• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

Burgund felről le, egyszerűen

2008-05-19 ● borravalo.hu

Félre a tréfát, csapjunk a lecsóba rögvest, a WSET-nél voltunk Bourgogne kóstolón. A Stevie Kraft meg a Svejci Bicska. Őszinte borvidék, nem lehet a házasítással trükközni úgy, mint Bordeauxban. Északról dél fele, egy sor chardonnay, szépen, őszintén kertelés nélkül. Stevie Kraftban felmerült, hogy meg kellene pályázni a burgundi hercegi címet, lehet, hogy megkapná, és akkor milyen jó lenne. Adott egy meszes-agyagos talajú dombság, egy közepesen kontinentális klíma. Meg két fajta: chardonnay és pinot noir. Tessék belőle kihozni a maximumot ? nu, erre találták fel a népek Burgundiát. Amely területről az utóbbi évben ezeken a biteken már sok ízben megemlékeztünk. Nem véletlen, hogy az első tesztünk es az volt. Szeretjük Burgonyt, na! Mondjuk teljes joggal, tekintettel arra, hogy az igazán frankó, tudományos alapokon nyugvó borászat itt alakult ki, nem máshol, hála a körmenetmániás bencéseknek, és különféle hercegeknek, akik nem állhatták a gamay-t.

Van tehát egy borvidék, ami három alrégióból áll, úgyismint: (É-D) irányban megyünk: Chablis, Cotes d?Or (ezen belül a Cotes de Nuits, Cote du Beaune, a Cote Chalonnais) és a Maconnais. Az apraját, úgyismint menő dűlők sokasága, hagyjuk, egyszerűen kibogozhatatlan: az ember vagy tudja eperfa szintig Franciaország térképét, vagy ne akarjon Burgundiában arcoskodni.

Az apellációk, vagyis a borok minősítési rendszere pofon egyszerű: minél alaposabban van megadva a szőlőtermű terület, annál frankóbb lesz a bor ? legalább is a hivatalos know how szerint, valójában az isten tudja, mi az igazi recept. Egy neves burgundi borász mösziö Roland Masse (Hospice de Beaune pince) szerint nem a terület, hanem a borász számít. Tehát az apelláció a következőképpen rétegződik: Vin de Bourgogne, ezt követően a kisebb alrégiók, pl.: Maconnais, Chablis ? ezeket AC, azaz Apellation Controllé betűkkel jelzik. Majd megyünk a falunevek irányába, pl: Pommard, vagy Rully itt már AOC azaz Apellation d?Originem Controlle a jelzés. Aztán legvégül eljutunk a dűlőkig (cru), amely lehet 1er cru (vagyis premier krü) azaz elsőrangú, illetőleg grand cru (gran krü) azaz ?istentelenül nagyon állat hüdejó!? minősítésű. Utóbbiakból megnyugtató érzés ládaszám birtokolni. Állítólag.

Fehérsor, Chardonnay és más semmi.

Laroche Chablis 2006
Teljesen alap Chardonnay a legnagyobb Chablis-háztól. Nagy löket ásványossággal. Talán egy kicsit hidegebb lehetett volna, mert így nem volt annyira penge a sav. Keserűmandula-citrus-zöldalma ízkombóval mutatta meg magát a szájban.

Chateau de Maligny, Chablis 1er Cru, a Vau de Vey dűlőből 2003
No ez már jóval intenzívebb történet volt: Illatra a meszes ásványosság iskolapéldáját hozza. Ízre citrus és alma, az ásványosság diszkréten a háttérben marad, a sav viszont acélos, na de Chablist ezért szeretjük. Kerek bor, hosszan tartó, frankó ásványossággal.

Chateau Adamas, Mersault AOC 2005
Színre sötétebb mint az előbbiek. Illata elsősorban citrusos, kis fával, de zárt, nem mutatja magát. Ízre alma meg citrus van benne, közepes savval, minimális ásványossággal. Elegáncsos, de kissé zárkózott bor, ennél készebb már nem lesz, tessék meginni most, úgy ahogy van?

