, amikor ételeivel átad valamit magából.

  • Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    May 19, 2025 • 40:42

    Ács Bori, a Telex újságírója, gasztro rovatvezetője bölcsészeti háttérrel lett gasztrós szakíró, majd szakácskönyvszerző. Amiről ír, azt mindig tapasztalatból teszi: rigorózusan elkészít mindent maga.

  • Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    May 9, 2025 • 38:04

    Ercsey Dániel borszakíró, a Pécsi Borozó főszerkesztője igazi borverseny ultramaratonista: nála több nemzetközi és hazai versenyen kevesen vettek részt. Beszélgettünk a versenyek értelméről, magyar borok helyzetéről, bormarketingről.

  • Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Apr 24, 2025 • 38:08

    Az Arany Kaviár Étterem 2025. március 12-én ünnepelte fennállásának 35. évfordulóját. Harmincöt még gombócból is sok, nemhogy vendéglátásból. Ami az éttermet életben tartotta, nem titok, viszont annál nehezebb pálya: személyes részvétel, odaadás, szenvedély, kitartás.

  • Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Apr 9, 2025 • 40:43

    Étkezések, ételek Sopron város úriszékén, 1775 – ez a címe annak a forrásközlésnek és előtanulmánynak, amit D. Szakács Anita történész jegyez, és amely részletesen bemutatja, milyen ételek és italok voltak terítéken ebben az esztendőben az úriszék tagjainak.

  • Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Apr 2, 2025 • 41:15

    Diplomatának indult, külker végzettséggel, hat nyelvvel, ígéretes külföldi karrierrel. Aztán besodorta az először csak hobbinak induló gasztroblog. A Mautner Zsófi sztori.

  • A vegán pizzaiolo: Preyer György

    A vegán pizzaiolo: Preyer György

    Mar 28, 2025 • 38:41

    Kommunikációs szakember volt, aztán elkezdett pizzasütéssel foglalkozni, mondván, na nehogymár egy pizzát ne tudjon ő maga megsütni… Mára az egyik leginnovatívabb gasztroműhely tulajdonosa.

  • A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    Mar 19, 2025 • 42:12

    Döbbenetes, 200%-os büntetővámot jelentett be Donald Trump amerikai elnök az EU-ból érkező alkoholos italokra. Az USA az Európai Unio legnagyobb exportpiaca ebben az ágazatban, rengeteg érintett van a borászatoktól, a likőr- és párlatkészítőkön át a sörcégekig. Érintettek a gyartók, a kereskedők, de a sor végen a legnagyobb vesztes a fogyasztó…

  • Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Mar 13, 2025 • 33:11

    Vannak olyan ételek, amelyek világhírnévre tettek szert, és meghatározóak egy ország, vagy népcsoport szempontjából, így aztán nem meglepő, ha sokan azt hiszik, hogy ezek hagyományos, régi receptek. Nos, ez nagyon sokszor nem így van…

  • A prágai temető receptjei

    A prágai temető receptjei

    Mar 5, 2025 • 40:16

    Umberto Eco zseniálisan fordulatos, cselekményben tobzódó 19. századi történelmi regényének főhőse Simone Simonini – a galád hamisítónak és kémnek egyetlen öröme van az életben: az evés. Na, de miket eszik? És ezeket hogyan kell elkészíteni?

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!