Magyarok vakon, megkeverve

Magyar merlot vakkóstoló volt, fittyet hányva az előítéletekre és az árakra. Nagy tanulság volt, hogy 10 ezer forint fölött értelmetlen ár/érték arányról beszélni, jók ezek a borok, de egyelőre nem érnek annyit.

Megint a Borkápolnába látogattam vakkóstolásra. Újabb zegek és zugok tárultak fel: kezdem azt hinni, hogy itt akár egy százfős, össznépi borozgatást is meg lehetne rendezni (de jó lenne!). A bordeaux-i fajtákat fejtegető sorozatuk a cabernet franc-okkal kezdődött, a cabsavot kihagytam, most jöhettek a merlot-k. Magyarok, sorban, 1.400 Ft-tól 24.000 Ft-ig, ez ám a muri.

Hát még úgy, ha a sort közfelkiáltással teljesen megkavartuk (így lehetett pl. a Magnifico a harmadik kóstolt bor a sorban, míg a legolcsóbb Tóth & Tóth utolsóként került a poharakba). Objektívkedő pontozás, lehulló rózsaszín szemüvegek reccsenése alább.

Helyezés szerint a legjobbtól a legszerényebbig haladva adom a leírásokat, mellette saját pontjaim és a kereskedés által megadott ár:

1. Tiffán Ede&Zsolt Elysium Villányi Merlot 2006 (86-88 pont) (~20.000 Ft)

Vakon azt mondtam rá, hogy ez lehet a Solus, a sor közepén, hatodikként kóstolva. Azért gondoltam ezt, mert emlékeim szerint a Solusnál Gere Attila használta ilyen szépen a hordót: trüffeles-fűszeres-avaros-földes, komplex illata lenyűgözött. a bor maga nagyon koncentrált, pörkölési aromák, érett szilvásság, édes-fűszeres, picit törkölyös lecsengés, de a testhez felnövő savak. Remek bor.

2. Bock Magnifico Villányi Merlot 2006 (85-87 pont) (~24.000 Ft)

Földes-vaníliás illattal nyit (ami egy óra múlva az összetettség irányába mozdul el: csoki és fekete bogyósok, kissé újvilágias-populáris, de kétségkívül nehéz lenne belekötni). Meggytől indul és a szilváig tart a gyümölcsössége, szinte mediterrán jellegű melegség árad a borból. Tanninjai érettek, de a végén még kissé tapadnak, az alkohol a szellőztetéssel szelídült.

3. Gere Attila Solus Villányi Merlot 2006 (85-87 pont) (~12.500 Ft)

Sűrű  szövésű illatában kávé, eukaliptusz, szolid és nem bántó, tiszta animalitás. Érett cseranyag, tanninok a helyükön. Elegáns, csodaszép bor. Gyümölcsei még frissek, bár megjelenik némi ribiszke és csipkebogyó is a szilva mellett.

merlotvak2

A visszakóstolás erősített meg, hogy jelenleg a Bock a 2. helyezett, de szorosan a Solus mellé tenném. Két stílus egy helyről, jelentős árkülönbséggel. Az idő majd eldönti, hogy ez az első három helyezett milyen sorrendet vesz fel, bár szerintem öröm inni őket akár most akár később (szellőztessünk!). Egy-két év biztosan kelleni fog még ahhoz, hogy teljes pompájukban mutatkozhassanak. A pontok vakon születtek és szigorúan a jelenlegi állapotot tükrözik: nekem esne a legjobban, ha később kilencven felett adhatnánk rájuk. Apósom, akivel borbírálói múltja és komoly tapasztalata miatt mindig öröm együtt kóstolni és gondolkodni így summázta levélben másnap az ügyet: „Tanulság – 10.000,- felett értelmetlen ár/érték arányról beszélni, azok a borok nagyon jók, de a mai magyar borpalettán nem érnek annyit. Akinek pedig futja, egészségére. Nem az a durranás, hogy temérdek pénzért vegyünk egy jó bort hanem az, hogy viszonylag elfogadható árért megtaláljuk ugyanazt. Ez a folytonos keresés pedig a mi hivatásunk!” Neki egyébként vakon Maul Zsolt bora tetszett legjobban, ami minőségben nem marad le annyira, mint árban.

4. Maul Zsolt Villányi Merlot Reserve 2006 (82-84 pont) (~4.600 Ft)

Kicsit zárkózott illatában meggy és kávé mutatja magát, pörkölési jegyekkel. Aztán ezt a zárkózottságot inkább kiegyensúlyozottságra javítom. Olajos anyag után nem számítottam ennyire friss gyümölcsösségre, még nagy testre és extraktra. Tannin is van bőven, de az összkép tetszetős. A közepes lecsengést kis csersavasság rontja.

