• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

Illatos-e Badacsony?

2015-04-10 ● Kodela Mia

A Badacsonyi Céh Turisztikai Egyesület az idén negyedik alkalommal rendezett a New York Palotában sétáló kóstolót, a szakmának és a nagyközönségnek egyaránt. A szervezők ez évben – az olaszrizling, a szürkebarát és a kéknyelű után? az illatos fajtákat szerették volna kiemelni.

Gondoltam, hogy ennyi muskotályt és irsait még én is kibírok, még érdekes is lehet, hogy ebben a műfajban mit mutatnak a termelők, és persze sokan keresik a könnyedebb, populárisabb tételeket. Emellett azt ígérték, hogy természetesen más fajtákkal is készülnek a pincészetek. A tavalyi nem nevezhető jó évjáratnak, a borászok meglátása szerint mégis elég nagy biztonsággal termelhetők ilyenkor is ezek a fajták, kevésbé érzékenyek és megfelelő borászati technológiával jó minőségben készíthető belőlük csendes és habzóbor is.

A termelők közül viszont többen egyáltalán nem hoztak illatos fajtát; hogy azért mert nem is készítenek vagy nem olyat, amit itt szívesen megmutattak volna, vagy úgy gondolják, hogy Badacsonynak nem feltétlenül ezt kéne kiemelnie (noha értem, hogy miért akarnak tematikát meghatározni a szervezők) azt nem tudom, de a rendezvény első felében igyekeztem kizárólag ezeket kóstolni, ha már.

foto 1

Borbély Pincészet, Bóbita Gyöngyöző bor 2014

70% Irsai Olivér, 30% Olaszrizling. Illatos, virágos, citrusos, a 8-9 g/l maradékcukor kifejezetten édesíti, kell mellé az élénk sav. Illatos, 10% az alkohol, semmi meglepő nincs benne, de korrekt a maga nemében.

Szent György Pince és Étterem, Irsai Olivér 2014

Fajtajelleges illat, édes karakter, szőlő, ízben kifejezett fémesség, citrus és egy csípős érzet, alacsony alkohol.

Istvándy Pincészet, Bizsergés Muskotály 2013

Reduktív, szőlő, méz, mandarin, zöldfűszer, kis kesernye, visszafogottabb karakter, az alkohol 13%, jól iható, behízelgő tétel. (A 2013-as Kéknyelű fiatal, de ígéretes)

SkizoBor, Irsai Olivér 2014

Teljesen korrekt borokat szoktak készíteni, ez az irsai is jól iható, élénk savval, zöldalma, szőlőlé, kis méz, virágosság, tiszta és élénk. Jó kis tavaszi-nyári bor, de a 2013-as Olaszrizlinget és Furmintot sem érdemes kihagyni.

Laposa Birtok, Illatos 2014

Zenit és Muscat Ottonel házasítása, a citrusos frissesség dominál benne, kis körte, szőlő, fehérvirág, akác. Jó savszerkezet, jó egyensúly, tiszta és jól iható. (A Rizling2 2013 és a Bazalt Cuvée 2013 azért nyilvánvalóan jobban tetszett)

Nyári Pince, Cserszegi Fűszeres 2013

Alma, meszes-ásványosság, nem harsányan fajtajelleges, ami egyáltalán nem baj, kis kesernye, fűszeresség. A 13,5% alkoholt megérezni, de nem nagyon, mélyebb és érettebb mint amit várhatunk a fajtától.

Szászi Birtok Ottonel Muskotály 2014

Édes illat és íz, szőlő, barack, méz, barackbefőtt, fűszeresség, ásvány. Már-már soknak érzi az ember, annyira intenzív az egész, hozza a fajtára jellemző parfümösséget.

foto 3 (2)

NAIK Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet, Zervin 2014

Ezerjó és Bouvier fajták keresztezésével nemesítették, illatos, kis kesernyével, fémességgel, közepes savval, az édesség nekem túlzó benne, alacsony az alkohol. Amúgy jól iható, de túl nagy fantáziát itt most nem láttam benne.

Németh Pince Ottonel Muskotály 2014

Szőlő, selyemcukor, zöldfűszer, kakukkfű, mellette sok citrus, ásványosság, hordós jegyek. Az aromák elég izgalmasak, alacsony az alkohol, maradékcukros, jó egyensúllyal.

foto 4

Essen pár szó említés szintjén azokról is, akiknél nem illatos fajtákat kóstoltam: Bakó Ambrus Olasz ? és Rajnai Rizlingeket hozott, szokás szerint nagyon ásványosak, komoly tételek, a Bencze Pincénél a Rajnaival kísérleteznek, nekem az Olaszrizling is tetszett, most a Pinot Noir annyira nem. Új felfedezés volt a Csendes Dűlő Szőlőbirtok, Molnár Júlia boraira szerintem oda fogok figyelni a jövőben is, a Villa Sandhal tételeinél megállapítottuk, hogy nagyon jót tesz nekik az érés, a régebbi évjáratok olyan komplexitást mutatnak, amire érdemes várni. A Gilvesy Pincészetet most már több egymás utáni rendezvényen is néztem, vibrálóak, tiszták a borok, kísérleteznek hordós Sauvignon Blanc-nal és jól teszik, a többibe sem nagyon tudok belekötni, nem mintha akarnék. A Sabar Borház szép ásványos, szikár tételeket hoz, akárcsak a Villa Tolnay, a Domaine Edegger sűrűbb, hordósabb, tartalmasabb borait is érdemes megnézni.

