• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

Szekszárdi Fuxlik Budapesten

2015-04-13 ● Kodela Mia

Mindenki tudja már, mi az a Fuxli, mi az a Siller, úgy tűnik, hogy jó ötlet volt a termelők részéről ez a néhány évvel ezelőtti kezdeményezés. Az idei Fuxlik bemutatóján mind a tíz bekerült pincészet képviseltette magát egy-egy 2014-es sillerrel.

Az idei év borai viszonylag egységes minőségűek, jól ihatóak. Az évjáratnak köszönhetően alacsony alkohollal és élénk savakkal számolhatunk, de hát ki lehetne nálam boldogabb, ha sok savat hoz egy évjárat? Nagy csodát ne várjunk, de nem is kell, legyenek tiszták, frissek, jól ihatóak, magukban vagy fröccsnek, és ha még árértékben is jók, akkor semmi bajunk nem lehet. Kóstolva mind a tízet, összességében elégedett vagyok és az is elégedett lesz, aki megveszi a palackokat.

A szekszárdi termelők saját maguk választják ki vakkóstoláson, hogy melyek azok a tételek, amik évről-évre bekerülhetnek a szortimentbe, a mostani 12 indulóból kettő maradt ki, ez elég jó arány. Hirtelen az jutott eszembe, hogy izgalmas lenne, ha jövőre a kimaradt tételeket is megnézhetnénk? de addig itt van az idei tízes, lehet válogatni a könnyedebb, reduktív szinte-rozétól a hordóban tartott már-már vörösig.

foto 5 (2)

Pósta Borház

85% kékfrankos, 15% kadarka házasítása. Nagyon szép szín, sok ribizli, fűszeresség, ásvány, vérnarancs, pirosbogyós gyümölcsök. Tetszenek ezek a szép aromák, jól iható, kis édesség kerekíti. Igazán remek tétel.

Heimann Családi Birtok

Kékfrankos és kadarka házasítása. Gyümölcsös és fűszeres, kis fűszerpaprika, málna, cseresznye, grapefruit. Élénk savak, szép frissesség, nem túlzó, inkább visszafogott karakter. Alacsony az alkohol (12%), magában, de fröccsnek is szuper jó.

foto 1 (2)

Takler Pince

97% kékfrankos, 3% kadarka. Fanyar meggy, grapefruit, eper, kis cseresség, meszes ásványosság, citrusok. Élénk sav, az 1 g/l maradékcukor alig érezhetően, de szépen kerekíti a bort. Jó az egyensúly, üde, nagyon friss palackozás, úgyhogy még ennél is jobb lesz!

Mészáros Pál Borház és Pince

Kadarka 60%, kékfrankos 40%. Fűszeres, fűszerpaprikás, fanyar ribizli, cassis, ásványosság, virágok. Az alkohol alacsony (11%), könnyed, friss, teljesen száraz, élénk savval. Inkább rosé vonal.

Sebestyén Pince

50% kékfrankos, 50% merlot. Ha jól emlékszem, az egyedüli tétel, ami hordóban volt, méghozzá 500 literes nagyhordóban. Illatban és ízben is intenzívebb a legtöbb kóstolt fuxlinál. Fűszeres, cseresznye, meggy, sűrűbb és édesebb karakter. Van sava, de lágyabb, érezni némi tannint is, ez a vörösbor felé hajlik inkább.

Merfelsz Pincészet

70% kékfrankos és 30% merlot házasítása. Citrusos, kissé c-vitaminos is elsőre, aztán jönnek a klasszikus pirosbogyós gyümölcsök, fűszerek, pörkölt aromák. Édesebb a karaktere, a 13% alkohol melegíti a kortyot.

Prantner Pince

Meglepő, hogy a 70% kékfrankos mellé 30% cabernet sauvignon-t házasítottak. Behízelgő, gyümölcsös illat, málnacukor, meszesség, édesfűszer, eper, piros bogyósok, tűzkövesség. Jó a sav, édes karakterű a bor, 12,5% az alkohol. Tömörebb, sűrűbb tétel, picit tanninos, de egészében véve kerek bor.

foto 1

Márkvárt Pince

60% kékfrankos, 40% zweigelt. Málna, cseresznye, gumicukor, meszes-ásványosság, fémesség, zöldfűszerek. Gyümölcsös, behízelgő de nem kifejezetten édes, jó ivású, élénk savakkal, ízben kis visszafogottsággal.

Eszterbauer Borászat

Csak kékfrankosból készült. Vegetális, vérnarancs, a tipikus pirosbogyós gyümölcsökkel és fűszerességgel. Élénk, jó az egyensúlya, az alkohol 12%. Van benne lendület, talán kevésbé izgalmas, mint pár másik tétel, de könnyed, jó savú, ?rozés? tétel.