5. Vincze Béla Egri Merlot Birtokbor 2003 (82-84 pont) (~5.700 Ft)

Idősebb bor, színképe barnába hajlik, a korona is gránátos bemosódásokat mutat. Karakán gyümölcsillat teafűvel kiegészítve, ízben kialakultak a palackos érlelés adta aromák. Savai igen markánsak, tanninjai besimultak, alig érezhetőek. Az egész bor összképe kissé hűvös és (most még) egyensúlyt mutat, de hamarosan megindul(hat) lefelé, úgyhogy fogyasztandó.

6. Lelovits Tamás Villányi Merlot 2006 (80-82 pont) (~5.000 Ft)

Egészen meglepő  herbális-gyógynövényes illat, amiben még egy pici köptető is felbukkan (nem rosszul, sőt, Sopron jutott eszembe, abszolút pozitív kontextusban). Gyümölcsei jók, itt is felbukkan egy kis pemetefű. Teste közepes, savai lehetnének határozottabbak, a tannin érett, de még simulhat.

7. Prantner Pince Szekszárdi Merlot 2006 (80-82 pont) (~2.000 Ft)

Fiatal tükrös szín, kakaós-édesfűszeres illat, keretein túlnyúló alkoholossággal. A fűszerei miatt egyértelműen Szekszárd. Fűszerek mutatkoznak az ízben is, gyümölcsös és hosszú a lecsengése. Jó ár-érték arány. Egyébként velünk volt a pincétől Juhász Tibor, aki inkább Villánynak adná a fajtát és kékfrankossal, kadarkával próbálna meg kitűnni.

8. Németh Gábor Szekszárdi Merlot 2006 (78-80 pont) (~3.000 Ft)

Érdekes hordóhasználat. Fűszeres illatok, vegetálisba hajló aromák. Gyümölcsös és növényes között mozog, nem tudja eldönteni merre. Gyümölcsei érettek, csokisak. Egyszerű bor, a magas alkoholból adódó pici kesernyével a végén.

9. Dúzsi Tamás Szegzárdi Merlot 2005 (77-79 pont) (~2.800 Ft)

Éretlen anyagnak tűnik, diszharmónia van az illatban (furán kakaós-nyers) és ízben (konkrét egres és savanyúság mutatkozik). Savai egyébként kikandikálnak, ahogy a tannin is éretlen. Hiányérzetet hagyott sajnos.

10. Hagymási József Egri Merlot 2003 (76-78 pont) (~3.800 Ft)

Gránátba hajló színek. Zárt illat, enyhén fűszeres, fanyar és hűvös, kiütköző fásság. Karcos alkohol, főleg a lecsengésben. A korty közepe hiányzik, kiesik. A savérzet is az utóízben jön, a kép nem akar összeállni.

11. Tóth és Tóth Debrői Merlot 2006 (74-76 pont) (~1.400 Ft)

Igen áttetsző  bor, egyszerű szerkezettel. Friss cseresznye és pici bors. Kóstoltatónk a sor legvégére tette, de senki sem érezte nagy zuhanásnak, meglepően jó ivású bor.

12. Sike Tamás Egri Merlot 2006 (72-74 pont) (~4.900 Ft)

Zöldes-édespaprikás dohosság. Új palackot bontunk. Ismét zöldes-édespaprikás dohosság. Ez ilyen. Ízében vannak gyümölcsök, erre is épít, de sajnos sokat nem segít.

13. Dániel Pince Szekszárdi Merlot 2005 (68-70 pont) (~3.000 Ft)

Visszafogott konyakmeggy-illat. Hordó és alkohol. Nyers és fanyar ízek, kevés gyümölccsel, hosszú savérzettel (és nem savval), rövid lecsengéssel.

Azt hiszem a merlot nálunk Villányban (és Szekszárdon, de legalábbis délen) érzi igazán jól magát, ha az út- és stíluskeresés végre mederbe kerül, alkothatunk nagyokat.

Hozzászólások

  1. BZoltan mondta

    Fater,

    Le a kalappal. Ez egy nagyon jó írás és hasznos is. Sok ilyent még.

    Az apósod summázását pedig kőbe kell vésni, homlokra tetoválni és hangosbemondón köztéren rendszeresen elmondani.

Minden vélemény számít!