Címkék: Badacsony, badacsony new yorkban, bakó ambrus, bencze pince, Borbély, borkóstoló, csendes dűlő, cserszegi fűszeres, Domaine Edegger, gilvesy, irsai olivér, Istvándy, Laposa, muskotály, naik, németh pince, nyári pince, sabar borház, skizobor, Szászi, szent györgy pince, Villa Sandahl, villa tolnay

← Légli Blanc 2014 Dönhoff Riesling 2013 →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista
Loading
00:00 / 38:04
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    May 9, 2025 • 38:04

    Ercsey Dániel borszakíró, a Pécsi Borozó főszerkesztője igazi borverseny ultramaratonista: nála több nemzetközi és hazai versenyen kevesen vettek részt. Beszélgettünk a versenyek értelméről, magyar borok helyzetéről, bormarketingről.

  • Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Apr 24, 2025 • 38:08

    Az Arany Kaviár Étterem 2025. március 12-én ünnepelte fennállásának 35. évfordulóját. Harmincöt még gombócból is sok, nemhogy vendéglátásból. Ami az éttermet életben tartotta, nem titok, viszont annál nehezebb pálya: személyes részvétel, odaadás, szenvedély, kitartás.

  • Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Apr 9, 2025 • 40:43

    Étkezések, ételek Sopron város úriszékén, 1775 – ez a címe annak a forrásközlésnek és előtanulmánynak, amit D. Szakács Anita történész jegyez, és amely részletesen bemutatja, milyen ételek és italok voltak terítéken ebben az esztendőben az úriszék tagjainak.

  • Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Apr 2, 2025 • 41:15

    Diplomatának indult, külker végzettséggel, hat nyelvvel, ígéretes külföldi karrierrel. Aztán besodorta az először csak hobbinak induló gasztroblog. A Mautner Zsófi sztori.

  • A vegán pizzaiolo: Preyer György

    A vegán pizzaiolo: Preyer György

    Mar 28, 2025 • 38:41

    Kommunikációs szakember volt, aztán elkezdett pizzasütéssel foglalkozni, mondván, na nehogymár egy pizzát ne tudjon ő maga megsütni… Mára az egyik leginnovatívabb gasztroműhely tulajdonosa.

  • A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    Mar 19, 2025 • 42:12

    Döbbenetes, 200%-os büntetővámot jelentett be Donald Trump amerikai elnök az EU-ból érkező alkoholos italokra. Az USA az Európai Unio legnagyobb exportpiaca ebben az ágazatban, rengeteg érintett van a borászatoktól, a likőr- és párlatkészítőkön át a sörcégekig. Érintettek a gyartók, a kereskedők, de a sor végen a legnagyobb vesztes a fogyasztó…

  • Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Mar 13, 2025 • 33:11

    Vannak olyan ételek, amelyek világhírnévre tettek szert, és meghatározóak egy ország, vagy népcsoport szempontjából, így aztán nem meglepő, ha sokan azt hiszik, hogy ezek hagyományos, régi receptek. Nos, ez nagyon sokszor nem így van…

  • A prágai temető receptjei

    A prágai temető receptjei

    Mar 5, 2025 • 40:16

    Umberto Eco zseniálisan fordulatos, cselekményben tobzódó 19. századi történelmi regényének főhőse Simone Simonini – a galád hamisítónak és kémnek egyetlen öröme van az életben: az evés. Na, de miket eszik? És ezeket hogyan kell elkészíteni?

  • Nagy Zoltán: Prága úgy elhúzott, hogy csak a féklámpáit látjuk...

    Nagy Zoltán: Prága úgy elhúzott, hogy csak a féklámpáit látjuk...

    Feb 27, 2025 • 40:19

    „Nem mindig a személyes preferenciáinkat követi a piac, de nekünk az a dolgunk, hogy lekövessük a változásokat ” – mondja Nagy Zoltán, a Boutiq’ Bar tulajdonosa. Ezt azonban néha könnyebb mondani, mint csinálni…

  • Volt balatoni séf, angol esküvőkirály - most a berni nagykövetség séfje: Szathmáry Rajmund

    Volt balatoni séf, angol esküvőkirály - most a berni nagykövetség séfje: Szathmáry Rajmund

    Feb 25, 2025 • 42:32

    „A gasztronómia annyira jelen van mindennapjaimban” – monda Szathmáry Rajmund, a barátainak csak Döme, aki már 30 éve dolgozik séfként. Második otthonában, Angliában, 10 évig dolgozott, és ő lett az esküvőkirály, jelenleg a hatodik évét húzza Svájcban, a berni magyar nagykövetség executive séfjeként.

Facebook közösség

Instagram

Error: No data found, Try connecting an account first and make sure you have posts on your account.

Error: Error validating access token: Session has expired on Friday, 16-May-25 02:04:27 PDT. The current time is Sunday, 18-May-25 09:27:54 PDT.

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!