Dufouleur Pére & Fils, Puligny Montrachet 2004
Ez az apelláció már a nehéztüzérségnek számít Burgonyban. Amiképp Dufouleur apó és fiai is. A család 400 éve van jelen a burgundi borbizniszben. Őket már a francia forradalom idején is régi motorosoknak hívták volna, de hoppá, akkor még nem volt motor. Régiek, na. Illatra közepesen intenzív fa és citrus. Ízre gyümölcsös, meg a fától egy kicsit vaníliás, ez nem éppen szerencsés, ejnye no, hát nem vagyunk mi Kaliforniában! Emellett van némi krémesség érzet. Az alkohol kicsit magas, de nem zavaró. Hosszan tartó zárással, intenzív szép bor, csak az a vanília ne lenne?

Michael Juillot, Mercurey, 1er Cru az En Sazenay dűlőből 2002
Egyre lejjebb vándorunk, már a Cote Chalonnais ? on vagyunk, amelyet kisgazdasági szempontból már megnéztünk errefele. Juillot-ék harcos biodinamikusok, mészkő alapokon. Az illat nyílt, füstös-minerális. Ízre alma és citrus mutatkozik, nagyon nyíltan, intenzíven, szépen. Emellett magas, karakteres sav. Az íz hosszan a szájban marad, izmos jószág, és hosszan tartja magát. Ez egy befejezett bor, nem kell vele mást tenni, mint dekantálni, oszt meginni.

Maison Leroy Bourgogne Blanc 1997
No ha valamiért, ezért érdemes volt végigjátszani a kóstolót. A helyzet az, hogy ez egy egyszerű Bourgogne-i fehér ? a besorolás szerint. Árra  nem földhözcsapós, mindösszesen 7 000 HUF, voltak ebben a sorban húzósabb árú tételek, ennél indokolt ez az összeg. Az apelláció tehát egyszerű mint a faék, ellenben tessenek az évjáratra sandítani! Igen, ez egy 11 éves bor. Huha és akkor mi van? Hát csak annyi, hogy ilyen korú Burgundi bort csak akkor hoznak forgalomba ? magyarán akkor várnak ennyit a piacosítással ? ha valamit nagyon tudnak azok, akik csinálják.

Ezt a bort Burgundia nagymamája, Lalou Leroy készíti, aki 1955 óta dolgozik a családi birtokon. Korábban a Burgundia legcsúcsa tetején a jégsapkára hullott friss szűzhóba tűzött platina kézműves jégcsákány ébenfa nyelén a selyemzászlón az aranyhímzésnek számító (szóval nagyon jó, nagyon.) Domaine de la Romanée Contit igazgatta, mígnem összebalhézott a tulajokkal, és akkor úgy döntött, hogy lesz ami lesz, csinál ő egy saját nagy komolyságot. Tekintettel arra, hogy apukája 1942-ben ? amikor Európa épp mással volt elfoglalva ? megvásárolta a már emlegetett Romenée Conti felét, ez nem is volt akkora baj.

Az előrelátó apuka miatt 1919-ig visszamenőleg állnak a palackok a pincében ? ezért tudnak folyamatosan régi, érlelt (de nem öreg!) borokkal kijönni. Lalou néni szerint amúgy az alapbornál dől el minden, hiszen csúcsbort bárki tud készíteni ? ezért a 1er Cru-k és a Grand Cru-k termésének egy jó részét is beledarálja az alapborba, így a sima Bourgogne Blanc minden évben burgundia tényleg legjobb terméséből készül el.

Na ilyen felvezetés után nézzük a bort: Színre sötét ? kicsit zöldes fényű citromszín, amiképp a motorolaj, olyan. Illatra nyíltan citrusos, gyümölcsös, kicsit sós. De figyelem, egy 11 éves borrúl van szó. Ízre közepesen savas, amely sav azonban már nem ropog, szépen el van dolgozva, de még jelen van, kis mandulás-citrusos íz, jókora adag ásványossággal. Hibátlan, sokszínű, és egyáltalán nem öreg bor, amely akár az örökkévalóságig ? de legalább egy 10 évig minden további nélkül eltartható.