Göndöcs Lajos

40% kékfrankos, 40% kadarka és 20% zweigelt házasítása. Gyümölcsös, ásványos, kis fűszerességgel. Kifejezett almás íz (megegyeztünk, hogy az almasavbontás miatt), vajas-krémes textúra, az évjárathoz képest lágy, alacsony savak (5,6 g/l), egy kis édesség a végén. Kétségkívül egyedi tétel a sorban, kíváncsi lennék rá kicsit később.

Címkék: Eszterbauer, Fuxli, Göndöcs, Heimann, Márkvárt, Merfelsz, Mészáros, pósta, Prantner, Sebestyén, siller, Szekszárd, Takler, vinopiano borkereskedés

← Dönhoff Riesling 2013 Gere és Weninger Villányi Rosé 2014 →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Ács Bori: ki ne mondd, hogy újraértelmezett...
Loading
00:00 / 40:42
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Ács Bori: ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    Ács Bori: ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    May 19, 2025 • 40:42

    Ács Bori, a Telex újságírója, gasztro rovatvezetője bölcsészeti háttérrel lett gasztrós szakíró, majd szakácskönyvszerző. Amiről ír, azt mindig tapasztalatból teszi: rigorózusan elkészít mindent maga.

  • Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    May 9, 2025 • 38:04

    Ercsey Dániel borszakíró, a Pécsi Borozó főszerkesztője igazi borverseny ultramaratonista: nála több nemzetközi és hazai versenyen kevesen vettek részt. Beszélgettünk a versenyek értelméről, magyar borok helyzetéről, bormarketingről.

  • Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Apr 24, 2025 • 38:08

    Az Arany Kaviár Étterem 2025. március 12-én ünnepelte fennállásának 35. évfordulóját. Harmincöt még gombócból is sok, nemhogy vendéglátásból. Ami az éttermet életben tartotta, nem titok, viszont annál nehezebb pálya: személyes részvétel, odaadás, szenvedély, kitartás.

  • Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Apr 9, 2025 • 40:43

    Étkezések, ételek Sopron város úriszékén, 1775 – ez a címe annak a forrásközlésnek és előtanulmánynak, amit D. Szakács Anita történész jegyez, és amely részletesen bemutatja, milyen ételek és italok voltak terítéken ebben az esztendőben az úriszék tagjainak.

  • Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Apr 2, 2025 • 41:15

    Diplomatának indult, külker végzettséggel, hat nyelvvel, ígéretes külföldi karrierrel. Aztán besodorta az először csak hobbinak induló gasztroblog. A Mautner Zsófi sztori.

  • A vegán pizzaiolo: Preyer György

    A vegán pizzaiolo: Preyer György

    Mar 28, 2025 • 38:41

    Kommunikációs szakember volt, aztán elkezdett pizzasütéssel foglalkozni, mondván, na nehogymár egy pizzát ne tudjon ő maga megsütni… Mára az egyik leginnovatívabb gasztroműhely tulajdonosa.

  • A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    Mar 19, 2025 • 42:12

    Döbbenetes, 200%-os büntetővámot jelentett be Donald Trump amerikai elnök az EU-ból érkező alkoholos italokra. Az USA az Európai Unio legnagyobb exportpiaca ebben az ágazatban, rengeteg érintett van a borászatoktól, a likőr- és párlatkészítőkön át a sörcégekig. Érintettek a gyartók, a kereskedők, de a sor végen a legnagyobb vesztes a fogyasztó…

  • Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Mar 13, 2025 • 33:11

    Vannak olyan ételek, amelyek világhírnévre tettek szert, és meghatározóak egy ország, vagy népcsoport szempontjából, így aztán nem meglepő, ha sokan azt hiszik, hogy ezek hagyományos, régi receptek. Nos, ez nagyon sokszor nem így van…

  • A prágai temető receptjei

    A prágai temető receptjei

    Mar 5, 2025 • 40:16

    Umberto Eco zseniálisan fordulatos, cselekményben tobzódó 19. századi történelmi regényének főhőse Simone Simonini – a galád hamisítónak és kémnek egyetlen öröme van az életben: az evés. Na, de miket eszik? És ezeket hogyan kell elkészíteni?

  • Nagy Zoltán: Prága úgy elhúzott, hogy csak a féklámpáit látjuk...

    Nagy Zoltán: Prága úgy elhúzott, hogy csak a féklámpáit látjuk...

    Feb 27, 2025 • 40:19

    „Nem mindig a személyes preferenciáinkat követi a piac, de nekünk az a dolgunk, hogy lekövessük a változásokat ” – mondja Nagy Zoltán, a Boutiq’ Bar tulajdonosa. Ezt azonban néha könnyebb mondani, mint csinálni…

Facebook közösség

Instagram

Error: No data found, Try connecting an account first and make sure you have posts on your account.

Error: Error validating access token: Session has expired on Friday, 16-May-25 02:04:27 PDT. The current time is Monday, 19-May-25 03:29:52 PDT.

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!