• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

Borral az elmebaj ellen

2011-03-18 ● Kántor Endre

A bor minden ellen jó, legalábbis erre fogunk gyanakodni, ha így megy tovább. Német kutatók most azt bizonyították be, hogy a moderált borfogyasztás jelentősen csökkenti az olyan agyi betegségek kialakulását, mint az Alzheimer-kór is.

Egy összevont német kutatás (több egyetem, pszichiátriai intézet, kórház) bizonyította azt, amit orvosok már 2007 óta sejtenek: a moderált alkoholfogyasztás, elsősorban a borfogyasztás, akár 30 százalékkal is csökkenti a dementia kialakulásának lehetőségét, még 75 év fölöttiek esetében is ? írja a Wine Spectator.

Sőt, a helyzet még inkább kedvező azok számára, akik naponta fogyasztanak, egy-két alkalommal. Ilyen esetekben további 30 százalékkal csökken a betegség kialakulásának esélye, a kutatás eredményei szerint.

A dementia (latin eredetű szó, de: fosztóképző; mens: értelem) általános használatban az intellektus és a gondolkodás progresszív romlását jelenti, amit különböző betegségek, leggyakrabban organikus agyi megbetegedések okoznak. Legtöbbször nem károsodik a felfogás és a tudat, dezorientáció, memóriazavar, ill. nem megfelelő ítéletalkotás és intellektus azonban jellemző. Legtöbb esetben az érzelem is halványodik és labilissá válik.

A kutatás az Alzheimer-kórral kapcsolatban is hasonló eredményre jutott. A kutatásban a német szakértői csoport több mint háromezer beteget figyelt három éven keresztül. A vizsgált egyedek fele nem fogyasztott alkoholt, a másik felében sem volt túlzott fogyasztás, azaz napi 4 italnál több. A kutatás elég nagy figyelmet kapott a nemzetközi egészségügyi fórumokon, az International Scientific Forum on Alcohol Research független szervezet, amely minden ilyen jellegű kutatást megvizsgál, elemez.

A fórum szerint a németek eredményei elég stabilan állnak, bár volt olyan tag is, aki nem értett egyet. Erik Skovenborg, a Scandinavian Medical Alcohol Board dán részlegétől azt állítja, hogy a legtöbb moderáltan alkoholt fogyasztó ember ezt társaságban teszi, olyan körülmények között, melyek eleve segítenek a dementia elkerülésében: iskolázottabbak, nem egyedül élnek, nincs depressziójuk, magyarán boldogok és vannak barátaik. Ő is elismerte azonban, hogy ezen faktoroktól megtisztítva is jelentősen kisebb a dementia kialakulásának esélye a moderált fogyasztók körében, ráadásul az alkoholfogyasztás jótékony hatása sokszorosa volt azok esetében, akik bort fogyasztottak.  Hát, kiderült már sok minden más is a borról.

És hogy jön mindehhez Churchill? Hát az egészről ő jutott eszembe. Hogy mentálisan milyen penge lehet valaki, mi sem bizonyítja jobban, mint a jó öreg Winston óriási riposztja. Az ismert sztori szerint egy vacsorán Bessie Braddock, híres szocialista Churchill mellett ült, és nagyon zavarta, hogy az öreg elkapatta magát a portóival. Nyilvánosan meg akarván szégyeníteni, hangosan azt mondta: Winston, maga részeg! Mire Churchill így válaszolt: Madame, elképzelhető, hogy én részeg vagyok, Ön azonban ronda. Én holnap csak másnapos leszek?

Címkék: dementia, egészség, kutatás, kutatók, megelőzés, rezveratrol

← Destillata: 120 magyar érem Bormarketing: menesztések →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?
Loading
00:00 / 35:54
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Jun 24, 2025 • 35:54

    Pacal, hagymás vér, kakastöke paprikás, bárányszív steak, a Hortobágy osztrigája, rántott velő – fincsi, mi? Bizony fincsi, pedig a legtöbben vagy nem mernek ilyen alapanyaghoz nyúlni, vagy nem is tudnak róla.

  • A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    Jun 17, 2025 • 35:22

    Idén volna 200 éves a füredi Anna-bál… De csak volna, ha igaz lenne a legenda. Sajnos azonban, mint oly gyakran, itt sem teljesen stimmel a sztori, legalábbis jelen történeti tudásunk és a kutatások alapján.

  • Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Jun 11, 2025 • 39:18

    Ranjeet Singh Dhillon, a 20 éves Indigo, Bombay és Indigo Express éttermek társtulajdonosa fiatalemberként, először 1990-ben érkezett Magyarországra, amiről akkor még alig tudott valamit.

  • Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    May 22, 2025 • 43:16

    A Michelin és zöld csillagos SALT étterem séfje az idei MBH Gourmet Fesztivál egyik nagykövete. Imádja azzal megmosolyogtatni a vendégeket, amikor ételeivel átad valamit magából.

  • Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    May 19, 2025 • 40:42

    Ács Bori, a Telex újságírója, gasztro rovatvezetője bölcsészeti háttérrel lett gasztrós szakíró, majd szakácskönyvszerző. Amiről ír, azt mindig tapasztalatból teszi: rigorózusan elkészít mindent maga.

  • Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    May 9, 2025 • 38:04

    Ercsey Dániel borszakíró, a Pécsi Borozó főszerkesztője igazi borverseny ultramaratonista: nála több nemzetközi és hazai versenyen kevesen vettek részt. Beszélgettünk a versenyek értelméről, magyar borok helyzetéről, bormarketingről.

  • Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Apr 24, 2025 • 38:08

    Az Arany Kaviár Étterem 2025. március 12-én ünnepelte fennállásának 35. évfordulóját. Harmincöt még gombócból is sok, nemhogy vendéglátásból. Ami az éttermet életben tartotta, nem titok, viszont annál nehezebb pálya: személyes részvétel, odaadás, szenvedély, kitartás.

  • Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Apr 9, 2025 • 40:43

    Étkezések, ételek Sopron város úriszékén, 1775 – ez a címe annak a forrásközlésnek és előtanulmánynak, amit D. Szakács Anita történész jegyez, és amely részletesen bemutatja, milyen ételek és italok voltak terítéken ebben az esztendőben az úriszék tagjainak.

  • Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Apr 2, 2025 • 41:15

    Diplomatának indult, külker végzettséggel, hat nyelvvel, ígéretes külföldi karrierrel. Aztán besodorta az először csak hobbinak induló gasztroblog. A Mautner Zsófi sztori.

  • A vegán pizzaiolo: Preyer György

    A vegán pizzaiolo: Preyer György

    Mar 28, 2025 • 38:41

    Kommunikációs szakember volt, aztán elkezdett pizzasütéssel foglalkozni, mondván, na nehogymár egy pizzát ne tudjon ő maga megsütni… Mára az egyik leginnovatívabb gasztroműhely tulajdonosa.

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!