Két körben faggatunk ?öreg? cabernet-ket Barta Wineworld Rolandnál. A sor több ritkaságot, elfeledett, régi sztárt tartalmazott, mindenképpen izgalmasnak volt mondható. Elsőként a franc-oknak futottunk neki, szám szerint tizenöt volt a sorban, 1995-től 2007-ig.
Két általános megállapítás is igazolást nyert. Az egyik, mely szerint vörösbor fronton nagyjából az ezredfordulóra tehető egy minőségi lépcső meglépése, másrészt pedig bizonyos, hogy a franc sokkal jobban érzi magát nálunk, mint a csak ritkán (minden szempontból) beérő sauvignon. Nem mondom, hogy ez utóbbiak romokban hevertek, de bizonyos, hogy franc-fronton az összkép egységesebben szépen öregedő és csak kevéssé széthullott borokat mutatott.
Szt. Gaál Szekszárdi Cabernet Franc 1995
Áttetsző, világos korona, színre amcsi félliteres kávé (szinte egy öreg tawny). Savat itt max. a helyszínelők találnának, rég elillant az. A korty is eltűnik a szájból egy pillanat alatt. Már csak emlék.
Molnár Pince Villányi Cabernet Franc 1996
Ennek már csak ?egyszerűen? idős a színe. Illatra inkább több napos kávé, viszont ízben vannak még nyomokban gyümölcsös jegyek, ha nem is primer, inkább csak befőtt, de ennek is örültünk.
Wunderlich Villányi Cabernet Franc 1997
Mészkő és fekete csoki illat, meglepően friss szín. Elsőre azt hinném a tannin kapar az ízben de nem, nekünk csak az alkohol maradt, húz és tol, reszeli a szánkat rendesen. Ez a bor is csak érdekesség maradt mára.
Domaine Gróf Zichy Szekszárdi Cabernet Franc 1999
Az első tétel, ami szerkezetileg egészen egyben van még. Persze mondhatjuk, hogy ?1995? vagy ?1999?, ilyen távolságból teljesen mindegy, de tegyük fel engednénk ezt egy 2005 vagy 2009-es összekóstolással is? Az is ?csak? négy év. Nem hever romokban, de már bőven over the top.
Bella Zoltán Villányi Cabernet Franc 2002
Meleg és hűvös tónusok váltják egymást illatban, pedig ez régóta szellőzött. Kissé üres az íze, izgalmaktól mentes, matt.
St.Andrea Egri Cabernet Franc 2002
Fűszeres illatában hűvös tea, ízében még jelentős savak, némi alkoholos fűtéssel. Nincs egyensúlyban a bor, de hiszem, hogy őt elkaphattuk volna egy jobb pillanatában is. Érdekes, egyedi és a savait nézve még ilyen is lesz egy darabig.
Feind Pincészet Tekereshegyi Cabernet Franc 2003
Illatban még mindig a hordó jegyei, főleg kávé és sok animalitás. Idősebbnek tűnik a St.Andreánál, alkoholja magas, erős a palackbuké. Gyümölcsei aszaltak, itt-ott befőttesek. Már nincs a csúcson, de nem esett szét: érezhető volt a borász szándéka, hogy egy nagy testű, pörkölési aromákat is mutató bort készítsen.
Bock József Villányi Cabernet Franc 2003
Csokis-vaníliás animális illat. Vastag, testes bor kesernyével a végén. Nagyon koncentrált, áfonyás-sötét bogyós gyümölcsökkel, némi szilvássággal. Még platón van, tehát iható és nem öregszik túlságosan, úgyhogy aki ilyet bont csak azt kell eldöntse, hogy tetszik-e ez a stílus vagy sem.
Vincze Béla Egri Cabernet Franc Birtokbor 2005
Friss meggyes szedres illata után egy közepesnél kisebb testű, zavaró szerkezetű savakra építő (tiszta Olympos citromlé az egész) bor, nem tetszetős.
Simon József Egri Cabernet Franc 2005
Egészen más: hűvös, ?egries? jellegű, de a picit fűtő alkohol mellett a sav nem billenti meg és sok, a fajtára jellemző gyümölcsöt találunk benne. Kifejezetten szép bor.
Kaló Imre Szomolyai Cabernet Franc 2005
Florális-parfümös az illat, felkaptam a fejem rá. Inkább pinot noir-nak tűnik, mint franc-nak. Könnyed gyümölcsök, ásványosság, mint mindig: szemben a trenddel.
Tamás Pince Csopaki Cabernet Franc 2006
Nagyon minerális és vegetális ilat. Kemény savak, a fától pedig szinte vajas a textúra. Jönnek az ásványok az ízben is. Keveset mutat a fajtából, sokat a hegyből.
Tüske Pince Szekszárdi ?Baranya-völgyi? Cabernet Franc 2006
Számtalanszor kóstoltam már ezt a bort és mindig tetszett, ráadásul mindig úgy vettem észre, hogy a velem együtt kóstolók is szeretik. Sok van belőle mindenből, nagy testű és sűrű anyag. Gyümölcsei érettek, cseranyaga rendezett. Jó fogyasztani.
Heumann Villányi Cabernet Franc 2007
Meleg, már-már mediterrán melegség sok újfás jeggyel az illatban. Nagyon tolja az alkohol: szinte édes az egész bor, mindemellett rendkívül populárisra hangolt téma. Sok fekete gyümölcs, sok markáns tannin. Aki ezt szereti Villányban, imádni fogja.
Bolyki Pince Egri Cabernet Franc 2006
Ennek a bornak van tartása: sok gyümölcs és jó savak, közepesnél épp csak nagyobb test, egyensúlyban, érett anyagból. Klassz bor, még érlelhető.
Tetszett, hogy sok, tisztességben megöregedett és ma már ritkaságszámba menő bort kóstolhattunk, viszont egyértelmű volt a technikai bizonytalankodás a régebbi tételeknél. Nem meglepő, hogy a jelen évezredben készült borok közül kerültek ki a legjobbak: számomra a Tüske Pince, Bolyki János és Bock József alkotása tetszett leginkább.