Burgundiáról még:
Kisgazda álom Burgundiában

Csodacsapat – a nagy pinot-teszt

Laroche – pengeéles chardonnay a fagyban

WSET-tesztek:
Az olasz válogatott idegenben

Fogoly pápák kérték

Címkék: Adamas, Bourgogne, burgundia, Chablis, Chateu de Maligny, Cote Chalonnais, Cote du Beaune, Cotes d?Or, Cotes de Nuits, Dufouleur, En Sazenay, Lalou Leroy, Laroche, Maconnais, Maison Leroy, Mercurey, Mersault, MIchael Juillot, Puligny Montrachet, Vau de Vey

← Fürgerókalábak, spárga Az elveszett Európa nyomában (’08 London 1. rész) →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...
Loading
00:00 / 40:42
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    May 19, 2025 • 40:42

    Ács Bori, a Telex újságírója, gasztro rovatvezetője bölcsészeti háttérrel lett gasztrós szakíró, majd szakácskönyvszerző. Amiről ír, azt mindig tapasztalatból teszi: rigorózusan elkészít mindent maga.

  • Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    May 9, 2025 • 38:04

    Ercsey Dániel borszakíró, a Pécsi Borozó főszerkesztője igazi borverseny ultramaratonista: nála több nemzetközi és hazai versenyen kevesen vettek részt. Beszélgettünk a versenyek értelméről, magyar borok helyzetéről, bormarketingről.

  • Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Apr 24, 2025 • 38:08

    Az Arany Kaviár Étterem 2025. március 12-én ünnepelte fennállásának 35. évfordulóját. Harmincöt még gombócból is sok, nemhogy vendéglátásból. Ami az éttermet életben tartotta, nem titok, viszont annál nehezebb pálya: személyes részvétel, odaadás, szenvedély, kitartás.

  • Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Apr 9, 2025 • 40:43

    Étkezések, ételek Sopron város úriszékén, 1775 – ez a címe annak a forrásközlésnek és előtanulmánynak, amit D. Szakács Anita történész jegyez, és amely részletesen bemutatja, milyen ételek és italok voltak terítéken ebben az esztendőben az úriszék tagjainak.

  • Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Apr 2, 2025 • 41:15

    Diplomatának indult, külker végzettséggel, hat nyelvvel, ígéretes külföldi karrierrel. Aztán besodorta az először csak hobbinak induló gasztroblog. A Mautner Zsófi sztori.

  • A vegán pizzaiolo: Preyer György

    A vegán pizzaiolo: Preyer György

    Mar 28, 2025 • 38:41

    Kommunikációs szakember volt, aztán elkezdett pizzasütéssel foglalkozni, mondván, na nehogymár egy pizzát ne tudjon ő maga megsütni… Mára az egyik leginnovatívabb gasztroműhely tulajdonosa.

  • A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    Mar 19, 2025 • 42:12

    Döbbenetes, 200%-os büntetővámot jelentett be Donald Trump amerikai elnök az EU-ból érkező alkoholos italokra. Az USA az Európai Unio legnagyobb exportpiaca ebben az ágazatban, rengeteg érintett van a borászatoktól, a likőr- és párlatkészítőkön át a sörcégekig. Érintettek a gyartók, a kereskedők, de a sor végen a legnagyobb vesztes a fogyasztó…

  • Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Mar 13, 2025 • 33:11

    Vannak olyan ételek, amelyek világhírnévre tettek szert, és meghatározóak egy ország, vagy népcsoport szempontjából, így aztán nem meglepő, ha sokan azt hiszik, hogy ezek hagyományos, régi receptek. Nos, ez nagyon sokszor nem így van…

  • A prágai temető receptjei

    A prágai temető receptjei

    Mar 5, 2025 • 40:16

    Umberto Eco zseniálisan fordulatos, cselekményben tobzódó 19. századi történelmi regényének főhőse Simone Simonini – a galád hamisítónak és kémnek egyetlen öröme van az életben: az evés. Na, de miket eszik? És ezeket hogyan kell elkészíteni?

  • Nagy Zoltán: Prága úgy elhúzott, hogy csak a féklámpáit látjuk...

    Nagy Zoltán: Prága úgy elhúzott, hogy csak a féklámpáit látjuk...

    Feb 27, 2025 • 40:19

    „Nem mindig a személyes preferenciáinkat követi a piac, de nekünk az a dolgunk, hogy lekövessük a változásokat ” – mondja Nagy Zoltán, a Boutiq’ Bar tulajdonosa. Ezt azonban néha könnyebb mondani, mint csinálni…

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!